Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Νέο «φλερτ» με τις 660 μονάδες

Κίνηση χαμηλότερα για τον Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο των πιέσεων. Στο «κόκκινο» το σύνολο των blue chips. Ξεχωρίζει αρνητικά η Πειραιώς, με απώλειες 5%. Βαρίδι για τους δείκτες οι απώλειες σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

XA: Νέο «φλερτ» με τις 660 μονάδες

Βαραίνει και πάλι το κλίμα στο ΧΑ, με τους πωλητές να εντείνουν τις κινήσεις τους το τελευταίο ημίωρο.
Θετική μεν η αρχή της συνεδρίασης, με τους traders να βρίσκουν λίγο καλύτερες τιμές για να ρευστοποιήσουν μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεών τους, πτωτική στη συνέχεια, με τους short να αναλαμβάνουν τα ηνία από τις 11:00 και σταδιακά, μετά τις 12:00, επιθετικότερα.

Από τις 679,68 μονάδες ο Γενικός Δείκτης νωρίτερα να μετρά απώλειες σχεδόν 2%, με την κλίση να λαμβάνει ανησυχητική έκταση από τις 13:45-14:00, με τις εντολές να παραμένουν επικεντρωμένες στον τραπεζικό κλάδο. Στα blue chips, οι διαθέσεις των traders ήταν σχεδόν από την αρχή της συνεδρίασης πτωτικές, με συνέπεια την αποθαρρυντική εικόνα για μία σειρά μετοχών-σηματωρών.

Συναλλαγές και τζίρος αρχικά σε μέτρια επίπεδα αλλά σταδιακά αυξανόμενες, με τον ρυθμό των εντολών να επιταχύνεται εδώ και 30'-45', πιθανότατα λόγω της ενεργοποίησης πωλήσεων από κωδικούς του εξωτερικού/Λονδίνου.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούσαν πως η χθεσινή... αναλαμπή είχε αρκετά από τα χαρακτηριστικά μίας dead cat bounce αντίδρασης, που κινδυνεύει να οδηγήσει ακόμη χαμηλότερα δείκτες και μετοχές, τουλάχιστον μέχρις ότου γίνουν πιο σαφείς οι σχεδιασμοί της Αθήνας (και των δανειστών) όσον αφορά στο «ειδικού σκοπού σχήμα» που θα αναλάβει το βάρος μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει γνωστά και πολλά, όπως για παράδειγμα ποιοι θα εισφέρουν τα απαραίτητα κεφάλαια για τη δημιουργία αυτού του «σχήματος... εγγύησης», ποια θα είναι η μορφή του, πόσα από τα 88 δισ. μη εξυπηρετούμενα θα το «βαρύνουν», με τι ρυθμούς και σε ποια έκταση θα αποβεί αποτελεσματικό κ.α.

Είναι πολλά που μένει να αποσαφηνισθούν, θα λέγαμε πως ακόμη είμαστε στην αρχή της σχετικής διαδικασίας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα. Είναι προφανές πως οι αποφάσεις θα πρέπει και άμεσα να ληφθούν και οι ενέργειες να είναι πειστικές και προ πάντων αποτελεσματικές. Αυτά απαιτούν χρόνο και πολύ λεπτούς χειρισμούς, που μένει να δούμε σε ποιο βαθμό θα πείσουν τις πανίσχυρες αγορές.

Στο σχεδόν 4% οι απώλειες για τον Δείκτη Τραπεζών, ξεκινώντας από τις 560 και χάνοντας σταδιακά περί τις 540 μονάδες, με την Πειραιώς και πάλι στο επίκεντρο των πωλήσεων, καθώς όσο παραμένει ο... αδύναμος κρίκος θα συγκεντρώνει τα πυρά των πωλητών. Εως και 10% χαμηλότερα, στις 14:15 η μετοχή της τράπεζας στο 1,26 ευρώ, που αντιστοιχούν σε χρηματιστηριακή αξία 574,6 εκατ. ευρώ. Μετά τις 15.45 η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί κατά περίπου 5%. Πωλήσεις και στις άλλες τρεις μετοχές, με την Εθνική στο 1,69 ευρώ (2,03%), με την Alpha Bank στο 1,234 (2,83%) και με τη Eurobank επίσης με απώλειες 3,43% στο 0,564 ευρώ.

Συναλλακτικά στην Εθνική έχει γίνει τζίρος 17 εκατ. ευρώ, στην Αlpha Βank περί τα 4,5 εκατ., στην Πειραιώς άλλα 2,8 εκατ. και στα 2,6 εκατ. για τη μετοχή της Eurobank.

Στο 64% το ποσοστό του τζίρου που έχει γίνει στις τράπεζες ενώ ένα 12% έχει αλλάξει χέρια στη μετοχή του ΟΠΑΠ. Πρακτικά σε 4+1 μετοχές έχει πραγματοποιηθεί το 64%+12%= 76% (!) δείχνοντας και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Στα 10,18 ευρώ με απώλειες 2,15% η μετοχή του ΟΤΕ, βαρύνοντας στην πτωτική τάση.

Η εικόνα του ΟΤΕ

Ενα μόλις 24% γίνεται στις άλλες 20 μετοχές του δείκτη και ένα μικρό μέρος σε τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ενδεικτικό της τάσης που επιβαρύνεται την τελευταία ώρα το ότι στις 14:35 και οι 25 μετοχές του δείκτη υποχωρούσαν με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες.

Με περιορισμένες συναλλαγές η πίεση/διόρθωση για την πλειονότητα των blue chips αλλά με τους αγοραστές αρκετά χαμηλότερα, ένδειξη πως αρκετοί traders θεωρούν πιθανότερο το ενδεχόμενο να συνεχιστεί, από Δευτέρα, η ταλαιπωρία του χρηματιστηρίου.

Στο συντριπτικό 17/73 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τους short να έχουν τον πρώτο λόγο στο σύνολο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και στις 16 από τις 20 μετοχές της μεσαίας.

Οι μόνες 2+2 που διασώζονται είναι Τεχνική Ολυμπιακή και ΥΓΕΙΑ και χωρίς μεταβολή ΕΥΑΘ και Πετρόπουλος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v