Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η αδυναμία αντίδρασης και οι ζώνες άμυνας

Η μετάσταση των ρευστοποιήσεων από τις τράπεζες σε δεικτοβαρή blue chips, που προσέφεραν σημαντικές αποδόσεις τα τελευταία χρόνια, πονοκεφαλιάζει τους αναλυτές. Κρίσιμο και το διεθνές περιβάλλον για τα τεκταινόμενα στην εγχώρια αγορά.

ΧΑ: Η αδυναμία αντίδρασης και οι ζώνες άμυνας

Τέταρτη συνεδρίαση απωλειών για τον S&P 500 στη Wall Street, προσπάθεια αντίδρασης στην Ευρώπη -στο πλαίσιο ανοδικής διόρθωσης-, αλλά στο ΧΑ εκτυλίχθηκε μία επίθεση των πωλητών σε όλο το εύρος του FTSE25.

Νέες βαρύτατες απώλειες όχι μόνο για τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο, αλλά κυρίως για μετοχές εισηγμένων που αποτελούν διαχρονικές επιλογές των επενδυτικού χαρακτήρα funds, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα. 

Ζητείται άμεσα αντίδραση στο ΧΑ, σημείωνα στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο, εκτιμώντας πως αν όχι σήμερα (σ.σ. χθες), πότε; δίνοντας ένα φίλτρο δύο συνεδριάσεων, δηλαδή περιλαμβάνοντας και τη σημερινή συνεδρίαση. Ομως διαψεύστηκα οικτρά, μετά από ένα αρχικό πρώτο ημίωρο, οπότε και επιχειρήθηκε από τους long η αντίδραση της αγοράς, ακολούθησαν οι short, οι οποίοι μάλιστα έγιναν επιθετικότεροι στη διάρκεια της συνεδρίασης. 

Οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας, ο ΓΔ στις 626,17 με απώλειες 2,43%, ο ΔΤΡ στις 486,21 με 3,50% και ο FTSE25 κατά 2,25% χαμηλότερα στις 1.644,23 μονάδες. Συναλλαγές 57,8 εκατ. με το 31% στον τραπεζικό κλάδο και τα μεγάλα ποσά στα blue chips και εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς.  

Στις ανοιχτές πληγές του sell off αναφερόμουν την Κυριακή, που όπως καταγράφονται τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό και σοβαρές είναι και μεταστατικά κινούνται, πλέον, πέραν του τραπεζικού κλάδου. 

Οπως εκτιμούσαμε στα πρόσφατα σχόλιά μας, από τη στιγμή που θα δινόταν το έναυσμα της διόρθωσης στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και θα διαμορφώνονταν οι πρώτες ενδείξεις για την κλίση της Wall Street, κάποια από τα funds με μεσομακροπρόθεσμες θέσεις σε μετοχές ισχυρών ελληνικών επιχειρήσεων και εισηγμένων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα προχωρούσαν στο αυτονόητο.

Στο κλείδωμα μικρού έστω μέρους των υψηλότατων υπεραξιών που έχουν εγγράψει σε διάρκεια 2-3 και πλέον ετών, εάν αναλογιστεί κάποιος πού ήταν οι τιμές των συγκεκριμένων μετοχών πριν τρία χρόνια. Αποδόσεις διψήφιες, ακόμη και τριψήφιες για μετοχές του δείκτη, που πρακτικά σημαίνει ότι μία διόρθωση της τάξεως του 8%-15% δεν αλλάζει και πολλά στον επενδυτικό προσανατολισμό τους. 

Απ' ό,τι φάνηκε στα στοιχεία του ΧΑ για τον Σεπτέμβριο, οι ξένοι είχαν αρχίσει εμφανώς τις πωλήσεις τους, τη μείωση θέσεών τους που εντάθηκε τον Οκτώβριο και με αφορμή τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Το sell off της προηγούμενης... Μαύρης Τετάρτης είχε συνέχεια, με μόνο μία αναλαμπή την Πέμπτη και μία νέα... Μαύρη μέρα, χθες, Τρίτη. 

Σύμφωνα με μέτρηση έμπειρου αναλυτή, η απώλεια των 658 μονάδων για τον ΓΔ θα άνοιγε διάπλατες τις θύρες για την περιοχή των 600-580 μονάδων, εκτός εάν λειτουργούσαν τα τεχνικά αντανακλαστικά των traders και οδηγούνταν η αγορά σε μία ανοδική διόρθωση προς τις 658 μονάδες, που πλέον είναι η ισχυρή αντίσταση για το επόμενο διάστημα. 

Χθες Τρίτη, σήμερα Τετάρτη, θα έπρεπε να βγάλει αντίδραση η αγορά, προκειμένου να μην πάει... καρφί προς τις 600 μονάδες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η διόρθωση θα συνεχιστεί με αυξανόμενες πωλήσεις που θα οδηγούσαν σε ένα επόμενο sell off. Εκτός εάν προκύψει ένας... από μηχανής καταλύτης και αλλάξει κάτι άρδην άμεσα. Αλλά Deus X Machina πολύ δύσκολα κάνουν την εμφάνισή τους σε χρηματιστήρια που έχουν την απογοητευτική εικόνα του δικού μας εδώ και πολύ καιρό. 

Aλλωστε οι νέες χθεσινοβραδινές μεγάλες απώλειες για το GREK στο νέο χαμηλό των 7,52 $ δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. 

Για να δούμε, σήμερα.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v