Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χέρι-χέρι στην πτώση τράπεζες και blue chips

Στις 658 μονάδες προσγειώθηκε βίαια ο ΓΔ με τις πωλήσεις σήμερα να είναι περισσότερο εστιασμένες σε δεικτοβαρή blue chips. Παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα ο όγκος συναλλαγών. Που εντοπίζονται στηρίξεις και αντιστάσεις.

ΧΑ: Χέρι-χέρι στην πτώση τράπεζες και blue chips

Εμφατική επιστροφή των πωλητών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που συμπεριέλαβε, όλο το εύρος από το ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης και η οποία επιβεβαίωσε τους φόβους της στήλης για το βραχύβιο της χθεσινής ανοδικής αντίδρασης, με σημερινό "άλλοθι" την αρνητική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών και τα ιδιαίτερα αρνητικά μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων.

Τα τελευταία, έστω και με σημαντική χρονοκαθυστέρηση, ήταν επόμενο να αρχίσουν να προβληματίζουν τα Διεθνή Χρηματιστήρια, έστω και αν τα τελευταία έχουν δείξει ότι έχουν "ανοσία" σε κάθε είδους αρνητική είδηση - εξέλιξη.

Οι τελευταίες εξελίξεις, απλά έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η Ιταλία παραμένει στο "κάδρο" των ανησυχιών, ενώ αν συνεχίσουν να αυξάνονται οι αποδόσεις των Αμερικανικών ομολόγων και αυτές αρχίσουν να ξεπερνούν τον μέσο όρο των μερισματικών αποδόσεων στο NYSE, δεν μπορεί να αποκλειστεί μία επιθετικότερη μείωση θέσεων στην Wall Street, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα υπόλοιπα Χρηματιστήρια.

"Η εκτίναξη των αποδόσεων των Αμερικανικών ομολόγων σε υψηλά επτά ετών, οφείλεται στη χαμηλή ζήτηση από Ξένους Επενδυτές", σύμφωνα με τον "βασιλιά" των ομολόγων, Bill Gross.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους τίτλου, φθάνει στο 3,21%.

Από την άλλη, τίποτα δεν δείχνει εκτόνωση της κρίσης μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αποδόσεις των Ιταλικών ομολόγων και κατ΄ επέκταση και των Ελληνικών, τα οποία δείχνουν να επηρεάζουν αρνητικά τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Η απόδοση του 10ετους Ιταλικού τίτλου διαμορφώνεται στο 3,40% (+8 μονάδες βάσης) και του αντίστοιχου Ελληνικού στο 4,45% (+1 μονάδα βάσης).

Ασφαλώς και τα σημερινά μηνύματα από την Ιταλία, αλλά και από τους Ιταλούς Αξιωματούχους, δεν καθησύχασαν τις Αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, "η Ιταλία μείωσε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη του τρέχοντος έτους στο 1,2%, από 1,5% προηγουμένως, σύμφωνα με επικαιροποιημένο έγγραφο της Ιταλικής Κυβέρνησης. Αύξησε, επίσης, τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2018 στο 1,8% του ΑΕΠ, από το 1,6% που είχε τεθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση" όπως μετέδωσε το Reuters.

"Με ενδιαφέρει ο Ιταλικός λαός περισσότερο από το spread και δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απορρίψει τον προϋπολογισμό", δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ο αντιπρόεδρος της Ιταλικής Κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο. Ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων σημείωσε επίσης ότι, "η Κυβέρνηση θα περιορίσει τις φορολογικές διευκολύνσεις για τις Τράπεζες και τους Πετρελαϊκούς ομίλους".

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι κατηγόρησε σήμερα, ότι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Πιερ Μοσκοβισί κατέστρεψαν την Ευρώπη, εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα ότι οι Ευρωεκλογές το ερχόμενο έτος θα αλλάξουν το πολιτικό τοπίο της ΕΕ.

"Συνάντηση με τον Ιταλό Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα είχε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, την Τετάρτη. Στην ατζέντα των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν οι κίνδυνοι που απορρέουν από την αρνητική αντίδραση της Αγοράς στο νέο προϋπολογισμό της Χώρας", όπως μεταδίδει το Reuters.

Με τα παραπάνω δεδομένα, διεξήχθη η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που είχε σαν κυριότερα χαρακτηριστικά τον εμφανώς χαμηλότερο τζίρο, την πλήρη απόσυρση των αγοραστών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, από τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, αλλά και το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη οριακά ψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας και σε νέα χαμηλά 19 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 27/3/2017 (646,57 μονάδες).

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε επιπλέον αρνητικά μηνύματα, τα οποία θα κληθούν να επιβεβαιώσουν, ή να αναστρέψουν οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Κατά τις αμέσως προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, η στήλη είχε αναφέρει ότι ο μεγάλος φόβος και ανησυχία της Αγοράς ήταν οι "παράπλευρες απώλειες". Δηλαδή η μεταφορά των πιέσεων και λόγω της υπερπουλημένης εικόνας, από τον Τραπεζικό, στον μη Τραπεζικό 25αρη και μία πρώτη "γεύση" μετατόπισης των "πυρών" των εν δυνάμει πωλητών, το Χ.Α. πήρε κατά την σημερινή συνεδρίαση.

Ήταν κοινό μυστικό, ότι κάποια στιγμή το επίκεντρο των πιέσεων θα μεταφερόταν σε Δεικτοβαρείς μετοχές που είχαν να επιδείξουν σαφώς "αμυντικότερη συμπεριφορά" κατά τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αυτή η μετατόπιση του "ενδιαφέροντος" από πλευράς πωλητών, θα μπορούσε να δώσει το επόμενο "σπρώξιμο" στους βασικούς δείκτες, προκειμένου να κινηθούν προς χαμηλότερα επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο του μη Τραπεζικού 25αρη, δεν υφίσταται τίτλος που να διασώθηκε με θετικό πρόσημο, ή έστω αμετάβλητος, ενώ οι τελικές δημοπρασίες έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας 11 Δεικτοβαρείς μετοχές (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου), όλες από τον μη Τραπεζικό FTSE25.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Η 2η συνεχόμενη σύσκεψη για το Χρηματιστήριο, υπό τον Υπουργό Οικονομικών, συνιστά ελπιδοφόρο μήνυμα για ενδεχόμενη αλλαγή στάσης της Πολιτείας προς το Χ.Α., ενώ ελπιδοφόρο είναι και το γεγονός ότι εξετάζεται η δημιουργία Ειδικού Φορέα (bad bank) που θα διαχειριστεί μέρος των κακών δανείων, συμβάλλοντας καταλυτικά στην επιτάχυνση της εξυγίανσής των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων. Ίσως αυτό αποτελέσει τον καταλύτη για συνέχιση της ανοδικής κίνησης του ΓΔ, εν μέσω της συνέχισης της επιρροής του Ιταλικού 'μαύρου κύκνου" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Για σήμερα περιμένουμε η μεταβλητότητα να επικρατήσει, λόγω των ανησυχιών για τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών. Πάντως μία περαιτέρω ανοδική κίνηση στη σημερινή συνεδρίαση δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί" εκτιμούσε η Beta Sec.

Οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ η σημαντική αντίδραση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά έδειξε ότι, πλέον, οι Τραπεζικοί τίτλοι δεν είναι "παρατημένοι στην τύχη τους" και σε ελεύθερη πτώση, μετά τον "θόρυβο" των τελευταίων ημερών, χωρίς αυτό να συνεπάγεται οπωσδήποτε και ανοδική αντίδραση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Υποσημειώστε ότι στα χαμηλά ημέρας, ο τίτλος της Alpha Bank (-3,23%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,213 ευρώ (-4,49%), της Εθνικής (-2,61%) μέχρι τα 1,661 ευρώ (-3,71%), της Eurobank (+2,23%) μέχρι τα 0,549 ευρώ (-5,83%) και της Πειραιώς (-3,52%) μέχρι τα 1,26 ευρώ (-11,27%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με ανοδική "ουρά" αναρριχόμενος μέχρι τις 560,89 μονάδες (+2,29%), όμως μόλις "πήραν κεφάλι" οι πωλητές ο εν λόγω δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 521,76 μονάδες (-4,84%). Στις 17.00 είχε "αναδυθεί" στις 537,31 (-2,01%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 538,55 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,78%.

Τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, θέλουν κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 614 - 624 για να αναβληθεί το πτωτικό σενάριο και κλείσιμο υψηλότερα των 698 μονάδων, για να ακυρωθεί μερικώς.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, τελευταίο "οχυρό" των "buyers", πριν το γενικευμένο "sell off", στις 457 μονάδες.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε σχετικά μετά την ανακοίνωση του ESM, σύμφωνα με την οποία, "Ο ESM παρακολουθεί στενά τις τελευταίες εξελίξεις στον Ελληνικό Χρηματοπιστωτικό τομέα, ως μέρος των υποχρεώσεών του ως ο μεγαλύτερος Πιστωτής της Ελλάδας. Ωστόσο, δημοσιεύματα ότι ο ESM είναι μέρος προπαρασκευαστικών εργασιών για ένα πιθανό σχέδιο παρέμβασης υπέρ των Ελληνικών Τραπεζών είναι λάθος".

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 10 - 15 δισ. ευρώ για την τριετία 2019 - 2021 ετοιμάζουν οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες, σύμφωνα με τους στόχους μείωσης των επισφαλειών που κατέθεσαν τις προηγούμενες ημέρες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Ασφαλείς πληροφορίες του 'Euro2day.gr' αναφέρουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία θα τιτλοποιηθούν εντός της επόμενης τριετίας, είναι κυρίως στεγαστικά και χορηγήσεις προς Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις".

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η Αγορά έχει εισέλθει σε στάδιο αυξημένης μεταβλητότητας, όπου ομόλογα, Διεθνείς Αγορές και Τραπεζικές φήμες, θα διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις, επί καθημερινής βάσεως, χωρίς να αποκλείεται η αλλαγή των διαθέσεων, ακόμα και μέσα στην ίδια μέρα.

Για αυτή την περίπτωση, η στήλη απευθύνθηκε στο τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, προκειμένου να "λάβει οδηγίες", όχι σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα, ή τα ημερήσια, αλλά με βάση τα ωριαία διαγράμματα, για επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ:

Για την Alpha Bank και αφού χάθηκε η στήριξη στα 1,24 ευρώ, η αμέσως επόμενες εντοπίζονται στα 1,15 και 1,08 ευρώ. Στα 1,32 και 1,46 ευρώ, οι πρώτες αντιστάσεις.

Για την Εθνική, παραμένει η στήριξη στα 1,3480 ευρώ και οι πρώτες αντιστάσεις στα 1,85 και 1,93 ευρώ.

Για την Eurobank, σημαντική η στήριξη στα 0,48 ευρώ και οι πρώτες αντιστάσεις στα 0,60, 0,66 και 0,688 ευρώ.

Για την Πειραιώς, τελευταία στήριξη στα 1,1480 ευρώ και πρώτες αντιστάσεις στα 1,54 και 1,92 ευρώ.

Για την ΔΕΗ (-2,34%), απόλυτα τελευταία στήριξη στα 1,2410 ευρώ και οι πρώτες αντιστάσεις στα 1,44 και 1,57 ευρώ.

Τέλος για τον ΟΤΕ (-3,65%), επιβαρύνθηκε σημαντικά η εικόνα με την απώλεια της στήριξης στα 10,20 ευρώ και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 9,97 ευρώ. Επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 11,10 ευρώ, επιτρέπει κίνηση προς τα 11,50 ευρώ.

Δεν δείχνει διαθέσεις να σταματήσει να επιδεινώνεται η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, χάθηκε η πολυαναφερόμενη στήριξη στις 660 μονάδες και αν χαθεί και η αμέσως επόμενη στις 647, δεν αποκλείεται να μπει σε άμεση δοκιμασία η ζώνη 600 - 580.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,74%), αποτελεί παρελθόν η θεωρούμενη ισχυρή στήριξη στις 1755 μονάδες και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 1675 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαίες απώλειες 4,73%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 6,75%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 17,87% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 38,54%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Δυστυχώς, στην Ελλάδα, πρέπει πρώτα να γίνει αντιληπτό ακόμη και από τον τελευταίο Πολίτη ότι οι Αγορές είναι φοβισμένες και εξοργισμένες και μετά να αντιδράσουν οι Αρμόδιοι" τονίζει ο Κώστας Φέγγος.

Έτσι φτάσαμε στη "Μαύρη Τετάρτη" που ήρθε να συμπληρώσει την πολύ κακή πορεία των τελευταίων μηνών. Οι Αρμόδιοι άρχισαν να αντιδρούν, αλλά πρέπει να δούμε αν οι αντιδράσεις θα καταλαγιάσουν του φόβους.

Οι Ελληνικές Τράπεζες κρίθηκαν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, με αυστηρά "stress tests", μόλις τον Μάϊο. Για να ισχύει αυτό, τα "κόκκινα" δάνεια των Τραπεζών δεν πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται και μάλιστα πρέπει να μειώνονται.

Επίσης οι Τράπεζες δεν έχουν ρευστότητα για χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Αυτό όμως δεν χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση. Χρειάζεται αύξηση των καταθέσεων, ή εξασφαλισμένο δανεισμό που θα αυξήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια των Τραπεζών.

Με τις καθυστερήσεις στη μείωση των "κόκκινων" δανείων και τις υπαναχωρήσεις της Κυβέρνησης σε όλα τα θέματα που έχει υποσχεθεί να εφαρμόσει, οι Αγορές άρχισαν να φοβούνται.

Ο φόβος έφερε άρνηση δανεισμού των Ελληνικών Τραπεζών και πωλήσεις. Βοήθησε και η κατάσταση στην Ιταλία που κάνει τις Αγορές επιφυλακτικές.

Σε μια αδύναμη Οικονομία, αν δεν καταλαγιάσουν οι φόβοι των Αγορών τα πράγματα χειροτερεύουν γρήγορα και ανεξέλεγκτα.

Τελικά καταφέραμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα, εκεί που δεν υπήρχε. Οι ζημιές στα χαρτοφυλάκια των θυγατρικών των Τραπεζών, η αδυναμία να βρουν επενδυτές για τα "κόκκινα" δάνεια, αδυναμία δανεισμού λόγω επιτοκίων και άλλα πολλά, μπορεί, πράγματι, να φέρουν τις Τράπεζες στο κατώφλι της ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης, σαν "αυτοεκπληρούμενη προφητεία".

Το Χρηματιστήριο μετά την πτώση έδειξε μια τάση σταθεροποίησης. Αυτό είναι θετικό, αλλά το κλείσιμο της Παρασκευής ήταν απογοητευτικό. Οι επόμενες δύο μέρες θα είναι καθοριστικές. Αν η πτώση χαρακτηριστεί περιστασιακή, οι ελπίδες επανέρχονται. Αλλιώς η πτώση θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση.

"Οι Αρμόδιοι έχουν το Σαββατοκύριακο μπροστά τους για να φροντίσουν να καταλαγιάσουν τους φόβους των Αγορών" επισημαίνει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Με τον Γενικό Δείκτη να δηλώνει έντονη αδυναμία ανοδικής διαπερατότητας της ζώνης αντίστασης των 685 με 675 μονάδων, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής η διαγραμματική διάθεση μιας νέας 'μετωπικής' με το επίπεδο στήριξης των 660 μονάδων" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Κίνηση η οποία εάν ολοκληρωθεί με "επιτυχία", θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 630 μονάδων έχοντας όμως πλέον κατά νου το όριο των 600 μονάδων.

Προσπαθώντας τώρα να βρούμε κάποια πηγή ανοδικής σκέψης εντοπίζουμε στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις ένα "candlestick pattern", που αποκαλείται “Stick Sandwich” και κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, μπορεί να αποτελέσει σημάδι ανοδικής αλλαγής (Bullish reversal). Σημαντικό στοιχείο σε αυτό το σχηματισμό είναι να μην προκληθεί νέο χαμηλό από εκείνο των 654 μονάδων, γεγονός που θα υποδείξει την αδυναμία των πωλητών να σπρώξουν ποιο κάτω τον Γενικό Δείκτη.

Δυνάμεις έχασε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στη μάχη διατήρησης του άτμητου, σε daily close, των 1755 με 1750 μονάδων, αφήνοντας έτσι περιθώριο για σκέψεις καθόδου προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 1688 μονάδων.

Βέβαια μια τέτοια κίνηση θα χτυπήσει πτωτικά και τα υπόλοιπα blue chips, μιας που το 45,8% ελέγχεται από την Coca Cola HBC (με 25,82% συμμετοχή), τον ΟΤΕ (με 11,53% συμμετοχή) και τον ΟΠΑΠ (με 8,46% συμμετοχή) Αλλαγή στο υπάρχον σκηνικό θα μπορούσε να προκληθεί μόνο με το ανοδικό "πάτημα" του δείκτη άνω των 1800 μονάδων.

Έως και -17,5% έχασε ο Τραπεζικός δείκτης με τη διάτρηση της διαγραμματικής περιοχής στήριξης των 563 με 550 μονάδων, κατεβαίνοντας δυο - δυο τα "σκαλιά" προς το "υπόγειο" των 455 μονάδων..!!

"Καλοδεχούμενη η χθεσινή ανοδική αντίδραση 'πιεσμένου ελατηρίου' αλλά για να μπορέσει να δηλώσει ο εν λόγω δείκτης ανοδικό παρόν στις επόμενες συνεδριάσεις, θα πρέπει να μην περάσει πτωτικά από το επίπεδο των 530 με 525 μονάδων, όπου και περικλείει αρκετό βάρος των VWAP συναλλαγών" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της Aenaon Markets.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Κλειστά και σήμερα παρέμειναν τα Χρηματιστήρια στην Κίνα λόγω τοπικής αργίας.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για τον Χρυσό, οριακές μεταβολές για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Αμετάβλητη διατήρησε την πολιτική της η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας. Το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής διατήρησε το βασικό επιτόκιο σταθερό στο 6,50%, σε αντίθεση με τις προσδοκίες των αναλυτών 35 που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και ανέμεναν αύξηση των επιτοκίων.

Ενισχύθηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Αύγουστο στη Γερμανία. Τα "made in Germany" συμβόλαια που κλείστηκαν για Γερμανικά Προϊόντα σημείωσαν ανοδική κίνηση κατά 2% τον Αύγουστο, μετά την πτώση κατά 0,9% του προηγούμενου μήνα. Οι οικονομολόγοι δημοσκόπησης του Reuters προέβλεπαν άνοδο 0,5%.

Η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε λιγότερες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά το ποσοστό της ανεργίας έπεσε στο 3,7% (το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1969).

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο δημιουργήθηκαν 134.000 νέες θέσεις εργασίας, οι λιγότερες το τελευταίο έτος. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 185.000 θέσεις εργασίας και ότι η ανεργία θα υποχωρήσει στο 3,8%.

Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε $3,2 δισ. τον Αύγουστο, στα $53,2 δισ., σημειώνοντας 6,4% αύξηση.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 θα διενεργηθεί δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ.

Από εκεί και περά και παρά το ανοδικό ξεκίνημα που έφερε τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις 679,68 μονάδες (+0,49%), η συνέχει ήταν υπέρ των πωλητών, με τον Δείκτη να υποχωρεί μέχρι τις 660,24 (-2,38%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 661,64 (-2,18%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νεότερα χαμηλά στις 658,89 (-2,58%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 658,97 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,57%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 74,9 εκατ., από τα οποία τα 21,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ), ενώ ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Grivalia, Lamda Development, Fourlis, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν και Jumbo.

Κακή η τελική εικόνα με 23 ανοδικές μετοχές, έναντι 76 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

---ΧΠΑ

Νέα αλλαγή σκηνικού με επιστροφή των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε από περαιτέρω σημαντική μείωση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (53.106 συμβόλαια).

Στα 6.589 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.490 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.522, 1.264 για τον Οκτώβριο και 258 για τον Νοέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.739,25) κινήθηκε μεταξύ 1.731 και 1.783 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες έκλεισε με υπερτίμηση 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (500.000 Εθνική, 10.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (15.588), Alpha Bank (4.682), Πειραιώς (6.083), MIG (1.064), Μυτιληναίος (206), ΔΕΗ (645), ΟΠΑΠ (185), ΟΤΕ (442), Εθνική (23.196), ΓΕΚ (131), Viohalco (155), Ελ. Πετρέλαια (105).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 51.068, Eurobank 37.494, Alpha Bank 28.270, Εθνική 198.478, ΔΕΗ 10.213, Πειραιώς 12.237.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                                 Name of Issuer               NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,60%

2018-09-28

 

 

 

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,81%

2018-10-02

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,90%

2018-07-31

Oceanwood Capital ManagementLLP

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,79%

 

2018-09-27

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,40%

 

2018-08-30

 

Oceanwood Capital Management LLP

 

ALPHA BANK SA

 

0,60%

 

2018-10-02

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 17.979.008 τεμ., (από 18.715.870 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.380.448 τεμ. (23.380.448), ΔΕΗ 6.136.560 τεμ. (6.136.560), Eurobank 19.657.101 τεμ. (17.770.869), Εθνική 7.903.523 τεμ. (9.599.544) Folli Follie Group 1.364.604 τεμ. (1.364.604).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v