Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγαίνουν οι άμυνες στο Χρηματιστήριο

Κίνηση προς τις 625 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, καθώς μαζεύονται οι μεγάλες απώλειες της αγοράς. Για «εσωτερική προσπάθεια» κάνουν λόγο επενδυτές. Κέρδη για Πειραιώς, Eurobank, αλλά και για ΔΕΗ, Coca Cola.

Βγαίνουν οι άμυνες στο Χρηματιστήριο

Συντηρούνται οι σημαντικές απώλειες στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, περισσότερο σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο, την ώρα που στην Αθήνα είναι σε εξέλιξη μία συντονισμένη προσπάθεια επενδυτικών δυνάμεων να μειωθούν οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες.

Ενδεικτικά, την ώρα που ο DAX υποχωρούσε 1,15% στις 11.570 μονάδες, ο CAC 1,54% στις 5.126 μονάδες, στο ΧΑ οι αρχικές απώλειες από την περιοχή των 610 είχαν περιοριστεί κατά 14 μονάδες, με τον Γενικό Δείκτη να ανακάμπτει και προ ολίγου να διαμορφώνεται στις 625 μονάδες. Μέτριων συναλλαγών/ανάλογου τζίρου η προσπάθεια αυτή, με επικέντρωση στις τράπεζες (37%) αλλά και σε δεικτοβαρείς μετοχές που το τελευταίο διάστημα είχαν υποστεί απώλειες.

Οπως εκτιμούσαν χρηματιστηριακά στελέχη, πρόκειται για μία καθαρά «εσωτερική» προσπάθεια, μετά από σημαντικές απώλειες που «μετρούν» τραπεζικές και μη μετοχές, στο πλαίσιο μίας τεχνικής διόρθωσης.

Προσπάθεια που επιχειρήθηκε αρχικά την Τρίτη αλλά δεν διάρκεσε πάνω από μισή ώρα, εντάθηκε χθες αλλά με τους πωλητές να «γυρίζουν» την αγορά στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης και σήμερα από τα χαμηλά των 610 μονάδων.

«Βγάζουν αντίδραση» οι 610 μονάδες, σημειώναμε νωρίτερα (στον Εκηβόλο) καθώς ήταν εμφανείς οι προσπάθειες traders και επενδυτών να... ανασύρουν κατ' αρχήν τον τραπεζικό κλάδο και παράλληλα να βελτιώσουν τις θέσεις τους σε συγκεκριμένα blue chips.

Σημειώναμε στον Εκηβόλο πως κάποιοι traders επιχειρούν να προεξοφλήσουν μία ενθαρρυντική ένδειξη από τις επαφές Τσακαλώτου με Λαγκάρντ/Τόμσεν, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει, έστω και πρόσκαιρα, στη βελτίωση της απογοητευτικής κατάστασης. Το όποιο εγχείρημα προεξόφλησης θα μπορούσε να έχει ουσία εάν και εφόσον από τις συναντήσεις αυτές προέκυπτε κάτι που θα βοηθούσε και τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο. Ενδεχομένως αυτό να εξηγεί το ότι κατ΄αρχήν στις τραπεζικές μετοχές καταβλήθηκε προσπάθεια να βγουν αγοραστές, να αναστραφεί η τάση που έχει οδηγήσει τον ΔΤΡ κατά 13,17% χαμηλότερα, σε διάστημα εβδομάδας.

Στις 475 μονάδες ο ΔΤΡ με εναλλαγές προσήμου και νωρίτερα κίνησή του έως τις 482,51 μονάδες.
Ξεκάθαρα πτωτική η τάση και σε εβδομαδιαίο και σε μηνιαίο, τόσο για τις τράπεζες όσο για τα blue chips, ωστόσο ανοδικές αναλαμπές, αποτέλεσμα των trading ενεργειών βραχυπρόθεσμων παικτών θα πρέπει να θεωρούνται εντός παιδιάς.

Η εικόνα του τραπεζικού δείκτη

Προ ολίγου με αγοραστές ήταν από τις μετοχές του δείκτη οι: Eurobank και Πειραιώς από τον τραπεζικό κλάδο και Αεροπορία Αιγαίου, Grivalia, Coca Cola, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Sarantis και Jumbo. Για την τελευταία να συνεκτιμηθεί το ότι τη Δευτέρα ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης, ενώ αύριο είναι η αποκοπή προ μερίσματος (0,10 ευρώ/μτχ.) για τη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Στις 14:50 η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 24,9 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v