Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Πλώρη για τις 690 μονάδες βάζει ο Γενικός Δείκτης

Ηπια κέρδη και ανεβασμένος τζίρος στο Χρηματιστήριο. Στο +6% η μετοχή της Eurobank. Aνοδο καταγράφουν Πειραιώς, ΔΕΗ, Εθνική, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Αlpha Bank. Απώλειες σημειώνουν Coca Cola, Viohalco, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ.

XA: Πλώρη για τις 690 μονάδες βάζει ο Γενικός Δείκτης

Με τράπεζες και με οδηγό τη Eurobank, το ΧΑ πιάνει τον πρώτο στόχο των 685 μονάδων. Σε μία συνεδρίαση μέτριων τόνων και ρυθμού και με τους traders να εστιάζονται (κυρίως ) στον τραπεζικό κλάδο, στο πλαίσιο της καθαρά τεχνικής μορφής ανοδικής διόρθωσης.

Προφανής η στόχευση της αποκόμισης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, δεδομένης της πολύ μεγάλης διόρθωσης που είχε προηγηθεί και των περιθωρίων αντίδρασης που δημιουργήθηκαν.

Ηδη η απόδοση και των 4 συστημικών τραπεζικών από τα τελευταία χαμηλά κυμαίνεται από 8% έως 14% μέσα σε διάστημα μόλις 3-4 συνεδριάσεων. Το υψηλό ποσοστό, 49%, του τζίρου που πραγματοποιείται στις μετοχές του κλάδου επιβεβαιώνει αυτή την προσέγγιση ενώ ενδιαφέρον είναι πως σε ρόλο οδηγού είναι -αυτή τη φορά- η Eurobank.

Επιθετικές κινήσεις από την πλευρά των αγοραστών στη συγκεκριμένη μετοχή, με χρηματιστηριακές πηγές να εκτιμούν πως στήριξη θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί και από την πλευρά του βασικού μετόχου (Fairfax/Watsa).

Σε αυτό το κλίμα, η Eurobank Equities σε εκτενή ανάλυσή της θεωρεί υπερβολικό το discount στις τραπεζικές μετοχές και θετικές τις προοπτικές των συστημικών ομίλων. Ηδη η αντίδραση/απόδοση και για τις 4 συστημικές τραπεζικές από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδαμάδος κυμαίνεται στο 8% με 15% μέσα σε μόλις 3-4 συνεδριάσεις.

Το σχεδόν ήμισυ της αξίας συναλλαγών στον τραπεζικό κλάδο (νωρίτερα αναρτήσαμε «μέτρηση» του κλαδικού δείκτη στον Εκηβόλο), δηλαδή σε μόλις 4 εισηγμένες/μετοχές και με το υπόλοιπο ήμισυ στις 21 μη τραπεζικές και ένα πολύ μικρό μέρος σε συγκεκριμένες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στον τραπεζικό κλάδο, η ανοδική διόρθωση συνεχίζεται -για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση-, αυτή τη φορά με οδηγό τη Eurobank όπου πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος τζίρος, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν πως η κύρια στήριξη έρχεται από την πλευρά του ιδίου του βασικού μετόχου (Fairfax/Watsa). Σε κάθε περίπτωση, η Eurobank κάνει τη διαφορά και οδηγεί το ΧΑ προς τις 690 μονάδες. Στο συν 1,52% ο ΔΤΡ, με επαναφορά υψηλότερα του ορίου των 600 μονάδων (νωρίτερα αναρτήσαμε μέτρηση του δείκτη, στον Εκηβόλο).

Πέραν των τραπεζικών, κινητικότητα και συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος πραγματοποιείται και σε τίτλους των ΟΤΕ, Motor Oil, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Lamda Development, ενώ από τη μεσαία κατηγορία εντυπωσιάζουν ΚΡΙ ΚΡΙ και Intralοt.

Σε ΟΤΕ και Coca Cola υπερισχύουν ελαφρώς οι πωλητές (πιθανότατα αμφότερες οι μετοχές φυλάσσονται για... εφεδρείες για την Παρασκευή, το triple witching).

Στις 45/40 η σχέση ανοδικών/πτωτικών και εκτός από τη Eurobank που ξεχωρίζει από τον 25άρη, από τον FT Mid Cap υπεραποδίδουν ΚΡΙ ΚΡΙ και Intralοt. Μάλιστα η μετοχή της τελευταίας, με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο, ευνοείται από τις εξελίξεις στην Ιταλία. Η κάλυψη της έκδοσης ομολογιακού, ύψους 220 εκατ. από την Gamenet (της οποίας το 20% ελέγχει η ελληνική εταιρεία) δίνει τη χρηματοδότηση για την εξαγορά της GoldBet, δημιουργώντας έτσι το μεγαλύτερο σχήμα στην αγορά της Ιταλίας, με προφανή τα οφέλη για την ελληνική εταιρεία. Στο 10,45% και το 0,645 ευρώ η μετοχή, με συναλλαγές αξίας 245 χιλ. στις 14:55.

Ο συνολικός τζίρος στα 24,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v