Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Βλέπει» τις 700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Ισχυροποιείται η ανοδική κίνηση, καθώς το επίμονο προβάδισμα των αγοραστών οδηγεί σε κλείσιμο short θέσεων. Στο «πράσινο» το σύνολο του FT 25. Ξεχωρίζουν Σαράντης, ΔΕΗ, Τιτάνας. Τα μηνύματα ενόψει triple witching.

ΧΑ: «Βλέπει» τις 700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Συντηρείται η ήπια ανοδική κίνηση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε οριακά αρνητικό «άνοιγμα» παραπέμπουν τα futures του S&P.

Σε αυτό το βραχυπρόθεσμα ήρεμο κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, στο ΧΑ οι αγοραστές έχουν την ευχέρεια να ανέβουν προς τις 695 μονάδες, επιβεβαιώνοντας την καθαρά τεχνικής μορφής ανοδική διόρθωση που έχει ξεκινήσει από τα χαμηλά της Πέμπτης.

Από τα επίπεδα των 675 προς το όριο των 700 μονάδων η αγορά, σε μία προσεκτική και με μετακύλιση θέσεων προσπάθεια των long να αποφευχθεί η διόρθωση προς την περιοχή των 650 μονάδων.

Μέχρι στιγμής, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, οι long έχουν το προβάδισμα, που από τη στιγμή της υπέρβασης συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων υποχρεώνουν τους short εδώ και λίγη ώρα να κλείνουν θέσεις, με αποτέλεσμα την ισχυροποίηση του ανοδικού momentum.

Κινήσεις από την πλευρά των traders και ενόψει της «τριπλής λήξης» στη μεθαυριανή συνεδρίαση της Παρασκευής, με τους long να έχουν ανεβάσει τον πήχη τόσο στην υποκείμενη όσο και στην αγορά Παραγώγων. Προς το όριο των 700 μονάδων επανέρχεται ο ΓΔ, προς τις 1.835 ο FTSE25, με τον ΔΤΡ υψηλότερα στις 615 μονάδες. Στο ΧΠΑ οι θέσεις στα συμβόλαια του δείκτη ανέρχονται στα 2.019 για την τρέχουσα σειρά και στα 1.942 για την επόμενη σειρά (στις 14:48). Και οι δύο σειρές ΣΜΕ είναι με ικανοποιητικό premium 1,50 και 1,45% αντίστοιχα, που πρακτικά σημαίνει ότι οι traders «βλέπουν» περιθώριο συνέχισης της ανοδικής διόρθωσης με ορίζοντα τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Συναλλαγές και τζίρος μάλλον στα χθεσινά μέτρια επίπεδα (των 40 εκατ. ευρώ), με διαφοροποιό στοιχείο την προσεκτική μετατόπιση θέσεων από τον τραπεζικό κλάδο προς επιλεγμένα blue chips.

Η εικόνα της αγοράς, από τα χαμηλά της Πέμπτης-Παρασκευής και σταδιακά μέχρι πριν λίγο, παραπέμπει σε συντονισμένη προσπάθεια traders και επενδυτών να φέρουν την αγορά προς τα όρια των πρώτων ισχυρών αντιστάσεων (όπως έχει αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιό μας).

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, όπου πραγματοποιείται το 35% της αξίας συναλλαγών (από 50-40% τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις), με μεγαλύτερο τζίρο στη μετοχή της Alpha Bank και ισχυρότερη αντίδραση για τον τίτλο της Εθνικής.

Ωστόσο το ενδιαφέρον στοιχείο της συνεδρίασης έγκειται στη μετακύλιση θέσεων στα blue chips, σε ένα κομβικό σημείο της ανοδικής διόρθωσης που ο τραπεζικός κλάδος χρειαζόταν το... κάτι παραπάνω για να συνεχίσει υψηλότερα. ΟΤΕ, Coca Cola και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές, που όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιο θα λειτουργούσαν ως εφεδρείες για τους long, είναι από την αρχή της συνεδρίασης σε ανοδική φορά. Στα 10,52 ευρώ ο ΟΤΕ, στα 28,88 ευρώ η Coca Cola, με την τάση αυτών των δύο πυλώνων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να διευκολύνουν τη σταδιακή ανάπτυξη των long δυνάμεων σε όλο και περισσότερες μετοχές του δείκτη. Αποτέλεσμα; Μετά τις 14:30 και οι 25 μετοχές του δείκτη είναι σε θετικό πρόσημο, με μεγαλύτερη ή μικρότερη απόδοση, και η Πειραιώς «γυρίζει» στο συν τελευταία, λίγο πριν τις 14:30.

Σε ΟΤΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ και άλλες δυνάμεις της μεγάλης κεφαλαιοποίησης η ενεργότερη συμμετοχή των αγοραστών, γεγονός που σύμφωνα με χρηματιστές θα πρέπει να αποδοθεί, αφενός, στο Road Show της ΕΧΑΕ, σήμερα-αύριο στο Λονδίνο, αφετέρου στην προεξόφληση των όσων θα μπορούσε να φέρει η «κρίσιμη Παρασκευή». Triple witching, Moody's, Russell (Πολωνία) κ.λπ. φαίνεται πως σταδιακά αρχίζουν και διαμορφώνουν προϋποθέσεις μόχλευσης κυρίως σε μετοχές του FTSE25.

Στις 59/32 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με σημαντικότερη ανοδική αντίδραση (πέραν των 25 μετοχών του δείκτη) για τις μετοχές των Foodlink, Creta Farms, ΓΕΒΚΑ, Frigoglass κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v