Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με απόλυτο πλεονέκτημα παίζουν σήμερα οι αγοραστές

Παράλληλα, ισχυρά κέρδη σημειώνουν οι ελληνικές μετοχές αλλά και τα ομόλογα, μία ημέρα μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, βοηθούμενα από τις εξελίξεις στην Ιταλία. Ποιος είναι ο αστερίσκος για το Χρηματιστήριο.

ΧΑ: Με απόλυτο πλεονέκτημα παίζουν σήμερα οι αγοραστές

Η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις και όχι μόνο, μας έχει συνηθίσει σε ουκ ολίγες αρνητικές εκπλήξεις, με τους πρωινούς αγοραστές να γνωρίζουν συνεχόμενους εγκλωβισμούς και τους εν δυνάμει πωλητές να έχουν τον τελευταίο λόγο και να κερδίζουν τις εντυπώσεις, όμως η σημερινή, γενικευμένη άνοδος στο ταμπλό του FTSE25 δίνει όλες τις προϋποθέσεις, οι αγοραστές να διακόψουν το πτωτικό σερί του Γενικού Δείκτη και να πιστωθούν μία «νίκη».

Ασφαλώς και στη σημερινή συνεδρίαση υπάρχουν «αστερίσκοι» αλλά και ερωτηματικά που θα συνοδεύσουν το διαφαινόμενο θετικό πρόσημο του Δείκτη. Και αυτά είναι ο χαμηλός τζίρος (η συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών τον βρήκε χαμηλότερα των 15 εκατ. ευρώ) και η άνευρη εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς το σύνολο των traders έχει επικεντρώσει την προσοχή του στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Συνεχίζονται τα θετικά μηνύματα από την αγορά ομολόγων, όπου ιταλικά και ελληνικά ομόλογα «συναγωνίζονται» στη σημερινή αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους (στο 2,92% υποχωρεί η απόδοση του ιταλικού 10ετούς τίτλου, στο 4,14% αυτή του αντίστοιχου ελληνικού).

Το «απόλυτο πράσινο» στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τους αγοραστές να «ανεβάζουν στροφές» στον τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +4,64% του τραπεζικού δείκτη. Από τα μη τραπεζικά blue chips, ξεχωρίζει το +6,61% της ΕΧΑΕ, αλλά και η κίνηση των ΔΕΗ (+4,31%), ΕΥΔΑΠ (+4,67%) και ΟΤΕ (+4%), ενώ με κέρδη που ξεπερνούν τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες ακολουθούν οι ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος και Viohalco.

Σύμφωνα με αναλυτές, η σημερινή κίνηση στο Χ.Α. δεν είναι μόνο αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα που προσπαθεί να διακόψει το αρνητικό σερί των προηγούμενων επτά συνεδριάσεων, αλλά αποτυπώνει και τη σχετική «ανακούφιση» των ενεργών εγχώριων traders από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες (για Ξένους ούτε λόγος και αυτό επιβεβαιώνεται από τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v