Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Οριακό προβάδισμα για τους αγοραστές

Σε χαμηλό τέμπο το πρώτο σκέλος της συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη να προσπαθεί να κινηθεί σε ελαφρά υψηλότερα επίπεδα των 680 μονάδων. Σε ρόλο οδηγού της προσπάθειας η μετοχή της Eurobank. Καθοδικά η Coca Cola.

XA: Οριακό προβάδισμα για τους αγοραστές

Ανοδικές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αψιμαχίες πωλητών-αγοραστών πέριξ των 680 στο ΧΑ και προσπάθεια των δεύτερων να κινηθούν πάνω από τις 685 μονάδες.

Η ψύχραιμη αντίδραση των ασιατικών αγορών μετά την επιβολή και νέων δασμών ύψους 200 δισ. από τις ΗΠΑ σε βάρος της Κίνας συνέβαλε στην ανάλογη στάση traders και επενδυτών και στην Ευρώπη. Ετσι νωρίτερα στη Φρανκφούρτη ο DAX αντιδρούσε 0,65% στις 12.170 (με σημαντικό σημείο αναφοράς τις 12.240 μον.), στο Παρίσι ο CAC επίσης υψηλότερα 0,76% στις 5.387 μον., ενώ και στο Μιλάνο διαμορφωνόταν ανοδική φορά για τον FTSE MIB.

Την ίδια ώρα, στην αγορά κρατικών τίτλων, το 10ετές ιταλικό «τσιμπούσε» οριακά σε όρους απόδοσης (2,882%), με την αντίστοιχη ελληνική να δείχνει τάσεις αποκλιμάκωσης στα 4,044% και χαμηλό νωρίτερα στα 4,031%.

Σε αυτό το βραχυπρόθεσμο περιβάλλον, στο ΧΑ οι αγοραστές συνεχίζουν να έχουν μικρό προβάδισμα έναντι των πωλητών για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο.

Στις 600 μονάδες ο ΔΤΡ με αντίδραση έως 1,05%, έναντι οριακών μεταβολών για ΓΔ στις 684 και FTSE25 στις 1.804 μονάδες. Το γεγονός πως στα πρώτα 35' της συνεδρίασης το 49% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιούνταν στις συστημικές μετοχές του τραπεζικού κλάδου καταδεικνύει την εστίαση των traders σε αυτό το βραχυπρόθεσμο ποντάρισμα καθαρά τεχνικής μορφής ανοδική διόρθωση ενός τμήματος της αγοράς που υφίσταται τραυματικές απώλειες σε διάστημα μηνός (15,92%) και μόλις με το τελευταίο 3ήμερο θετικό σερί περιορίστηκαν οι απώλειες στο μείον 2,32% σε διάστημα μηνός.

Ισχυρότερη η αντίδραση για τη μετοχή της Eurobank στο 0,6335 ευρώ, με μεγαλύτερο τζίρο για ακόμη μία συνεδρίαση και την Alpha Bank να ακολουθεί στο 1,329 ευρώ.  Στα blue chips, η εικόνα είναι ικανοποιητική, με 13 από τα 21 μη τραπεζικά με αγοραστές και συγκριτικά αυξημένο τζίρο για ΟΤΕ, Motor Oil, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Intralot, Viohalco κ.α.

Στα 10,48 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με αγοραστές από το αρχικό χαμηλό των 10,45, στα 28,76 με λίγους πωλητές η Coca Cola. Στα 9,025 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ που «δείχνει» να κρατά τα 9 ευρώ, στα 20,85 ευρώ η Motor Oil που συνεχίζει να έχει αγοραστές (και) ενόψει του Road Show αύριο-Πέμπτη στο Λονδίνο.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν πως ενόψει Παρασκευής και με αφορμή τη διημερίδα της ΕΧΑΕ που ξεκινά αύριο στο Λονδίνο, θα περίμεναν έστω μικρή ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας και ενεργότερη συμμετοχή ορισμένων ξένων funds. Εκτίμηση που προσώρας δεν αποτυπώνεται στο ταμπλό.

Στα 3 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 11:15, στις 36/16 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη άνοδο οι τίτλοι των ΕΛΤΕΧ Ανεμος, Intralot, ΚΡΙ ΚΡΙ, Ευρωπαϊκή Πίστη κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v