Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίρροπες δυνάμεις στο Χρηματιστήριο

Αντιστροφή κατάστασης στην εγχώρια αγορά με τις τράπεζες σε ανοδική τροχιά (+3%) αλλά πιέσεις στα blue chips. Στα 36,5 εκατ. ευρώ ο όγκος συναλλαγών. Στα όρια του 4% κινείται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς.

Αντίρροπες δυνάμεις στο Χρηματιστήριο

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όμως η σημερινή αντίδραση που επετεύχθη μέσω συνεχών εναλλαγών προσήμων, μάλλον αύξησε, παρά καθησύχασε τους υφιστάμενους προβληματισμούς.

Μπορεί να συνεχίστηκε η "ανακωχή" των πωλήσεων στον Τραπεζικό κλάδο, όμως ήταν τουλάχιστον ευδιάκριτη η μεταφορά των πιέσεων σε μη Τραπεζικά blue chips και το κυριότερο, η σημερινή ανοδική κίνηση των βασικών δεικτών συνοδεύτηκε από σημαντικά χαμηλότερο τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. διεξήχθη εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος στις Ευρωπαϊκές Αγορές, αλλά και με την επιστροφή των αγοραστών στην Αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκε σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων στους Ιταλικούς τίτλους (στο 2,88% η απόδοση του Ιταλικού 10ετους) και σχετικά μικρότερη στους Ελληνικούς τίτλους (στο 4% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Μένοντας στην Αγορά ομολόγων, αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους, επέστρεψε οριακά ψηλότερα του 3% (3,01% την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Στα "επιτεύγματα" των σημερινών αγοραστών, το κλείσιμο των βασικών δεικτών στο "πράσινο", με "ταγό" τον Τραπεζικό κλάδο, ενώ από την άλλη δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά για την συνεχιζόμενη απαξίωση του ενδιαφέροντος, όσον αφορά τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Στο τέλος της εβδομάδας που ξεκινά, την Παρασκευή 21/9, αναμένονται όλα τα σημαντικά γεγονότα: η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE με την είσοδο δύο νέων μετοχών (ΤΕΝΕΡΓ και Lamda), το τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων και η αξιολόγηση από την Moody’s. Υπό προϋποθέσεις επομένως, ίσως αναπτυχθούν προσδοκίες για έναρξη αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης, με μια ακόμη απόπειρα προσέγγισης των 700 μονάδων" ανέφερε στο πρωινός της report η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Σημάδια σταθεροποίησης διαφάνηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ η εβδομάδα που ξεκινά περιλαμβάνει την τριμηνιαία εκπνοή των Παραγώγων συμβολαίων και την ίδια ημέρα το πόρισμα της Moody’s από την αξιολόγηση της Χώρας. Επιπλέον, εκτιμούμε ότι η ομιλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συνεισφέρει θετικά στην επενδυτική ψυχολογία, στην παρούσα φάση. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός απροόπτου, αναμένουμε ο Γενικός Δείκτης να επιχειρήσει διακυμάνσεις εντός του εύρους των 670 - 710 μονάδων, αν δεν καταγραφεί νέο χαμηλό στον Τραπεζικό δείκτη" τόνιζε η Merit Sec.

"Η Αγορά παραμένει ευμετάβλητη, περιμένοντας νέα από το roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο (19 - 20/9) και την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE που θα λάβει χώρα την Παρασκευή. Περιμένουμε ήπια άνοδο στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι περισσότερες μετοχές είναι σε υπερπουλημένα επίπεδα. Στη σημερινή ατζέντα Ελλάκτωρ και ΕΛΤΕΧ Άνεμος δημοσιεύουν αποτελέσματα" ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και όπως προαναφέρθηκε, στην σημερινή προσπάθεια συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης, την "κούρσα οδήγησε" ο Τραπεζικός κλάδος, χωρίς όμως η γενικότερη εικόνα να ξεκαθαρίζει αν πρόκειται για πειστική επιστροφή των αγοραστών, ή για "ανακωχή" πωλήσεων λόγω επικείμενης τριπλής λήξης των συμβολαίων Σεπτεμβρίου, ή λόγω του επικείμενου roadshow στο Λονδίνο.

Υπενθυμίζεται ότι η παραδοσιακά οι παρουσιάσεις στο εξωτερικό, συνηθέστατα, συνοδεύονται από βραχύβιο αγοραστικό ενδιαφέρον στο ταμπλώ του Χ.Α.

Ο Τραπεζικός δείκτης, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα που τον έφερε μέχρι τις 573,3 μονάδες (-0,57%), η συνέχεια είχε ανοδική αντίδραση, με τους αγοραστές να φαίνονται περισσότερο κινητικοί στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο εν λόγω δείκτης να αναρριχηθεί μέχρι τις 597,7 μονάδες (+3,66%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 594,99 (+3,19%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 594,81 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,16%.

Αξίζει υπενθύμισης, ότι το ημερήσιο "stop short", έχει κατέβει στις 671 μονάδες.

Από τις επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικές μετοχές, αξίζει αναφοράς ότι η Πειραιώς (+6,11%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ τα ημερήσια "stop short" για τις τέσσερις συστημικές έχουν κατέβει:

Για την Alpha Bank (+3,37%) στα 1,478 ευρώ, για την Εθνική (+1,66%) στα 2,10 ευρώ, για την Eurobank (+2,73%) στα 0,716 ευρώ και για την Πειραιώς στα 2,236 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "στο… σφυρί άρχισαν να βγάζουν δάνεια προβληματικών, εδώ και χρόνια, Επιχειρήσεων οι Τράπεζες, επιδιώκοντας αφενός να 'ξεφορτωθούν' τις μη εξυπηρετούμενες απαιτήσεις τους, αφετέρου να πιέσουν τους βασικούς Μετόχους των εταιρειών να αποδεχθούν λύσεις που ως τώρα απορρίπτουν".

Από εκεί και πέρα και παρά την δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς παραμένουν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι "η αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από την Moody’s και η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE θα δώσουν τον τόνο στο τέλος της εβδομάδας. Οι μετοχές των Τραπεζών, αλλά και των εταιρειών που ανακοινώνουν αποτελέσματα εξαμήνου, θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί".

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "με την αναχώρηση του 'κουαρτέτου' την Παρασκευή (οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως), δύο λογαριασμοί οι οποίοι είναι ικανοί να επηρεάσουν ακόμα και τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών έμειναν ανοιχτοί. Πρόκειται για τον δημοσιονομικό χώρο του 2018, στον οποίο, σύμφωνα με τις Πρωθυπουργικές εξαγγελίες, θα πρέπει να χωρέσουν τα αναδρομικά των Ενστόλων και ενδεχομένως και ένα Κοινωνικό μέρισμα και ο δημοσιονομικός χώρος του 2019, στον οποίο 'παίζονται' πολύ περισσότερα".

"Στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη τύχη των συντάξεων", δήλωσε στον "AΝΤ1" Αξιωματούχος του ΔΝΤ ο οποίος απέκλεισε την πιθανότητα το Ταμείο να επιδείξει ευελιξία στο συγκεκριμένο θέμα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η παρουσία πωλητή στον τίτλο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,78%) που συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Αν οι αγοραστές χάσουν την στήριξη των 4,57 ευρώ (ενδοσυνεδριακά ο τίτλος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 4,59 ευρώ, -3,77%), οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 4,01 και 3,65 ευρώ. Το ημερήσιο "stop short" στα 5,13 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 4,84 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΔΕΗ (+0,28%) συμπληρώνοντας και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά υποχωρώντας από τα υψηλά ημέρας των 1,484 ευρώ (+3,06%) και ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας. Η μετοχή προσπαθεί να "αποδράσει" από τα πολυετή χαμηλά, αλλά χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 1,61 ευρώ, για να δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και για την Viohalco (+1,72%), όμως αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος συμπλήρωσε 12 κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ. Στα 3,055 ευρώ, το ημερήσιο "stop short".

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Χαϊδεμένος (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €1,16 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,02 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: €0,4600.

Επίσης, από σήμερα, οι μετοχές της Ιντρακόμ (+7,36%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών, σε αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 7 παλαιές. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων 9.500.000 μετοχών ορίζεται η 20/09/2018. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 1,0060.

Από εκεί και πέρα, δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Ελλάκτωρα (-5,28% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και λόγω αποτελεσμάτων εξαμήνου, επιμένει πλαγιοκαθοδικά η Αττικής (-1,94%), πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Τεχν. Ολυμπιακή (-2,47%), ενώ από τις 6/9 έχει να "δει" θετικό κλείσιμο η Forthnet (-11,86%).

Επιστροφή αγοραστών στον Νηρέα (+4%), έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Q&R (+3,02%, αλλά είχαν προηγηθεί επτά συνεχόμενες πτωτικές), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΚΤΕΡ (+0,93%) και τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Γενική Εμπορίου (+1,65%).

Δύο ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τρεις για την Ελλάδος (+1,09%), ενώ "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις η Quest (+2,96%), που κινείται προς νέα υψηλά 10ετιας (!)

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Intralot σε "Β-" από "Β" προχώρησε και η Standard and Poor's μετά την υποβάθμιση από τη Moody's.

Όπως αναφέρει ο Οίκος, η υποβάθμιση οφείλεται στην υψηλή μόχλευση της εισηγμένης.

Παρά την νέα υποβάθμιση και μετά από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα ο τίτλος επέστρεψε σε θετικό κλείσιμο (+2,46%), εν μέσω μεγάλης μεταβλητότητας (-5,96% -  +6,14%).

Τεχνικά, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, για τον Γενικό Δείκτη το "stop short" στις 710 μονάδες. Οι 693 μονάδες είναι κοντινή επιθετική αντίσταση και τάση και μία κατοχύρωση μπορεί να δοκιμάσει το "make or break" του 710. Διάσπαση του 670 μπορεί να δώσει συνέχιση της πτωτικής κίνησης.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,26%), το "stop short" στις 1860 μονάδες, με την κοντινή αντίσταση και επιθετική τάση να είναι στο 1826 και κύρια αντίσταση το 1850. Το 1779 είναι κοντινή στήριξη, με το 1760 επόμενο επίπεδο.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

"Οι ομιλίες Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης στην Θεσσαλονίκη έχουν σηκώσει ψηλά την προεκλογική μάχη, μία μάχη που δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει, μιας και τα γεγονότα τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Το τι θα γίνει σε σχέση με τις συντάξεις και το Μακεδονικό έχει την σημασία του, μιας και είναι δύο δεδομένα που το αποτέλεσμά τους μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις.

Τσίπρας και Μητσοτάκης μίλησαν για μείωση φόρων και για επενδύσεις, θέλοντας να καθησυχάσουν τις Αγορές, κάτι που είναι θετικό σε σχέση με τους φόβους που είχαν δημιουργηθεί.

Φυσικά από μόνο του δεν είναι αρκετό, μιας και αυτό που μας λείπει είναι ένα σταθερό και φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, αν θέλουμε να προσελκύσουμε σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια κάτι που έχουμε τόσο πολύ ανάγκη σαν Οικονομία.

Ο Τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που προβληματίζει για το μέγεθος της πτώσης του και μάλιστα σε ένα timing που δεν έχει ιδιαίτερο λόγο υποχώρησης, όσα προβλήματα και να έχει σε σχέση με τα "κόκκινα" δάνεια. Παρόλα αυτά τον έχουμε συνηθίσει τα τελευταία 2 χρόνια να κάνει την κίνηση ανάμεσα στο 600 και το 1000 και κάθε φορά λέμε ότι κάτι αλλάζει.

Η εβδομάδα είναι λήξης συμβολαίων, με άλλο ένα τρίμηνο να κερδίζεται από τους "short", ειδικά στον Τραπεζικό κλάδο και αυτό έχει την σημασία του, μιας και πολλά funds έχουν ποντάρει στην πτωτική κίνηση, ενώ άλλα πιο μακροπρόθεσμα, χωρίς να βιάζονται, αυξάνουν θέσεις.

Οι χαμηλοί όγκοι στην Αγορά βοηθάνε σε τόσο μεγάλες κινήσεις.

"Οι περισσότεροι τίτλοι έχουν τελείως διαφορετική συμπεριφορά, σε σχέση με τον Τραπεζικό κλάδο, συνεχίζοντας να βλέπουμε ένα Χρηματιστήριο δύο ταχυτήτων" επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Η ίδια μικτή εικόνα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Η υποχώρηση του Δολαρίου, δείχνει να ευνοεί Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Οι κυριότερες εξωτερικές ειδήσεις

Κινεζική Κυβέρνηση μπορεί να αρνηθεί να συμμετάσχει σε συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα αυτόν τον μήνα, εάν η Κυβέρνηση Τραμπ προχωρήσει στην επιβολή επιπλέον δασμών σε εισαγωγές Κινεζικών προϊόντων", σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal", που επικαλείται Κινέζους Αξιωματούχους.

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, όπως επιβεβαιώνουν τα τελικά στοιχεία της Eurostat. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 2%, από 2,1% τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τα ενεργειακά κόστη και τα μη επεξεργασμένα είδη διατροφής, τον οποίο παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις αποφάσεις της, διαμορφώθηκε στο 1,2% ετησίως. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός ήταν 0,2%, ενώ ο δομικός 0,1%.

Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες της αγοράς.

"H Οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας θα συρρικνωθεί, εάν η Χώρα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη χρονιά, χωρίς συμφωνία για το 'Brexit' και μία οποιαδήποτε συμφωνία θα αφήσει τη Χώρα χρηματοοικονομικά χειρότερα από ότι εάν παρέμενε στο Μπλοκ", σημείωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο τομέας της Μεταποίησης στην Περιοχή της Νέας Υόρκης αναπτύχθηκε το Σεπτέμβριο με βραδύτερο ρυθμό από ότι τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, ο δείκτης Empire State υποχώρησε στις 19 μονάδες το Σεπτέμβριο, από 25,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν μια μέτρηση κοντά στις 23 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Η Ελλάδα εξήλθε επιτυχημένα από το πρόγραμμα και η Οικονομία λογικά θα κλείσει το κενό παραγωγής. Ωστόσο, η προοπτική θετικής έκπληξης στην ανάκαμψη δείχνει περιορισμένη, λόγω της απουσίας ισχυρού πιστωτικού, ή δημοσιονομικού καταλύτη", σημειώνει η Deutsche Bank σε ανάλυσή της για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της VRS, τα θεμελιώδη μεγέθη του ομίλου Σαράντης αναμένονται να διευρυνθούν με σημαντικούς ρυθμούς την επόμενη 5ετια, λόγω της διαρκούς στρατηγικής του ομίλου να επεκτείνει γεωγραφικά τα μερίδια Αγοράς του, τόσο μέσω συνεργασιών, όσο και μέσω εξαγορών εταιρειών.

"Η αποτίμηση του ομίλου υποδηλώνει σημαντικό περιθώριο ανόδου για την τιμή της μετοχής από τα τρέχοντα επίπεδα, με τη δίκαιη αξία να εκτιμάται σε 8,97 ευρώ", σύμφωνα με την VRS.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 678,02 (-0,54%) και 684,77 μονάδων (+0,45%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 683,22 (+0,22%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 682,75, με ημερήσια κέρδη 0,16%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 36,2 εκατ., από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και ΟΤΕ απέσπασαν το 37,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ. Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΡΑΙΓ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΦΡΛΚ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ και στο χαμηλό ημέρας οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα με 46 ανοδικές μετοχές, έναντι 51 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ νέα αύξηση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (154.230 συμβόλαια), καθώς εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 7.737 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.910 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.593, 887 για τον Σεπτέμβριο, 705 για τον Οκτώβριο και 1 για τον Νοέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.800,5) κινήθηκε μεταξύ 1.781 και 1.804,75 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (30.000 Intralot, 22.500 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (14.294), Alpha Bank (5.258), Πειραιώς (9.167), MIG (17.083), Μυτιληναίος (1.525), ΔΕΗ (3.355), ΟΠΑΠ (362), ΟΤΕ (2.908), Viohalco (1.100), Intralot (1.546), ΑΔΜΗΕ (2.691), Εθνική (66.039), Ελλάκτωρα (1.462), Τέρνα Ενεργειακή (9.748), ΓΕΚ (10.290), Ελ. Πετρέλαια (306), Jumbo (107), Ιντρακόμ (2.876), Cenergy (3.267), ΕΥΔΑΠ (309), ΕΧΑΕ (195).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 36.048, Eurobank 38.119, Alpha Bank 29.948, Πειραιώς 15.430, Εθνική 215.628.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                 Name of Issuer                 NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,51%

2018-09-3

 

 

 

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,62%

2018-08-13

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,90%

2018-07-31

Oceanwood Capital ManagementLLP

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,70%

 

2018-01-10

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,40%

 

2018-08-30

 

Oceanwood Capital Management LLP

 

ALPHA BANK SA

 

1,00%

 

2018-08-17

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

 

Oceanwood Capital Management LTD

 

EUROBANK ERGASIAS S.A.

.

 

0,57%

 

2018-07-11

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 19.625.927 τεμ., (από 19.624.550 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.687.654 τεμ. (22.737.654), ΔΕΗ 6.144.580 τεμ. (6.136.580), Eurobank 22.156.813 τεμ. (22.156.813), Εθνική 8.330.013 τεμ. (8.132.043) Folli Follie Group 1.369.635 τεμ. (1.369.635).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v