Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεγγίζει κρίσιμη ζώνη άμυνας το ΧΑ

Στα επίπεδα των 625-630 μονάδων υποχωρεί πλέον ο Γενικός Δείκτης, με το σύνολο των μετοχών του FTSE 25 στο «κόκκινο» και τις τράπεζες να συνεχίζουν τη διόρθωση. Εντονότερες οι πιέσεις για Πειραιώς, Σαράντη, Motor Oil, Jumbo. Τι λένε οι αναλυτές.

Προσεγγίζει κρίσιμη ζώνη άμυνας το ΧΑ

Αλλαγή σκηνικού στην Αθήνα, μετά την εκ νέου επιβάρυνση του κλίματος στο Μιλάνο, τη διεύρυνση των απωλειών για τα futures του S&P 500 στη Νέα Υόρκη και τη δημοσιοποίηση του σχεδίου της Black Rock για το πώς θα δουλέψουν οι κρατικές εγγυήσεις.

Στο 3,67% το ιταλικό 10ετές, επηρεάζοντας ανάλογα το ελληνικό στο 4,66%, σε μία συγκυρία που το αμερικανικό έχει εκτιναχθεί στο 3,26% που είναι υψηλό 7ετίας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει ευρύτερα για τις αγορές κεφαλαίων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Με το «γύρισμα» της ιταλικής αγοράς εξανεμίστηκαν πολύ γρήγορα τα όποια αρχικά ισχνά κέρδη είχαν αποκομίσει οι αγοραστές, με αφορμή την αναβάθμιση των συστημικών τραπεζών από τον οίκο Fitch, για να αναλάβουν στη συνέχεια οι πωλητές μόλις έγιναν γνωστές οι πρώτες λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό της Black Rock. Στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου αναφέρονται όλες οι τελευταίες εξελίξεις για μία διαδικασία που και σύνθετη είναι και χρονοβόρα. Με όσα αυτά μπορεί να σημαίνουν για το ταλαιπωρημένο εγχώριο banking και στην από τούδε και στο εξής στάση των ξένων funds και traders.

Με απώλειες μεγαλύτερες του 2,5% για τον Γενικό Δείκτη, η διόρθωση εκτείνεται έως τις 623 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί κατά 2,9%.

Οπως σημειώνουμε τις τελευταίες ημέρες, το διαφορετικό στοιχείο στη στάση των funds είναι πως πέραν των πωλήσεών τους σε τραπεζικές μετοχές, στο στόχαστρό τους έχουν τεθεί και blue chips, που όπως θυμίζαμε την Κυριακή, αποφέρουν υψηλότατες αποδόσεις μεσο-μακροπρόθεσμα.

Από τη στιγμή που οι αγορές δείχνουν να έχουν εισέλθει σε έναν κύκλο διόρθωσης με κύρια χαρακτηριστικά την αυξημένη αβεβαιότητα, το ευρύ volatility και τα υψηλά επιτόκια, οι πιέσεις στις αγορές μετοχών θα πρέπει να θεωρούνται αναπόφευκτη συνέπεια. Σε έναν τέτοιο κυκεώνα, το αδύναμο ελληνικό χρηματιστήριο δύσκολα θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί, με κύριο ζητούμενο να είναι η ελαχιστοποίηση της μείωσης των θέσεων που έχουν τα funds στο σύνολο των εισηγμένων στην κατηγορία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως με βάση τη χθεσινή συνεδρίαση και σε... βάθος 3ετίας, η μετοχή της Coca Cola απέδιδε 40,8%, του ΟΤΕ κατά 24,3%, του Μυτιληναίου κατά 80% αλλά και με τριψήφια (!) ποσοστά, με τη Motor Oil να έχει κέρδη 120% και 177% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ίδια περίοδο.

Δεδομένων αυτών των τόσο υψηλών αποδόσεων, η όποια κίνηση funds και επενδυτών να «κλειδώσουν» ένα μικρό μόνο μέρος των θέσεών τους επιφέρει... νομοτελειακά απώλειες σε δεικτοβαρείς μετοχές και εισηγμένες παραδοσιακές επιλογές των ξένων.

Προσώρας η διόρθωση συντελείται με μέτριες συναλλαγές/τζίρο. Σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ η μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, με την Alpha Bank να ακολουθεί και τις Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola κ.α. να έπονται. Στη μετοχή του Οργανισμού οι συναλλαγές γίνονται από τα 10,04 έως τα 9,575 ευρώ, με αρνητική -τεχνικά- την απώλεια των 9,80 ευρώ. Με τζίρο 3,3 εκατ. η διόρθωση για τη μετοχή του ΟΤΕ. Στη μετοχή του ΟΠΑΠ πράξεις γίνονται στα 8,75-8,465 ευρώ, με τον τζίρο στα 2,3 εκατ. ευρώ. Απώλειες υψηλότερες του 7% καταγράφουν Τράπεζα Πειραιώς, Σαράντης,, ενώ στο -6% κινείται η μετοχή της Motor Oil.

Στις 15.40 η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 35 εκατ., η δε σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 24/56 μετοχές.

Ζητούμενο για τη συνέχεια και από τη στιγμή που θα αρχίσουν να βγαίνουν επιπλέον εντολές (κυρίως) από το Λονδίνο, να μην εκταθεί η διόρθωση χαμηλότερα (και) των 625 μονάδων σε «κλείσιμο».

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v