Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται άμεσα αντίδραση στο ΧΑ

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Τις δυνάμεις της για κίνηση υψηλότερα, μετά το συνεχόμενο «σφυροκόπημα», μετρά η αγορά. Η εξαέρωση των τραπεζικών αποτιμήσεων, το διεθνές κλίμα και τα «πολεμοφόδια» των αγοραστών.

Ζητείται άμεσα αντίδραση στο ΧΑ

Αν όχι σήμερα, πότε; Από τις τελευταίες ευκαιρίες των long να αποφευχθεί η άμεση περαιτέρω διόρθωση της αγοράς προς την ευρύτερη περιοχή των 600-580 μονάδων, που φαντάζει ως η φυσική κατάληξη της κίνησης που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Στο μείον 2,61% ο ΓΔ και στις 641,79 μονάδες, στο μείον 6,45% ο ΔΤΡ και στις 503,83 και στο μείον 2,80% και στις 1.682,10 μονάδες ο FTSE25 με τζίρο 52,2 εκατ., από τα οποία το 44% στις τράπεζες, το 11% στον ΟΤΕ και το 8% στον ΟΠΑΠ, και οι long έχουν σήμερα-αύριο μία ευκαιρία να δουν μία αναλαμπή στην αγορά.

Νότες αισιοδοξίας του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, αναβάθμιση των τραπεζών από τον Fitch, πιστωτικό θετικό από τον Moody's  και σήμερα-αύριο θα φανεί εάν υπάρχουν δυνάμεις και «πολεμοφόδια» από την πλευρά των αγοραστών, μην τυχόν και πετύχουν αναστροφή της τάσης. Προσωρινή και βραχύβια, στο πλαίσιο μίας καθαρά τεχνικής μορφής ανοδική διόρθωση μετά τα διαδοχικά μίνι sell offs στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και αρκετές ενδείξεις για... μετάσταση του ιού και στον χώρο των blue chips.

H παραβίαση των 658 μονάδων μπορεί να άνοιξε διάπλατα τις θύρες προς τις 600-580 μονάδες, όπως «μετρά» έμπειρος αναλυτής, ωστόσο η διαδρομή αυτή το πιθανότερο είναι να γίνει με ενδιάμεσες αντιδράσεις. Μία τέτοια περιμένουν αρκετοί επαγγελματίες σήμερα-αύριο.

Το διεθνές περιβάλλον παραμένει ρευστό και υψηλότατου ρίσκου, με τα επιτόκια να προβληματίζουν τη Wall Street, την Ιταλία να συντηρεί την αβεβαιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη Φρανκφούρτη ο DAX να κατηφορίζει επικίνδυνα προς τις 11.800 μονάδες. Στις 11.947 με απώλειες 1,36% χθες και με ορίζοντα τη συνεδρίαση της Δευτέρας (θα έχουν προηγηθεί οι εκλογές στη Βαυαρία), πολλά μπορεί να συμβούν και για τους short και για τους long, με επικρατέστερους πάντως τους πρώτους.

Αναμφίβολα το κλίμα εκτός επηρεάζει και το ΧΑ, που ωστόσο δοκιμάζεται από εγγενή ζητήματα και κυρίως από το τραπεζικό.

Οσο και αν επιμένει η κυβέρνηση να αποδίδει την τελευταία διόρθωση του κλάδου σε κερδοσκοπικές «επιθέσεις» (που προφανώς εκδηλώνονται σε ανάλογες φάσεις της αγοράς), το πρόβλημα δεν παύει να έχει (κυρίως) συστημικό χαρακτήρα. Το αίτιο είναι αυτό που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και έπεται η διαχείριση των αφορμών (που, θα το επαναλάβω, έχουν και κερδοσκοπικό/υποτιμητικό χρώμα).

Στο 1,84 δισ. η αποτίμηση της Alpha Bank, στο 1,46 της Εθνικής, στο 1,15 δισ. της Eurobank και στα μόλις 532 εκατ. της Πειραιώς, με ό,τι αυτό σημαίνει κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα. Η χθεσινή αναβάθμιση από τον οίκο Fitch ήρθε σε μία συγκυρία που ο κλάδος μετρά τραυματικές απώλειες 20,46% σε διάστημα μηνός, με την ουσία της κίνησης αυτής στην αναφορά του πως «...το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των τραπεζών καθορίζεται από τα δικά τους, μεμονωμένα πιστωτικά θεμελιώδη στοιχεία, όπως αποτυπώνονται στις αξιολογήσεις βιωσιμότητας...».

Πρακτικά και αυτός ο οίκος όπως και όλοι οι προηγούμενοι (BofA, Citigroup, Deutsche Bank κ.α. ) προεξοφλούν πως κάθε ένας όμιλος ακολουθεί τη δική του πορεία, τα δικά του σχέδια, κάτι που αποτυπώνεται στη μεταξύ τους διαφοροποίηση στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Διαδικασία που θα έχει συνέχεια τους επόμενους μήνες, με άλλη τράπεζα ισχυρότερη και άλλη ασθενέστερη.

Για τον ΔΤΡ, τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης στενεύουν ασφυκτικά, καθώς όπως σημειώνει έμπειρος αναλυτής. δεν θα πρέπει να χαθεί η στήριξη των 491 μονάδων, προκειμένου να διατηρηθούν βάσιμες οι ελπίδες ότι αργά ή γρήγορα θα ξαναδοκιμασθούν οι 547 μονάδες, στο πλαίσιο μίας ανοδικής διόρθωσης, με περισσότερες πιθανότητες αυτή τη φορά.

Για να δούμε εάν θα έχει τύχη, σήμερα-αύριο, η ύστατη προσπάθεια των long για αποφυγή της άμεσης συνέχισης της κίνησης ακόμη χαμηλότερα των 640 μονάδων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v