Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις 610 μονάδες «προσγειώνεται» ο ΓΔ

Στους πωλητές ο πρώτος λόγος και στη σημερινή συνεδρίαση, εν μέσω κλυδωνισμών στις αγορές μετά και το χθεσινό sell off στη Wall Street. Το αδύναμο σημείο των long, τα ανοιχτά μέτωπα των τραπεζών και τα κρίσιμα όρια για τους δείκτες.

ΧΑ: Στις 610 μονάδες «προσγειώνεται» ο ΓΔ

Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης στο ΧΑ, στον απόηχο του sell off στη Wall Street και των μεγάλων πιέσεων σε Ασία και Ευρώπη. 

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 2,4% στις 610 μονάδες, με το σύνολο των blue chips στο «κόκκινο».

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε:

Η χθεσινοβραδινή εικόνα της Wall Street, οι εκροές-ρεκόρ από τη «ναυαρχίδα» του ETF ομολόγων της Black Rock, η ανησυχητική νέα βουτιά που είχε προηγηθεί σε Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.α. σε συνδυασμό με τη συντηρούμενη αντιπαράθεση Ρώμης - Βρυξελλών, φαίνεται πως ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο στους short για να πετύχουν ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Στο ούτως ή άλλως καταταλαιπωρημένο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό κλάδο σε αδύναμη θέση, οι πωλητές έχουν τον πρώτο και πολύ δύσκολα δεν θα έχουν και τον τελευταίο λόγο στη σημερινή συνεδρίαση.

Η ούτως ή άλλως εμφανής αδυναμία της αγοράς να κρατήσει μέρος έστω από τα αρχικά κεκτημένα, το εύκολο πτωτικό «γύρισμα» από τη στιγμή που διαφάνηκε η εμβάθυνση της διόρθωσης του DAX και οι σταδιακές πωλήσεις που ενεργοποιήθηκαν από τις 14:00-14:30, για να ενταθούν προς το κλείσιμο, δεν μας αφήνουν και πολλά περιθώρια για σκέψεις περί ανοδικής διόρθωσης.

Πολύ φοβούμαι πως τα τελευταία περιθώρια εξαντλήθηκαν στις συνεδριάσεις της Τρίτης-Τετάρτης και από τη στιγμή που διεφάνη η αδυναμία για τον ΓΔ να επανέλθει προς τις 658 μονάδες. Εως τις 643,15 μονάδες με αρκετούς θετικούς οιωνούς στο ξεκίνημα και στο πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης, όμως, ήταν αρκετή η επιδείνωση της κατάστασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για να κάνουν πίσω οι long, να αναλάβουν οι short και να επιβάλουν τον ρυθμό τους μέχρι και το κλείσιμο.

Στις 625,83 ο ΓΔ, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας. Απογοητευτικό το «γύρισμα» για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ από τις 524,02 στις 476,75 μονάδες, που ήταν και το χαμηλό ημέρας. Εκτίμησή μου και μακάρι να κάνω λάθος, τα funds δεν έχουν πεισθεί ούτε από τις διεργασίες που επισπεύδονται για τη δημιουργία ενός «σχήματος ειδικού σκοπού» που θα αναλάβει να εγγυηθεί για ένα μέρος των συνολικών μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το πιο ανησυχητικό; Ακόμη και εάν ξεκινούσε...χθες και είχαν συμφωνήσει ήδη όλοι οι εμπλεκόμενοι (ESM, SSM, ECB, EC κ.α.), η διαδικασία είναι τόσο πολύπλοκη και χρονοβόρα, που αναπόφευκτα θα προηγηθούν άλλες αναγκαστικές ενέργειες ενίσχυσης/υποστήριξης.

Το αδύναμο σημείο των long, μετά και τη χθεσινή... βουτιά στη Νέα Υόρκη; Η στάση των κάθε λογής funds που έχουν μεγάλες θέσεις σε blue chips, σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς που σε βάθος 3ετίας τους αποδίδουν διψήφια και τριψήφια (!) κέρδη. Αναπόφευκτα ένα μέρος αυτών των υψηλότατων υπεραξιών θα «κλειδωθεί», που πρακτικά σημαίνει ότι για ένα διάστημα, η προσφορά θα υπερισχύει της ζήτησης.

Προφανώς και μία διόρθωση στα blue chips δεν είναι... μονόπατη, θα έχει και τις αντιδράσεις της και τις ευκαιρίες διαφυγής, πλην όμως οι περισσότερες μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη θα εισέλθουν σε πτωτικό κανάλι.

Ισως η μόνη περίπτωση να δοθεί ακόμη μία και ενδεχομένως τελευταία ευκαιρία για πωλήσεις σε υψηλότερες τιμές θα ήταν μία τελευταία κίνηση της Wall Street και ένα τελευταίο ιστορικό υψηλό για τον S&P 500. Σήμερα-αύριο βράδυ η Νέα Υόρκη θα μας «δείξει» εάν ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό και πώς θα πρέπει να το προσεγγίσουμε από Δευτέρα.

Ωστόσο το πλεονέκτημα και μάλιστα ισχυρό το έχουν οι short, όχι οι long. Προς αυτό συνηγορούν τόσο η εικόνα βασικών κλαδικών δεικτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με τον τραπεζικό σε εμφανή κλίση εδώ και εβδομάδες, με τον τηλεπικοινωνιακό να διορθώνει προς τα χαμηλά του, με τον βιομηχανικό να υποχωρεί προς σημαντικές στηρίξεις.

Η εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών είναι αποθαρρυντική, ο DAX χαμηλότερα των 11.800 από χθες ανησυχητικός και το χειρότερο σε αυτή τη συγκυρία, οι αποκαλύψεις της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου για «γερμανικά σχέδια για μία Ευρώπη... κομμένη στα δύο» έρχονται να προστεθούν στις δυσοίωνες εκτιμήσεις που κάνουν ακόμη και νουνεχείς Γερμανοί μελετητές, αναλυτές και φόρα σκέψης.

Σε αυτό το περιβάλλον, τα περιθώρια κινήσεων των long είναι περιορισμένα και κυρίως αμυντικά.

Επιπρόσθετα οι δραματικές εξελίξεις στη Folli Follie, οι ισχυροί κραδασμοί (και) στη λειτουργία της εταιρείας πέραν των αναπόφευκτων συνεπειών που θα έχουν για «πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις...», θα επιβαρύνουν περισσότερο το κλίμα και θα μειώσουν περαιτέρω τον ούτως ή άλλως χαμηλό βαθμό αξιοπιστίας/εμπιστοσύνης. Είμαστε πλέον στον 6ο μήνα από την αρχή της υπόθεσης και μέρα με τη μέρα προστίθενται όλο και περισσότερες ψηφίδες σε μία εικόνα που δεν βοηθά (και) την αγορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v