Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πώς «παίζεται» η συνεδρίαση

Μικρά κέρδη για τον ΓΔ με τις τράπεζες να συνεχίζουν ανοδικά στο ξεκίνημα. Τα περιθώρια στις τραπεζικές μετοχές αλλά και οι αντοχές blue chips αναμένεται να κρίνουν τη «μάχη». Τα κρίσιμα όρια για τους δείκτες, το triple witching και οι κινήσεις των long.

Χρηματιστήριο: Πώς «παίζεται» η συνεδρίαση

Συνέβη και αυτό στο ΧΑ. Ο συνήθης υπαίτιος σχεδόν όλων των διορθώσεων του 2018 τραπεζικός κλάδος αντέδρασε χθες στο πλαίσιο μίας καθαρά τεχνικής -και μόνον- ανοδικής διόρθωσης, την ώρα που οι παραδοσιακοί πυλώνες σταθερότητας της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δέχονταν σημαντικές πιέσεις, με συνέπεια ο ΔΤΡ να κινηθεί έως τις 597,70 για να κλείσει στις 594,81 μονάδες και ο FTSE25 να υποχωρήσει έως τις 1.784,29, για να διαμορφωθεί στις 1.800,50 μονάδες.

Αποτέλεσμα, ο ΔΤΡ κατά 3,16% υψηλότερα, ο FTSE25 με το ισχνό 0,26% μόλις δύο μέρες πριν το Road Show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Με την κρίσιμη συνεδρίαση της Παρασκευής να αποτελεί το ορόσημο για τους βραχυπρόθεσμους traders και όσους έχουν θέσεις στα παράγωγα. 

Ωστόσο επρόκειτο για τη δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το ΧΑ, μετά από αυτήν της Παρασκευής, σε μία συγκυρία που στις διεθνείς αγορές επανέρχονται οι ανησυχίες για τις ενέργειες των ΗΠΑ με τους εμπορικούς εταίρους τους και στη Wall Street χθες βράδυ ο S&P500 διόρθωνε 0,56% στις 2.888 μονάδες. 

Το γεγονός πως για τον τραπεζικό κλάδο η ευρύτερη περιοχή των 550 μονάδων αποτέλεσε σημείο για προσπάθεια αναστροφής είναι ενθαρρυντικό για τους τεχνικούς αναλυτές και όσους προσέβλεπαν σε μία βραχυπρόθεσμη ανοδική διόρθωση έως τα όρια των 604-624 μονάδων. Η εκτίμησή τους και τα σενάρια ευοδώθηκαν, με τους traders να επικεντρώνονται ακριβώς σε αυτό το περιθώριο τεχνικής ανοδικής διόρθωσης, που χθες απέδωσε ένα 6,11% για τη μετοχή της Πειραιώς, 3,37% για την Alpha Bank, 2,73% για τη Eurobank και 1,66% για την Εθνική. Σε αυτό το εγχείρημα πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας περίπου 16 σε σύνολο 36,356 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα 5,691 στη μετοχή της Eurobank. 

Αποθαρρυντικό για τους long το ότι για ακόμη μία συνεδρίαση «ταλαιπωρήθηκαν» μετοχές-σηματωροί για τις κινήσεις των ισχυρών χεριών, με ενδεικτικότερες τις περιπτώσεις των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (απώλειες 1,78%), Μυτιληναίος (μείον 2,54%), Αεροπορία Αιγαίου (μείον 1,93%) κ.α. 

Σημαντικές οι απώλειες, με 1,50% για τη βαρύτερη εισηγμένη/μετοχή του ΧΑ, τον ΟΤΕ, που σε κλείσιμο «έχασε» τα 10,50 ευρώ. 

Τι μέλλει γενέσθαι σήμερα-Παρασκευή, θυμίζοντας πως στην «τριπλή λήξη» της Παρασκευής θα πρέπει να γίνει και «αντιλογισμός» για τα ΣΜΕ της Folli Follie (που έχουν... καταργηθεί), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για κατόχους θέσεων στο συμβόλαιο της εν λόγω εισηγμένης (η διαπραγμάτευση της οποίας έχει ανασταλεί, ποιος ξέρει μέχρι πότε...). Αβυσσος η ψυχή των αρχών, αλλά ας μην υπεισέλθω σε αυτό το θέμα (θα αναρτήσουμε εκτενές σχόλιο στον Εκηβόλο για το τι ακριβώς θα γίνει με τα ΣΜΕ της Folli Follie και τι θα πρέπει να πράξουν οι κάτοχοι θέσεων). 

Σύμφωνα με τη μέτρηση έγκυρου αναλυτή, «...το ιδανικό σενάριο για τους αγοραστές θα ήταν ο δείκτης να συνεχίσει την ανοδική πορεία του -με μικροδιορθώσεις- μέχρι το επίπεδο των 670 μονάδων και αφού επιβεβαιωθεί ως στήριξη η ζώνη των 624-604, να συνεχίσει ανοδικά μέχρι τις 740-760 μον. Ομως δυστυχώς -για τους long- αυτό το σενάριο έχει ελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες. Το καλύτερο ενδεχόμενο εξαντλείται στις 698 μον., αλλά ούτε και αυτό είναι το πιθανότερο». Πρακτικά οι traders θα κινηθούν με γνώμονα τα περιθώρια ανοδικής διόρθωσης του τραπεζικού κλάδου, κατοχυρώνοντας θέσεις στα blue chips σε όσο το δυνατόν καλύτερες/υψηλότερες τιμές.

Για τον τραπεζικό κλάδο η Αναστασία Παπαϊωάννου σε αναλυτικό ρεπορτάζ της αποκαλύπτει τους στόχους μείωσης των NPEs που θα αποσταλούν έως το τέλος του μήνα στον SSM. Το 20% της μείωσης θα προέλθει από ρυθμίσεις/πληρωμές και το 35% από πλειστηριασμούς. Την ίδια ώρα, στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, ο Φώτης Κόλλιας αποκαλύπτει την απόρριψη της τιμολογιακής πολιτικής διοδίων στην Εγνατία και ζητεί από το ΤΑΙΠΕΔ διευκρινίσεις. 

Για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, στοίχημα παραμένει η υπέρβαση και κατοχύρωση των 1.830 μονάδων, με σημαντική τη συμβολή των ΟΤΕ και Coca Cola. Για τη μετοχή του Οργανισμού θα πρέπει να ενεργοποιηθεί αντίδραση στη χειρότερη περίπτωση από τα 10,38 ευρώ, ειδάλλως... για τον τίτλο της Coca Cola η φορά είναι για συντήρηση πάνω από τα 29 ευρώ. 

Στα επιμέρους, προβλημάτισε το χθεσινό «άδειασμα» στη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στον Ικτίνο συνεχίζεται η κατοχύρωση θέσεων (με τον... μουντζούρη μένουν ως συνήθως οι τελευταίοι αγοραστές στα διαδοχικά υψηλά), ενώ ενθάρρυνε τους βραχυπρόθεσμους long η κίνηση της Ιντρακόμ (μετά το reverse split), η αντίδραση της Intralot, η επιβεβαίωση της τεχνικότητας για Quest, ΙΑΣΩ, ΚΡΙ ΚΡΙ κ.α.   

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v