Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Παιχνίδι» πάνω από τις 700 μονάδες

Σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα κινείται ο Γενικός Δείκτης, με την υπεραπόδοση στον τίτλο της Coca Cola να αντισταθμίζει τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Τα σινιάλα από τον τζίρο. Ξεχωρίζουν επίσης ΕΛΠΕ, Viohalco.

ΧΑ: «Παιχνίδι» πάνω από τις 700 μονάδες

Ηπιες μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με διερευνητικές κινήσεις στα πρώτα 40' της συνεδρίασης στο ΧΑ και μικρές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, οριακά στην περιοχή των 700 μονάδων.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX κυμαίνεται στις 11.990 μονάδες, με την προσοχή των traders στη συνέχεια της συνεδρίασης, όταν (στις 12:00 ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθούν σημαντικά οικονομικά στοιχεία (δείκτης οικονομικού κλίματος) που το πιθανότερο είναι πως θα επηρεάσουν τη στάση και τις κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Σε οριακά θετικό «άνοιγμα» παραπέμπουν τα futures του S&P 500 στη Νέα Υόρκη, με το σχετικά σταθερό κλίμα στις διεθνείς αγορές να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της νευρικότητας.

Ενδεικτικά νωρίτερα στο Μιλάνο το 10ετές ιταλικό υποχωρούσε ακόμη χαμηλότερα σε σχέση με την αρχή της συνεδρίασης (δηλαδή από την τιμή που έχουμε αναφέρει στην ανάρτησή μας στον Εκηβόλο).

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, πάντα βραχυπρόθεσμα, φαίνεται πως από την πλευρά των long υπάρχει ενδιαφέρον για ενεργότερη συμμετοχή στα του χρηματιστηρίου και της αγοράς ομολόγων.

Η χθεσινή πρώτη αποτίμηση της ομιλίας Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ήταν θετική, από την άποψη πως δεν αιφνιδίασε με άκριτη παροχολογία τις αγορές, βάζοντας τέρμα σε ένα κλίμα ανησυχίας που είχε καλλιεργηθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτή η θετική πρώτη αποτίμηση δικαιολογεί την τεχνικής μορφής αντίδραση στο πλαίσιο ενός retest μετά την τελευταία σημαντική διόρθωση της αγοράς και δη του τραπεζικού κλάδου. Τα περιθώρια αυτής της ανοδικής διόρθωσης έχουν αναλυθεί εκτενώς και συγκεκριμένα με τις τράπεζες να παραμένουν το «κλειδί» της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Αυτό αποτυπώθηκε κατ' αρχάς στη συνεδρίαση της Δευτέρας, συνεχίζεται και σήμερα καθώς στην πρώτη ώρα το σχεδόν 40% της αξίας συναλλαγών έχει αλλάξει χέρια τις μετοχές του κλάδου, με τον ΔΤΡ στην περιοχή των 653-669 μονάδων. Από τη δυνατότητα των τραπεζών να απορροφηθεί η προσφορά από τις 653 και πάνω και το ενδεχόμενο υπέρβασης των 670-680 μονάδων, θα κριθεί κατά πόσον το ΧΑ μπορεί να συνεχίσει προς τις 715-720 μονάδες, σε διάστημα εβδομάδας.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, με το σχεδόν 40% στις τραπεζικές, και συγκριτικά ικανοποιητικά σε Motor Oil, Fourlis αλλά και Μυτιληναίο, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ κ.α.

Από την προσυνεδρίαση βγήκε μία εντολή για 270.000 μετοχές του ΙΑΣΩ με discount 3%, ενώ από την αρχή (και στη συνέχεια) δόθηκαν εντολές έως 1,49% υψηλότερα στη δεικτοβαρή Coca Cola, με αποτέλεσμα την αντίδραση του δείκτη προς τις 1.850 μονάδες. Εως τις 1.870 έχει αναφερθεί το περιθώριο ανοδικής διόρθωσης του δείκτη, πάντα στο πλαίσιο ενός retest.

Η υπεραπόδοση της Coca Cola συνέβαλε στην άνετη απορρόφηση των λίγων πωλήσεων που ενεργοποιήθηκαν στη μετοχή του ΟΤΕ έως τα 10,70 ευρώ, μετά το χθεσινό θεαματικό σχεδόν 5% για τη βαρύτερη μετοχή του χρηματιστηρίου.

Σε θετικό έδαφος οι ΓΔ και 25άρης μετά τις 11:25, σε αρνητικό ο ΔΤΡ και με 8 μετοχές του δείκτη στο κόκκινο. Με αγοραστές και μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολής για Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και δευτερευόντως για Μυτιληναίο, Jumbo, Lamda Development κ.α.

Βραχυπρόθεσμα η προσοχή και στα αποτελέσματα 6μήνου.

Στις 26/27 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 11:38, με 154 μετοχές αμετάβλητες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v