Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα μάχη στις παρυφές των 700 μονάδων

Μικρές απώλειες στο ξεκίνημα, με πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές. Αυξημένη προσοχή συνιστούν οι «ειδικοί», μετά από 4 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Οι τράπεζες, οι κρίσιμες τεχνικές περιοχές και η μετακύλιση θέσεων σε blue chips.

ΧΑ: Νέα μάχη στις παρυφές των 700 μονάδων

Τραπεζική ώθηση στη Wall Street, πάνω από τις 2.900 μονάδες ο S&P 500 και στην Αθήνα τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά με τον Γενικό Δείκτη να σταματά στις 689,27 μονάδες. 

Στα 37,481 εκατ. η αξία των συναλλαγών, με το 36% στον τραπεζικό κλάδο και από 12% σε Motor Oil και ΟΤΕ, δείχνοντας τη συγκέντρωση των προτιμήσεων των traders και των επενδυτών.

Από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο είχε τεθεί ως ζητούμενο ένα «κλείσιμο» του ΓΔ υψηλότερα των 689 μονάδων, με αξία συναλλαγών μεγαλύτερη των (τουλάχιστον) 40 εκατ. ευρώ. Η πρώτη προϋπόθεση επιβεβαιώθηκε οριακά (στις 689,59 μον. ο ΓΔ), η δεύτερη όχι, που πρακτικά καθιστά ιδιαίτερα προσεκτικούς ειδικά τους traders κατ' αρχάς σήμερα Πέμπτη αλλά και αύριο, ημέρα (και) του triple witching. 

Η κίνηση της αγοράς από τα χαμηλά της προηγούμενης Πέμπτης έβγαλε μία αντίδραση -καθαρά τεχνικής μορφής, στο πλαίσιο ανοδικής διόρθωσης και μόνον- 45 μονάδων (για τον ΓΔ), επιβεβαιώνοντας αφενός την τεχνικότητα της αγοράς, αφετέρου τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν οι traders. Προσέχοντας πολύ τις κινήσεις τους, έχοντας ως γνώμονα (και) την τεχνική ανάλυση και βεβαίως τα «προγράμματα εντολών» που ρυθμίζονται σε συγκεκριμένα εύρη τιμών και μετοχών. 

Με τον μέσο όρο του τζίρου στο διάστημα 13-19 Σεπτεμβρίου, δηλαδή για 5 συνεδριάσεις -στα περίπου 40 εκατ. ευρώ-, φαίνεται πως σε αυτή την κίνηση της αγοράς δεν μπήκαν ιδιαίτερα πολλά νέα κεφάλαια ούτε ενεργοποιήθηκε σημαντικός αριθμός παικτών. 

Πρακτικά αυτό καθιστά δυσχερή την προσπάθεια υπέρβασης των σημαντικών 715 μονάδων (περιοχή απλού ΚΜΟ 200 εβδομάδων), με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συνέχιση της βραχυπρόθεσμης τάσης μέχρι και αύριο, το πολύ Δευτέρα. 

Δεδομένου ότι ένα μέρος των traders πήραν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους χθες από τον τραπεζικό κλάδο (με μέση απόδοση κοντά στο 10% από τα τελευταία χαμηλά), η τάση -πάντα βραχυπρόθεσμα- θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον ο ΔΤΡ θα μπορούσε να υπερβεί τις σημαντικές αντιστάσεις των 614, κυρίως των 624 μονάδων, με έμπειρο αναλυτή να εκτιμά πως... ο περίπατος τελείωσε, πλέον δοκιμάζονται ισχυρές τεχνικά περιοχές που δύσκολα θα κερδηθούν με την πρώτη προσπάθεια.

Παράλληλα, για να μείνει ενεργό το long momentum για τον κλάδο, θα πρέπει οι 604 μονάδες να επιβεβαιωθούν ως στήριξη. Μόνο τότε θα μπορεί να προσβλέπουν οι long σε συνέχιση της κίνησης, αυτή τη φορά με στόχο προς τις 624 και άνω. Το οριακό κλείσιμο του ΔΤΡ στις 603 μον. μάς βάζει δύσκολα για σήμερα καθώς θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η περιοχή έως τις 598 (στη χειρότερη 596 μον.) και το αργότερο αύριο να επανέλθει υψηλότερα, προς τις 617 μονάδες

Από τον κλάδο, η Eurobank είναι αυτή που έδειξε ότι είχε ισχυρό αγοραστή, ενώ σε Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς υπερίσχυσαν οι πωλητές. Ενδεχομένως να ενεργοποιηθούν κάποιες εντολές και λόγω του Road Show στο Λονδίνο αλλά η γενικότερη εκτίμηση δεν είναι αυτή που θα μπορούσε να κάνει τη θεαματική διαφορά για τον κλάδο. Η Αναστασία Παπαϊωάννου μάς δίνει μία αίσθηση τι ειπώθηκε χθες στις συναντήσεις, με την επιφυλακτικότητα και τα ερωτήματα για το πολιτικό σκηνικό στο επίκεντρο. Το αν ο Ευ. Τσακαλώτος με τη σημερινή ομιλία του πετύχει να αναστρέψει, έστω και μερικώς, το κλίμα, τότε ίσως δούμε σταδιακά ενεργότερη συμμετοχή ορισμένων funds. Πάντως μέχρι τώρα τα μηνύματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. 

Ενα δεύτερο που θα πρέπει να αποσαφηνισθεί σήμερα-αύριο σχετίζεται με το κατά πόσον η χθεσινή διακριτική μετακύλιση θέσεων προς συγκεκριμένα blue chips θα μπορούσε να έχει συνέχεια ή απλά ήταν μία προσπάθεια εξισορρόπησης/απορρόφησης των όποιων πιέσεων, λόγω της κατοχύρωσης θέσεων στις τραπεζικές μετοχές. 

Ωστόσο η υποχώρηση του ΟΤΕ στα 10,35 με αυξημένο τζίρο θέλει προσοχή, στην περίπτωση που η μετοχή συνεχίσει και σε κλείσιμο υποχωρήσει χαμηλότερα των 10,32 ευρώ. Επόμενη χαμηλότερη στήριξη στα 10,22 ευρώ. 

Η Coca Cola στα 28,71 επουδενί πρέπει να υποχωρήσει χαμηλότερα των 28,60 μον. ενώ για τους long καλοδεχούμενες θα ήταν οι βοήθειες από Motor Oil, TITAN, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Viohalco. Θα πρέπει κάποιες εξ αυτών να συμβάλουν στην αντίδραση του FTSE25 πάνω από τις 1.817 μον., θυμίζοντας πως ο δείκτης κυμάνθηκε σε εύρος 1.834-1.808, για να διαμορφωθεί τελικά στις 1.811, έχοντας πάρει κλίση. Θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση σήμερα-αύριο, ειδάλλως οι short θα αποκτήσουν προβάδισμα στην προσπάθειά τους να πιέσουν προς αρκετά χαμηλότερα. 

Για αυτό επαναλαμβάνω την εκτίμηση του έμπειρου αναλυτή, πως... ο περίπατος από τα τελευταία χαμηλά των 655 μονάδων τελείωσε χθες στις παρυφές των 700 και ότι σήμερα-αύριο απαιτείται ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή και εστίαση.   

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v