Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επίθεση πωλητών σε όλο το εύρος του FTSE 25

Μετάσταση των ρευστοποιήσεων από τις τράπεζες σε δεικτοβαρή blue chips. Πτώση 11,5% για τον ΓΔ σε τρεις ημέρες και προσγείωση στην επικίνδυνη ζώνη των 626 μονάδων. Οριακή ανάκαμψη για το ελληνικό 10ετες.

ΧΑ: Επίθεση πωλητών σε όλο το εύρος του FTSE 25

Η δεύτερη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, ήλθε να επιβεβαιώσει, στον απόλυτο βαθμό, τις ανησυχίες της στήλης για εξάπλωση των πιέσεων και εκτός Τραπεζικού ταμπλώ, με πρώτο "στόχο" τις μη Τραπεζικές μετοχές του FTSE25.

Έτσι και παρά το ξεκίνημα με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, πολύ εύκολα οι εν δυνάμει πωλητές πήραν τον έλεγχο της Αγοράς και τόσο ο Γενικό Δείκτης, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, συμπλήρωσαν την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με τις αθροιστικές απώλειες του πρώτου να φθάνουν στο 7,42% και του δεύτερου στο 11,33%.

Από τις 27/9, όταν και ξεκίνησε το τελευταίο πτωτικό κύμα, ο Γενικός Δείκτης αθροίζει απώλειες 11,54% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 17,49%.

Αν υποτεθεί ότι η σημερινή πτωτική συνεδρίαση ήταν αποτέλεσμα των νέων αρνητικών μηνυμάτων από τις Αγορές ομολόγων, των αρνητικών προσήμων στις Ευρωπαϊκές Αγορές και του αρνητικού "start" στην Wall Street, αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι πιέσεις έχουν αποκλιμακωθεί σχετικά στα Ιταλικά ομόλογα (στο 3,61% η απόδοση του Ιταλικού 10ετους, ενώ έφθασε μέχρι το 3,69% - στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2014 - καθώς ο Υπουργός Οικονομικών της Χώρας δεν κατάφερε, σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο, να άρει τις επιφυλάξεις των Επενδυτών), ενώ προσπαθεί να γυρίσει σε θετικό πρόσημο και το NYSE.

Εν τω μεταξύ, "η Ιταλική Κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην επεκτατική δημοσιονομική της πολιτική, επανέλαβε ο Ιταλός Αντιπρόεδρος Ματέο Σαλβίνι, από την Λυών της Γαλλίας, τονίζοντας πως είναι βέβαιος ότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα προσελκύσει Επενδυτές.

Επίσης, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναφέρθηκε, από την Φλωρεντία, στις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ανάπτυξη της Ιταλικής Οικονομίας, διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι μεγαλύτερη. Πρόσθεσε, δε, ότι "το ΔΝΤ θα έπρεπε να αναθεωρήσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ιταλικής Οικονομίας, βάσει του νέου προϋπολογισμού της Ιταλίας".

Από την άλλη, το ανηλεές σφυροκόπημα των Ελληνικών ομολόγων έφερε αντανακλαστική αντίδραση και αυτή την ώρα η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου υποχωρεί κατά 2 μονάδες βάσης (στο 4,56%), όμως παραμένει υψηλότερα του 4,5%, που αποτελεί τον "σηματωρό" για την συνεχιζόμενη επικράτηση των πωλητών στο ταμπλώ του Χ.Α., σε συνδυασμό με το κλίμα που συνεχίζει να διαμορφώνεται στο εσωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος που να διασώζεται από όλο το εύρος του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σημαίνει νέα χαμηλά 20 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 10/2/2017 (623,79 μονάδες) και το σημερινό κλείσιμο του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών νέα χαμηλά 32 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 11/2/2016 (431,4 μονάδες).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Η συνεχιζόμενη ένταση στη σχέση Ρώμης και Βρυξελλών και η συντήρηση της παραμονής των αποδόσεων των ομολόγων στα τρέχοντα επίπεδα, δεν αφήνει περιθώρια για υιοθέτηση οποιασδήποτε εκτίμησης για επάνοδο της διάθεσης για τοποθετήσεις σε μετοχικές αξίες. Έτσι, η περαιτέρω υποχώρηση του Γενικού Δείκτη είναι το επικρατέστερο ενδεχόμενο για τη σημερινή συνεδρίαση, με την αυξημένη μεταβλητότητα να είναι πιθανή στο βαθμό που υπάρξουν νέα δεδομένα" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχασε ένα σημαντικό τεχνικό σημείο στήριξης, επηρεαζόμενος από την άνοδο του κόστους δανεισμού της Ιταλίας, το οποίο αύξησε και το δικό μας. Βαρύδεικτες μετοχές, όπως ΟΠΑΠ και ΟΤΕ έχουν παραβιάσει οριακά το εύρος διαπραγμάτευσης εντός του οποίου κινούνταν για περισσότερο από ένα χρόνο. Τα αντανακλαστικά της Αγοράς για μετοχές της Πραγματικής Οικονομίας, με γερά θεμελιώδη, θα οριοθετήσουν το μέγεθος της υποχώρησης. Αφού για τον Τραπεζικό δείκτη, πέραν μιας ανοδικής αντίδρασης, οι προσδοκίες μας είναι γενικότερα χαμηλές. Η περιοχή των 650 μονάδων ΓΔ παραμένει κρίσιμη και δεν αποκλείουμε ταλαντώσεις περί των επίπεδων αυτών για τις επόμενες συνεδριάσεις" τόνιζε η Merit Sec.

"Οι διεθνείς φόβοι για έναν εμπορικό πόλεμο και η 'μάχη' μεταξύ Ιταλίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά σχέδια της Ρώμης, κατά την περίοδο 2019 - 2021 επηρεάζουν τις τιμές. Τράπεζες και ομόλογα έχουν επηρεαστεί περισσότερο. Τα αυξημένα επίπεδα για ανάληψη ρίσκου Παγκοσμίως, έχουν επηρεάσει και τα ευάλωτα στοιχεία της Χώρας. Παρόλα αυτά, η θετική έκθεση του ΔΝΤ για την Ελληνική Οικονομία, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των Ελληνικών Τραπεζών από την Fitch και την άνοδο των Αμερικανικών Αγορών, αφήνουν περιθώρια για ανάκαμψη στη σημερινή συνεδρίαση, σε μία ωστόσο συνεδρίαση μεταβλητότητας" ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Στο τραπεζικό ταμπλώ

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός του δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τις 524,27 μονάδες, για να ακολουθήσει άτακτη υποχώρηση μέχρι το χαμηλό των 480,55 μονάδων (-4,62%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 490,72 (-2,60%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 486,21 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,50%.

Για τον ΔΤΡ και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, που απευθύνονται σε πιο συντηρητικούς παίκτες, όσο κρατούσε η στήριξη των 491 μονάδων, σε κλείσιμο, υπήρχε μία ελπίδα επαναπροσέγγισης των 547 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση και επιβεβαιωμένη καθοδική διαφυγή, η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, στήριξη εντοπίζεται στις 479 - 468 και 457 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "στη χορήγηση Κρατικής εγγύησης απευθείας στις Τράπεζες, οι οποίες ολοκληρώνουν τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις επί ακινήτων, προσανατολίζεται το σχέδιο, που επεξεργάζεται η BlackRock, για λογαριασμό του ΤΧΣ. Αφού ολοκληρωθεί η προεργασία, θα απαιτηθούν εγκρίσεις από τον ESM, καθώς είναι πιθανόν να ζητηθεί χρήση μέρους του κεφαλαιακού αποθέματος για την έκδοση πιστοποιητικών εγγύησης από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp). Το 'πράσινο φως' πρέπει, επίσης, να δώσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) καθώς και η ΤτΕ, εφόσον δοθεί δυνατότητα χρήση του μηχανισμού να κάνουν και οι μη συστημικές Τράπεζες. Οι δυσκολίες έγκεινται στην 'φόρμουλα' που θα παρουσιαστεί, ώστε η μεν παροχή εγγυήσεων να μην αυξάνει το χρέος, η δε τιμολόγηση των εγγυήσεων να είναι τέτοια, που να μην θεωρηθεί Κρατική ενίσχυση από πλευράς DG Comp".

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση και όπως φάνηκε η Εγχώρια Αγορά τις έλαβε υπ΄ όψιν της μόνο στο πρώτο, ανοδικό, κομμάτι της συνεδρίασης.

Έτσι η Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των Ελληνικών Τραπεζών. Με τα νέα δεδομένα η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα βαθμολογούνται με "CCC+" από "RD" (επιλεκτική χρεοκοπία), ενώ οι Eurobank και Πειραιώς με "CCC" από "RD". Ταυτόχρονα αναβαθμίστηκε το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο των τεσσάρων Τραπεζών σε "C" από "RD".

Το ΔΝΤ με τις νεότερες εκθέσεις του δεν αμφισβητεί τις εκτιμήσεις του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών για την εξέλιξη βασικών μακροοικονομικών μεγεθών, όπως μας είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Για τον ρυθμό ανάπτυξης θέτει τον πήχη στο 2% φέτος (2,1% αναφέρει το προσχέδιο του προϋπολογισμού) και στο 2,4% το 2019 (έναντι 2,5% του προσχεδίου), για το πρωτογενές πλεόνασμα διατηρεί την εκτίμησή του ότι θα επιτευχθεί το 3,5% του ΑΕΠ, ενώ για την ανεργία προβλέπει σαφείς πτωτικές τάσεις.

Το ΔΝΤ προβλέπει Ελληνική ανάπτυξη 1,2% το 2023, με την οικονομία της Ευρωζώνης να κάνει αντίστοιχη βουτιά (1,4% το 2023).

Απόλυτα συγκρατημένοι δηλώνουν οι περισσότεροι των Εγχώριων Αναλυτών, χωρίς να αφήνουν κάποιο "παράθυρο" αισιοδοξίας όσο παραμένει το επιφυλακτικό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι το "κουδούνι" της λήξης βρήκε μόνο τον τίτλο του ΑΔΜΗΕ (+0,13%) να διασώζεται με θετικό πρόσημο και τις Viohalco (-4,53%), Motor Oil (-6,14%), Jumbo (-4,89%) και ΕΧΑΕ (-4,07%) να σημειώνουν τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες.

Το "πάλεψε" στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης η ΓΕΚΤΕΡΝΑ με τον τίτλο να αναρριχάται μέχρι τα 5,01 ευρώ (+2,56%), όμως από εκεί και πέρα υπέκυψε στο γενικότερα αρνητικό κλίμα και η μετοχή υποχώρησε άτακτα μέχρι τα 4,635 ευρώ (-5,12%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 4,76 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 2,56%, συμπληρώνοντας και τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Έχασε τα 4,82 ευρώ (ημερήσιο "stop long") και η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 4,59 ευρώ.

Με εμφανείς τις διαθέσεις να μην υποχωρήσει χαμηλότερα και ο τίτλος του ΟΛΠ (-0,62%), με το σημερινό υψηλό να σημειώνεται στα 16,44 ευρώ (+2,75%), όμως τελικά δεν απέφυγε την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Χάθηκαν τα 16,02 ευρώ (ημερήσιο "stop long") και η επόμενη στήριξη στην ζώνη 15,72 - 15,44 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση των 16.383.428 μετοχών της Βαρβαρέσος, ονομαστικής αξίας εκάστης €0,30 και διεγράφησαν από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 1.638.344 νέες (ΚΑ) μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης €3,00 στα πλαίσια του Reverse Split των μετοχών της εταιρείας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, με τελική ονομαστική αξία εκάστης €0,30 – κατόπιν της επακόλουθης μείωσης της ονομαστικής αξίας της μετοχής – και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €0,3640 ορίζεται η 12/10/2018.

Από εκεί και πέρα, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο Κέκροπας (+2,14%), αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις το Υγεία (+0,81%) και μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές η MIG (+7,94%).

Έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για Ικτίνο (-4,85%) και Cenergy (-4,56%), Ιντρακόμ (-2,91%) και Ιντρακάτ (-3,60%) συμπλήρωσαν οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες εννέα, τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις για την Σελόντα (-1%), τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την ΕΛΧΑ (-1,16%), ενώ εμφανής ήταν η παρουσία πωλητή σε Νηρέα (-2,61%) και Δρομέα (-9,57%).

Μόνο αρνητικούς συνειρμούς μπορεί να δημιουργήσει η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α., ακόμα και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα.

Για τον Γενικό Δείκτη, η καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 658 μονάδων μετέτρεψε το εν λόγω επίπεδο από στήριξη σε πρώτη αντίσταση, ενώ ενίσχυσε το σενάριο για επικείμενη δοκιμασία της ζώνης 600 - 580. Για ουσιαστική αλλαγή της τάσης, ο Δείκτης θα πρέπει να επιστρέψει μέσα στην ζώνη 710 - 740, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 658, 675 και 681 μονάδες. Στις 710 μονάδες, ο απλός ΚΜΟ των 200 εβδομάδων.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,25%), χάθηκε η στήριξη στις 1675 μονάδες και αν συνεχίσει να επιδεινώνεται το διεθνές κλίμα, η κίνηση προς τις 1556 - 1536 μονάδες, δείχνει μονόδρομος (!)

Επιστροφή του εν λόγω δείκτη υψηλότερα των 1817 μονάδων και κίνηση προς τις 1875 μονάδες, μπορεί να αλλάξει το κλίμα. Η πλησιέστερη αντίσταση στο καθοδικό "χάσμα" των 1730 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Πορεία ελεύθερης πτώσης, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει χαμηλές επιδόσεις τόσο του τρέχοντος έτους όσο και των τελευταίων 20 μηνών, σημειώνεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο στις τελευταίες συνεδριάσεις" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα αθρόων πωλήσεων Τραπεζικών, κυρίως, μετοχών, αλλά και άλλων Δεικτοβαρών τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς οι Συμμετέχοντες στο Χ.Α., Επενδυτές εξωτερικού, ρευστοποιούν παραβλέποντας τα υγιή θεμελιώδη των εταιρειών και πωλούν "ότι μπορεί να ρευστοποιηθεί". Πρόκειται για σκηνικό αυτοτροφοδοτούμενης διαδικασίας πωλήσεων, από πλευράς Επενδυτών, που υποβοηθείται από την υποτιμητική κερδοσκοπία και τις "αναγκαστικές" πωλήσεις όσων δραστηριοποιούνται βραχυπρόθεσμα και τα χαρτοφυλάκιά τους είναι σε συνθήκες "margin call", ή οφείλουν να προβούν σε κινήσεις "stop loss". Αναπόφευκτα, η τεχνική εικόνα επιβαρύνεται καθημερινά, με τα όρια στήριξης να καταρρίπτονται ως "χάρτινοι πύργοι" και με τον Γ.Δ. να πιθανολογείται ότι σύντομα θα προσεγγίσει την περιοχή των 600 μονάδων.

Η εξήγηση αυτού του σκηνικού δεν κατέλαβε εξ απήνης την Επενδυτική Κοινότητα. Ήταν όμως η όξυνση της αντιπαράθεσης της Ρώμης με τις Βρυξέλλες των τελευταίων ημερών, καθώς η ρητορική ξεπέρασε κάποια όρια, με τον Ιταλό Αντιπρόεδρο να αποκαλεί τους Γιούνκερ και Μοσκοβισί "εχθρούς της Ευρώπης", που επιδείνωσε το κλίμα και μετέδωσε "μελαγχολικά" μηνύματα για το μέλλον της Ευρωζώνης.

Η εκτόξευση των αποδόσεων των 10ετων ομολόγων προς το 3,70% για τα Ιταλικά και προς το 4,70% για τα Ελληνικά είναι η άμεση συνέπεια, διαχέοντας το φόβο στους Επενδυτές που οδηγούνται μαζικά από τις "επικίνδυνες" μετοχές, στα "ασφαλή" ομόλογα.

Όμως, αυτή τη φορά, ακόμη και οι αποδόσεις στα Αμερικανικά ομόλογα κινούνται ανοδικά, καθώς η προοπτική αύξησης των ελλειμμάτων και συσσώρευσης του Δημόσιου χρέους, συνιστά και για τις ΗΠΑ πιο κοντινή προοπτική.

Επιπλέον, στα καθ’ ημάς, η σεναριολογία για τα του Τραπεζικού Συστήματος είναι σε εξέλιξη. Η ανάγκη για επιτάχυνση της εξυγίανσης των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων συνυφαίνεται με διάφορες λύσεις, όπως η σύσταση μιας "bad bank", η επιτάχυνση των τιτλοποιήσεων σε συνδυασμό με Κρατικές εγγυήσεις, ή άλλους τρόπους.

Όλοι οι τρόποι, ωστόσο, έχουν ως κοινό παρονομαστή την υποβοήθηση από "νέο χρήμα" που είναι αναγκαίο να προέλθει από τους Δανειστές, ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη της Επενδυτικής Κοινότητας στις προοπτικές των Τραπεζών, μια διαδικασία που αναπόφευκτα θα συνδεθεί με κάποιους όρους που θα ζητηθούν.

Ενόψει δε τέτοιων εξελίξεων, δεν είναι παράδοξη η καθημερινή κλιμάκωση της αποεπένδυσης από τους Τραπεζικούς τίτλους, ενώ αρνητικά για την αξιοπιστία της Αγοράς συνεχίζει να λειτουργεί η υπόθεση της Folli-Follie, με τους Ομολογιούχους να κλιμακώνουν τις ενέργειές τους στην προσπάθεια ελαχιστοποίησης των ζημιών τους.

Στις Διεθνείς Αγορές, είναι εμφανής η επίπτωση του κλοιού των κλιμακούμενων επιτοκίων των ομολόγων. Οι Επενδυτές ευλόγως επιλέγουν τη στροφή από τις μετοχές στα ομόλογα, εδραιώνοντας την πεποίθηση ότι ακόμη και στις ΗΠΑ εξαντλήθηκε η δυναμική των Αγορών με τους δείκτες να έχουν ολοκληρώσει τον ανοδικό κύκλο τους. Άλλωστε και τα δεδομένα της Αγοράς Εργασίας με την ανεργία στο 3,7% να βρίσκεται στη χαμηλότερη επίδοση από το 1969 (!!), σηματοδοτούν την κλιμάκωση των παρεμβατικών επιτοκίων από τη Fed στους επόμενους μήνες.

"Παράλληλα, το ΔΝΤ βλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ε.Ε. συνθήκες δηλαδή που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν αρνητικά τα εταιρικά μεγέθη επιβαρύνοντας περαιτέρω το κλίμα των Διεθνών Αγορών" σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Shanghai Composite (+0,17%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Προσπαθούν να γυρίσουν στο "πράσινο" οι Ευρωπαϊκοί δείκτες, μικτά τα πρόσημα στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρότερα για τον Χρυσό, μικρές απώλειες για το Ευρώ.

Η απότομη πτώση των εισαγωγών οδήγησε σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Αύγουστο. Το εμπορικό ισοζύγιο άγγιξε τα 18,3 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,7% σε σχέση με τον Ιούλιο, στα 92 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,1% στα 110,3 δισ. ευρώ.

"Ένα σκληρό 'Brexit' θα οδηγούσε σε επιπλέον δασμούς ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ για τις Γερμανικές εταιρείες ετησίως", σύμφωνα με το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο "IW", κατά το οποίο οι Γερμανικές εξαγωγές προς τη Βρετανία θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 57%. Σύμφωνα με το "IW", "ένα τέτοιο σενάριο θα έπληττε ιδιαίτερα σκληρά την Γερμανική Αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς θα επωμίζονταν περίπου το 60% του επιπλέον αυτού κόστους".

"Ο εμπορικός πόλεμος που μαίνεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα 'σκοτεινιάζει' την εικόνα της Παγκόσμιας Οικονομίας", υπογράμμισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τις προοπτικές της ανάπτυξης το 2018 και το 2019.

Το ΔΝΤ, επισημαίνοντας παράλληλα τους κινδύνους που εγείρουν οι Νομισματικές κρίσεις σε ορισμένες Αναδυόμενες Οικονομίες και την πορεία των τιμών της Ενέργειας, προβλέπει, πλέον, ανάπτυξη του Παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,7% για την καθεμιά από δύο χρονιές (–0,2%), επέκταση περίπου ίση με το 2017.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την εκτίμησή της ως προς τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν μεμονωμένες Χώρες να αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη, λόγω μιας Κρατικής οικονομικής κρίσης, δημοσιοποιεί για πρώτη φορά η DBRS, κατατάσσοντας τις Χώρες σε τρεις κατηγορίες κινδύνου: χαμηλή, μέτρια και υψηλή.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική Χώρα στην κατηγορία του μέτριου κινδύνου - εξόδου από την Ευρωζώνη, ενώ καμία Χώρα, ούτε η Ιταλία, δεν κατατάσσεται στην κατηγορία του υψηλού κινδύνου.

Όπως αναφέρει η DBRS, "ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα 'ξεχωρίζει' από τις υπόλοιπες δεκαοκτώ Χώρες, ως προς το επίπεδο ρίσκου, είναι το υψηλό χρέος της Χώρας προς Επίσημους Φορείς, το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει σταδιακά να αποπληρώσει μέσω των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η DBRS θεωρεί πως αυτό το χρέος θα γίνει και πάλι πηγή έντασης μεταξύ της Ελλάδας και των Βασικών Πιστωτών της. Πάντως, εξακολουθεί να θεωρεί πως ο κίνδυνος εξόδου μιας Χώρας από την Ευρωζώνη είναι αμυδρός.

Σε 12,7 ευρώ από 17,00 προηγουμένως, μειώνει την τιμή - στόχο της μετοχής της Jumbo η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδας (IBG) σε έκθεσή της. Παράλληλα, υποβαθμίζει τη σύσταση σε "neutral" από "buy".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης "σκαρφαλώνοντας" μέχρι τις 649,5 μονάδες (+1,20%), για να ακολουθήσει σταδιακή υποχώρηση μέχρι το χαμηλό των 622,61 (-2,99%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 629,16 (-1,97%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 626,17 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,43%.

Ο τζίρος στα 57,9 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΤΕ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 28,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο ΣΑΡ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco και ΟΠΑΠ.

Κακή η τελική εικόνα με 31 ανοδικές μετοχές, έναντι 69 πτωτικών, ενώ 20 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ παρά την σημαντική μεταβλητότητα δεν σημειώθηκε αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη, αλλά ούτε και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (53.488 συμβόλαια).

Στα 6.462 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.060 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.033, 1.694 για τον Οκτώβριο και 339 για τον Νοέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.653,25) κινήθηκε μεταξύ 1.637 και 1.700 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,45%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.674), Alpha Bank (4.700), Πειραιώς (3.763), MIG (2.234), Μυτιληναίος (514), ΔΕΗ (642), ΟΠΑΠ (277), ΟΤΕ (771), Εθνική (29.924), ΓΕΚ (524), Viohalco (461), Ελ. Πετρέλαια (245), ΑΔΜΗΕ (296), Ελλάκτωρα (491), Jumbo (121), Intralot (958), Lamda Development (110), Motor Oil (265), Τέρνα Ενεργειακή (169).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 48.364, Eurobank 37.797, Alpha Bank 27.474, Εθνική 190.060, Πειραιώς 12.576.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                     Name of Issuer              NSP      Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,60%

2018-09-28

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,17%

2018-10-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,50%

 

2018-10-05

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,90%

2018-07-31

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

Oceanwood Capital Management LTD

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,50%

 

2018-10-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 28.177.490 τεμ., (από 21.847.988 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.180.448 τεμ. (24.180.448), ΔΕΗ 6.162.078 τεμ. (6.136.125), Eurobank 40.156.543 τεμ. (21.685.104), Εθνική 11.737.503 τεμ. (9.747.911) Folli Follie Group 1.364.604 τεμ. (1.364.604).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v