Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωμαϊκή αρένα το ελληνικό χρηματιστήριο

Στο άρμα της διόρθωσης των διεθνών αγορών έχει δεθεί το εγχώριο χρηματιστήριο, ενώ συνεχίζεται η αύξηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα. Με πτώση 10% Πειραιώς, Eurobank. Πωλήσεις και στα blue chips. Χαμηλός ο τζίρος.

Ρωμαϊκή αρένα το ελληνικό χρηματιστήριο

Στον απόηχο των εξελίξεων σε Ρώμη-Βρυξέλλες και αμερικανικά ομόλογα, το ξεκίνημα της συνεδρίασης στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η εκτίναξη του ιταλικού 10ετούς στα υψηλά 4,5 ετών συντηρεί τις ανησυχίες από Μιλάνο μέχρι Φρανκφούρτη, Παρίσι, με τον τραπεζικό κλάδο να εμφανίζεται περισσότερο ευάλωτος από άλλους. Την ίδια στιγμή και η απόδοση στο ελληνικό 10ετές ακολουθεί ανοδική πορεία, φτάνοντας το 4,56%.

Εως τις 12.031 νωρίτερα ο DAX, σε πτωτικό άνοιγμα παραπέμπουν τα συμβόλαια στη Wall Street. Από τις 2.886 μονάδες τα futures του S&P 500, κατά 0,25% χαμηλότερα.

Με αυτά εκτός, θα ήταν παράλογο εντός να περιμένει κάποιος ένα ξεκίνημα της εβδομάδας διαφορετικό από αυτό που γίνεται, με πωλήσεις κυρίως σε τράπεζες αλλά και σε blue chips.

Συναλλαγές και τζίρος σε μάλλον μέτρια επίπεδα, σε σχέση με τα αυξημένα μεγέθη των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων, με 38% της αξίας να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο αλλά και με κατανομή σε ταξίδια-αναψυχή, βιομηχανικά προϊόντα, τηλεπικοινωνίες και πετρέλαιο-φυσικό αέριο.

Χαμηλότερα, με διευρυνόμενες απώλειες και οι τέσσερις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με το μείον 4,48% του τραπεζικού (στις 10:50) να αποτυπώνει εύγλωττα το επίκεντρο του προβλήματος. Μεγαλύτερες οι απώλειες για Πειραιώς και Eurobank, με την πρώτη σε νέα χαμηλά -στο 1,21 ευρώ- ενώ στο 0,51 ευρώ διόρθωνε η Eurobank.

Χαμηλότερα Alpha Bank, στο 1,17 ευρώ και Εθνική στο 1,6 ευρώ. Ωστόσο ρευστοποιήσεις δεν συνεχίζονται μόνο στις τράπεζες καθώς με πωλητές είναι και στο σύνολό τους τα blue chips, με τον μεγαλύτερο τζίρο να έχει γίνει σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Motor Oil, Jumbo, αλλά και σε Ικτίνο, Grivalia, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, Coca Cola, Intralot, Τέρνα Ενεργειακή κ.ά.

Ενδεικτικό το ότι στις 11:00, σε μόλις 1+1 μετοχές του δείκτη υπερίσχυαν οι αγοραστές (Sarantis με συν 0,55% στα 7,28 ευρώ και Fourlis σταθερός στα 5 ευρώ), σε 4+2 του FTSEMid Cap (σταθεροί ΚΛΜ, Πετρόπουλος, Τεχν. Ολυμπιακή, Πλαίσιο χωρίς μεταβολή και Νηρέας, ΟΛΘ που δεν είχαν... ανοίξει καν).

Πρακτικά από τις 45 μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης με θετικό πρόσημο, στις 11:00, ήταν μόνο ο Sarantis.

Συντριπτική υπέρ των πωλητών η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 7/48 και 143 χωρίς μεταβολή.

Τεχνικά για τον Γενικό Δείκτη ισχύουν οι τιμές που έχουν δοθεί από νωρίτερα σε ξεχωριστή ανάρτησή μας στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v