Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κρίνεται η βραχυπρόθεσμη τάση

Οριακές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Τα σενάρια συνέχισης στην κίνηση πάνω από τις 700 μονάδες και τα ρίσκα, μετά το χθεσινό «ράλι ανακούφισης». Τα κρίσιμα επίπεδα για την τάση, οι κινήσεις των traders και το πολιτικό περιβάλλον.

ΧΑ: Κρίνεται η βραχυπρόθεσμη τάση

Ράλι «ανακούφισης» σε μετοχές-ομόλογα, με επαναφορά του ΧΑ πάνω από το όριο των 700 μονάδων.

Αναμενόμενες και ήπιες οι εξαγγελίες Τσίπρα, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου να σημειώνει ότι οι θεσμοί έρχονται με «ανοιχτά αυτιά» για τις συντάξεις.

Προφανές πως οι αγορές υποδέχτηκαν με ανακούφιση τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, αποτιμώντας την όλη στάση του με σημαντική ανοδική διόρθωση του χρηματιστηρίου και δη του τραπεζικού κλάδου παράλληλα με θεαματική αποκλιμάκωση της απόδοσης των κρατικών τίτλων.

Αποτέλεσμα, στην πρώτη μετά τη ΔΕΘ συνεδρίαση, ΓΔ στις 705,03 μονάδες, ΔΤΡ στις 662,40, FTSE25 στις 1.845,55 μονάδες και 10ετές στα 4,20% και GREK/ETF στα 8,48$ με άλμα 3,04%.

Στο σχόλιό μας της Κυριακής ήμασταν σαφείς: οι short έδειχναν να έχουν το πάνω χέρι, εστιάζοντας στην πρώτη εκτίμηση έμπειρων χρηματιστών (αφού άκουσαν την ομιλία του Σαββάτου) πως ο πρωθυπουργός κράτησε συναινετικούς τόνους απέναντι στους δανειστές, με χαρακτηριστική την αναφορά του πως θα εξηγήσει αναλυτικά στους Ευρωπαίους εταίρους στον προϋπολογισμό του 2019 στα μέσα Οκτωβρίου, που πρακτικά παραπέμπει σε ανοιχτή γραμμή της Αθήνας με τις Βρυξέλλες και Βερολίνο, Φρανκφούρτη.

Για να συμπληρώσουμε, στα τεχνικά, ότι το στοίχημα βραχυπρόθεσμα θα κριθεί από το αν οι long καταφέρουν Δευτέρα-Τρίτη να ωθήσουν τον δείκτη προς την πρώτη αντίσταση των 1.830 μονάδων, υποχρεώνοντας έτσι τους short να κλείσουν ένα μέρος των θέσεών τους, ενδεχόμενο που εάν επιβεβαιωθεί, θα ενισχύσει το σενάριο της περαιτέρω κίνησης προς τις 1.870 μονάδες.

Με βάση την εικόνα της αγοράς χθες, φαίνεται πως το πρώτο σκέλος του εγχειρήματος, όπως αυτό είχε «μετρηθεί» λεπτομερώς από έμπειρο αναλυτή, επιβεβαιώθηκε, συνεπώς μένει σήμερα να φανεί εάν μπορεί να βγει και το δεύτερο, δηλαδή της συνέχισης της κίνησης προς τις 1.870 μονάδες.

Πρακτικά χθες οι traders κινήθηκαν by the book, αποτιμώντας ανάλογα τους μετρημένους τόνους των εξαγγελιών Τσίπρα και έτσι μένει να δούμε εάν αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο ενός retest, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Μέχρι αυτά τα επίπεδα τιμών η αντίδραση των traders δικαιολογείται τεχνικά απόλυτα, με τα δύσκολα να αρχίζουν από τις 1.908 και πάνω, απ' όπου διέρχεται το επίπεδο διόρθωσης 23,6%.

Σε «μέτρηση» ΓΔ η πρώτη αποτίμηση ήταν η επανάκτηση του ψυχολογικού (και όχι μόνον) ορίου των 700 μονάδων, κίνηση που αντίστοιχα με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο επανελέγχου του απλού ΚΜΟ 200 εβδομάδων, που διέρχεται από τις 716 μονάδες.

Οπότε σήμερα κρίνεται εάν το χθεσινό 2,51% για τον ΓΔ με 4,57% για τον ΔΤΡ και 2,59% για τον FTSE25 ήταν μοναχά ένα ράλι «ανακούφισης», όπως εύστοχα σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ή ένα σημείο αναφοράς/προοίμιο για μερική έστω βελτίωση του κλίματος και της τάσης κατ' αρχάςν σε εβδομαδιαίο και κατά δεύτερον σε μηνιαίο διάστημα. Θυμίζοντας πως σε μηνιαίο ο μεν ΓΔ μετρά απώλειες 5,20%, με 17,05% για τον ΔΤΡ.

Συνεπώς σήμερα, το πολύ αύριο, κρίνεται βραχυπρόθεσμα η τάση, με ενθαρρυντική ένδειξη την αποκλιμάκωση του ιταλικού 10ετούς σε επίπεδα που σταδιακά θα δικαιολογούσαν και πάλι ένα ελληνικό με το 3άρι και πάλι μπροστά.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, θυμίζοντας πως η εικόνα στα ομόλογα είχε αρχίσει να βελτιώνεται δύο μέρες πριν αποτυπωθεί στο χρηματιστήριο, τότε το (ξανα)συζητάμε σε μέτρηση Σεπτεμβρίου. Θυμίζοντας ότι το triple witching -και τρίτο για το 2018- είναι την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τότε έχουμε δρόμο, πολύ δρόμο, οπότε ας περιοριστούμε στη σημερινή συνεδρίαση, που θα παρακολουθήσουμε αναλυτικά και με τα σχόλια και τις αναρτήσεις στον Εκηβόλο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v