Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε βαθύ κόκκινο συνεχίζει το Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με την ελληνική αγορά να συμπαρασύρεται χαμηλότερα λόγω και των κλυδωνισμών στην Ιταλία. Στο επίκεντρο των πιέσεων τράπεζες και ομόλογα, προσπάθεια για «άμυνα» με ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Σε βαθύ κόκκινο συνεχίζει το Χρηματιστήριο

Σε κλοιό πωλητών οι ευρωπαϊκές αγορές, με την αντιπαράθεση Ρώμης - Βρυξελλών να ανεβάζει κατακόρυφα το επενδυτικό ρίσκο. Στο μείον και τα futures στη Wall Street, μετά το μίνι ξεπούλημα σε αμερικανικά ομόλογα την Παρασκευή.

Ανησυχητικά τα νέα από το Μιλάνο, με προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης τραπεζικών μετοχών (Unicredit, Mediobanca, UBI), με διόρθωση του ΜΙΒ (στο μείον 2,35%) και άνοδο του yield (στο 3,58% το 10ετές), που παρασύρουν ευρύτερα τα χρηματιστήρια από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μαδρίτη και Αθήνα.

Νωρίτερα στη Φρανκφούρτη η απώλεια των 12.000 μονάδων για τον DAX επέτεινε τις ρευστοποιήσεις (στο στόχαστρο, τράπεζες και βιομηχανίες), με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για περαιτέρω υποχώρηση προς τις σημαντικές 11.800 μονάδες.

Σε αυτό το ευρωπαϊκό αρνητικό περιβάλλον, το ΧΑ δεν θα μπορούσε να μην παρασυρθεί χαμηλότερα, πολλώ δε μάλλον σε αυτή τη συγκυρία που οι ανησυχίες για το εγχώριο banking ενεργοποιούν συνεχείς εντολές πώλησης.

Χαμηλότερα των 650 μονάδων νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, με τις απώλειες στο 1,95% (στις 14:45), με τον Δείκτη Τραπεζών να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες και χάνοντας ενδοσυνεδριακά το όριο των 500 μονάδων, αλλά και με τον FTSE25 σταθερά σε επίπεδα κάτω από τις 1.720 μονάδες.

Από τα ελάχιστα ενθαρρυντικά της μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης το ότι η διόρθωση εξελίσσεται με μάλλον μέτριες συναλλαγές, ανάλογο τζίρο και μετά τις 14:00-14:30, χωρίς την επιθετικότητα της Παρασκευής ή της Τετάρτης. Στο 44% της συνολικής αξίας συναλλαγών έχει ανέβει το ποσοστό για τον τραπεζικό κλάδο, ενώ έχει μειωθεί σε τηλεπικοινωνίες, ταξίδια-αναψυχή, οικιακά αγαθά, βιομηχανικά προϊόντα και πετρέλαιο-φυσικό αέριο.

Λίγο πριν τις 15:00 ο τζίρος ήταν συγκριτικά λιγότερος από αυτόν της τελευταίας συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η ενεργοποίηση αγοραστών φέρνει κάποια αποτελέσματα.

Στον ΟΤΕ δίνεται μία μεγάλη «μάχη» μεταξύ πωλητών - αγοραστών, με συναλλαγές από τα 9,91 ευρώ στις 12:55 μέχρι τα 10,19 ευρώ νωρίτερα, με συντονισμένες κινήσεις από την πλευρά των αγοραστών, μετά τις 14:40. Το ανοδικό γύρισμα για τη μετοχή του Οργανισμού είναι ένα διαφοροποιό στοιχείο σε σχέση με την Παρασκευή και Τετάρτη, ενώ ενεργεί θετικά σε περιπτώσεις άλλων blue chips. Στα ύψη και σήμερα η μεταβλητότητα, με ενδεικτικές τις διακυμάνσεις για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ από τα 5,07 έως τα 5,23 ευρώ, του ΟΠΑΠ από τα 8,41 έως τα 8,70 ευρώ, ενώ σταθερά σε θετικό έδαφος συντηρείται ο Sarantis. Στα 7,26 ευρώ με ένα πακέτο για 195.000 μετοχές να περνά στα 7,24 ευρώ.

Το γύρισμα του ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ που ακολούθησε, συνέβαλαν στο να μειωθεί η ένταση των πωλήσεων και από τα χαμηλά ημέρας να περιοριστούν οι απώλειες για μετοχές όπως των Μυτιληναίου, Αεροπορίας Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ, Motor Oil, Grivalia.

Mία προσπάθεια συμμαζέματος είναι σε εξέλιξη από τις 14:30 και μετά, με την ενεργό συμμετοχή του ΟΤΕ.
Στις 16/75 η σχέση ανοδικών/πτωτικών καθώς πωλήσεις/υποχώρηση συνεχίζεται για αρκετά blue chips αλλά και μετοχές της μεσαίας κατηγορίας. Ενδεικτικό το μείον 8,15% για τη μετοχή της Ικτίνος, το μείον 6,14% της Intralot, το μείον 3,34% της Cenergy, το μείον 3,76% της J&P Αβαξ.

Στα 32,5 εκατ. ο τζίρος στις 15:00.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v