Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κατηφορίζει ο Γενικός Δείκτης

Διευρύνονται οι απώλειες του Χρηματιστηρίου, με τον ΓΔ στη ζώνη των 670 μονάδων. Στο -9% η μετοχή της Πειραιώς. Γύρισαν πτωτικά Alpha Bank, ΔΕΗ. Στο κόκκινο Coca Cola, ΟΤΕ, Τιτάνας, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Σαράντης. Μέτριος ο τζίρος.

ΧΑ: Κατηφορίζει ο Γενικός Δείκτης

Ψύχραιμα αντιδρούν, μέχρι τώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές στη χθεσινοβραδινή βύθιση της Wall Street, λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου των επιτοκίων των αμερικανικών ομολόγων.

Προσπάθεια των long στο ΧΑ να συντηρήσουν τη δυναμική που αναπτύχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, συμβάλλοντας στην κάλυψη ενός σημαντικού μέρους των τραπεζικών απωλειών της Τετάρτης και στην επανατοποθέτηση «ισχυρών χεριών» σε blue chips και μετοχές-σηματωρούς.

Ωστόσ μετά τις 12.00 οι πωλητές φαίνεται να ισχυροποιούνται και να οδηγούν το Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 670 μονάδων με απώλειες 1,1%. Στα επίπεδα των 545-550 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, μεταξύ 1.774-1.787 μονάδων ο FTSE25. Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες με την Πειραιώς να υποχωρεί κατά περίπου 9%, στα 1,3 ευρώ.

Συναλλαγές και τζίρος σε μάλλον μέτρια επίπεδα, ενδεικτικά της εύλογης επιφυλακτικότητας από την πλευρά των traders και των επενδυτών καθώς το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διευκολύνει τους short, συνεκτιμώντας την εικόνα των futures στη Wall Street, που παραπέμπουν σε οριακά πτωτικό ξεκίνημα. Στις 2.904 μονάδες «δείχνουν» τα futures του S&P 500, κάτι που συντηρεί την ήπια πωλητική διάθεση που διαμορφώνεται από την αρχή της συνεδρίασης σε Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο, παρασύροντας την Αθήνα χαμηλότερα.

Από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης έχει «δείξει» τα επόμενα ορόσημα για την αγορά, για βασικούς δείκτες και (κυρίως) τραπεζικές μετοχές καθώς ο κλάδος είναι και σήμερα στο επίκεντρο.

Το 60% του τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, ενδεικτικό της εστίασης των βραχυπρόθεσμων παικτών για ακόμη μία συνεδρίαση σε μία συγκυρία που η Αθήνα (σε συνεργασία με τη Φρανκφούρτη) εξετάζει λύσεις πρόσφορες και διαθέσιμες στην προσπάθειά της να διαχειριστεί τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Για τιτλοποιήσεις-μαμούθ έως 15 δισ. κάνει λόγο από νωρίτερα η Αναστασία Παπαϊωάννου, σε σχέδιο επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και δανείων του ΔΝΤ αναφέρεται η Ελενα Λάσκαρη.

Προφανής η επίσπευση των όποιων πρωτοβουλιών μπορεί να αναλάβει και υλοποιήσει η Αθήνα καθώς τόσο ο διεθνής περίγυρος όσο οι επιτακτικές ανάγκες και «σφικτές» προθεσμίες που τίθενται από τον SSM απαιτούν λύσεις... χθες.

Σε αρνητικό έδαφος κινείται ξανά ο τραπεζικός κλάδος, ενώ αξίζει να συνεκτιμηθούν τα στοιχεία που αφορούν στην επιθετικότερη μείωση των θέσεων των ξένων τον Σεπτέμβριο. Η αναταραχή στις αναδυόμενες αλλά και η αυξημένη επιφυλακτικότητα των funds για τη μεταμνημονιακή εποχή/έξοδο στις αγορές οδήγησε σε φυσιολογική μείωση της συμμετοχής των ξένων, που αφορούσε κυρίως σε κατοχύρωση κερδών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Στο 4,490% το ελληνικό 10ετές, στο 3,362% το αντίστοιχο ιταλικό.

Από το μη τραπεζικό μέρος του δείκτη, με πωλητές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και την πλειονότητα των blue chips, αλλά τη... ζημιά για τους long την κάνει το μείον 1,62% της Coca Cola, της δεύτερης βαρύτερης εισηγμένης/μετοχής του χρηματιστηρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v