Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Κινήσεις στη ζώνη των 690 μονάδων για τον ΓΔ

Ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε μέτρια επίπεδα. Κέρδη υψηλότερα του 3% για τη Σαράντης. Με θετικό πρόσημο Eθνική, Eurobank, OΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Bank, OTE, Μυτιληναίος. Aπώλειες καταγράφει η Motor Oil.

XA: Κινήσεις στη ζώνη των 690 μονάδων για τον ΓΔ

Ηπιες κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους traders και τους επενδυτές να αντιστέκονται στην εμπορική κλιμάκωση, με τους επενδυτές να μένουν μακριά από την τελευταία κόντρα και τις διαστάσεις της.

Ενδεικτικά στη Φρανκφούρτη ο DAX στις 12.175 μον. (0,14%), στο Παρίσι ο CAC στις 5.376 μον. (0,22%), στο Μιλάνο το ιταλικό 10ετές στα 2,799%, με τους traders να κινούνται μάλλον συντηρητικά.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, βραχυπρόθεσμα, στο ΧΑ οι long διατηρούν το προβάδισμα που έχουν από τα χαμηλά της Πέμπτης και τις... δεύτερες αγορές τους στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το 42% να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο. Ένδειξη πως βραχυπρόθεσμα οι traders ποντάρουν στο στοίχημα της καθαρά τεχνικής μορφής ανοδικής διόρθωσης του τραπεζικού κλάδου, που έχει υπερπιεσθεί με απώλειες πολλαπλάσιες της αγοράς.

Ενδεικτικό το ότι σε διάστημα μηνός ο ΓΔ «μετρά» απώλειες 2,82%, με τον ΔΤΡ να διορθώνει 14,20% και υπό την πίεση των μάλλον αρνητικών εκθέσεων/αναλύσεων των ξένων επενδυτικών οίκων. Το παράδοξο είναι πως με βάση τις «μετρήσεις» των BofA, Deutsche Bank κ.α., η απόκλιση μεταξύ χαμηλής - υψηλής τιμής στόχου (σε μέγεθος χρηματιστηριακής αξίας) αντιστοιχούσε σε σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ. Εν πάση περιπτώσει, η προσοχή των traders συντηρείται για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση στον κλάδο-κλειδί, τον μόνο ικανό να κάνει τη διαφορά ευρύτερα για την αγορά, συμπεριλαμβανόμενων των blue chips.

Στο εύρος των 610-615 μονάδων ο ΔΤΡ, με μεγαλύτερο τζίρο σήμερα σε Alpha Bank και Εθνική ενώ υποχωρεί (σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις) στη Eurobank. Στο 4,086% κινείται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς.

Στην περιοχή των 1.815 μονάδων ο FTSE25, με την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη σε θετικό πρόσημο. Πωλήσεις περιορισμένης έκτασης σε Viohalco στα 2,93 ευρώ, σε ΟΛΠ στα 16,08 ευρώ.

Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε μετοχές-πυλώνες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με... μπροστάρηδες ΟΤΕ και Coca Cola, έχουν ενεργοποιηθεί εκ νέου αγορές. Στα 10,47 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού, στα 28,80 της δεύτερης βαρύτερης Coca Cola, θυμίζοντας πως η συνολική στάθμισή τους στη διαμόρφωση του ΓΔ ξεπερνά οριακά το 20% περίπου, όσο «βαραίνουν» συνολικά οι 4 συστημικές τραπεζικές. Βάσει της αποτίμησης, η απόκλιση είναι εμφανής, γεγονός που χρήζει διόρθωσης.

Από τα 21 μη τραπεζικά χαρτιά, σημαντικές κινήσεις από την πλευρά των αγοραστών γίνονται, την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, σε τίτλους των ΟΤΕ, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακής, Jumbo, Motor Oil, Lamda Development και ΔΕΗ, Intralot, Fourlis, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α. Στις 40/18 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με αμετάβλητες 144.

Μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης ο ΔΤΡ ενισχυόταν 1,02%, με τον ΓΔ κατά 0,67% προς τις 692 μονάδες. Στα 5,5 εκατ. ο τζίρος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v