Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ

Ανοδική κίνηση για τους δείκτες, χωρίς προσώρας να εκδηλώνονται ισχυρές αντιστάσεις. Προς τις 640 μονάδες η κίνηση του ΓΔ, με Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική να κινούνται με κέρδη 3-6%. Ανάσες παίρνουν και δεικτοβαρή blue chips.

Δεύτερη προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ

Δεύτερη και πιο συντονισμένη προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ, την ώρα που στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διαμορφώνονται ήπια πτωτικές τάσεις. Ταυτόχρονα συντηρείται σε υψηλά επίπεδα, 3,567%, η απόδοση στο ιταλικό 10ετές, με αυτή του αντίστοιχης διάρκειας ελληνικού να είναι στα 4,605%, μετά από ένα ανοδικό σερί ημερών.

Με κινήσεις από την πλευρά των long ξεκίνησε η συνεδρίαση, όπως και χθες, αλλά με τους traders να ξεπερνούν χωρίς ισχυρές αντιστάσεις το κρίσιμο πρώτο ημίωρο. Παρακολουθώντας ενδελεχώς τις κινήσεις των βραχυπρόθεσμων, στα πρώτα 45' της συνεδρίασης, φαίνεται πως σήμερα επιχειρείται με περισσότερες δυνάμεις και καλύτερο σχεδιασμό η προσπάθεια αντίδρασης της αγοράς, συνακόλουθα της ανάσχεσης της διόρθωσης και του κινδύνου της άμεσης συνέχισης της τάσης προς τις 600 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, λογικά θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 50-55 εκατ. ευρώ -όπως τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις-, ένδειξη πως επιχειρείται και από τους μεν και από τους δε να ελεγχθεί η κατάσταση.

Σημαντική και η παρέμβαση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, με φόντο τις συνεχόμενες πιέσεις που δέχονται οι μετοχές του κλάδου. Ο Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει πως «...οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες».

Κατευναστική όσο και απαραίτητη η παρέμβαση Στουρνάρα έρχεται, σύμφωνα με έμπειρους χρηματιστηριακούς παράγοντες, σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία όχι μόνο για το εγχώριο banking αλλά ευρύτερα για την αγορά. Το αν η παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ θα μπορούσε να είναι ή να θεωρηθεί ως η κίνηση (Deus X Machina) στην οποία αναφερόμουν στο προσυνεδριακό σχόλιο, δεν θα έχει και πολύ σημασία, εάν εκ του αποτελέσματος αποβεί αποτελεσματική.

Πάνω από το όριο των 500 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με αντίδραση της τάξεως του 3,14%, στο πλαίσιο μίας αρχικής ανοδικής διόρθωσης, με το 33% της αξίας συναλλαγών να αλλάζει χέρια στις μετοχές των συστημικών ομίλων και ένα μεγαλύτερο μερίδιο να επικεντρώνεται σε blue chips και εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς που το προηγούμενο διάστημα «μέτρησαν» σημαντικές απώλειες.

Ενδεικτικό το ότι με τον ΓΔ κατά 4,74% χαμηλότερα σε εβδομαδιαίο, η μετοχή του ΟΤΕ έχει χάσει 5,26%, της Jumbo 11,22%, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 5,98% ή του ΤΙΤΑΝα 9,11% κ.ο.κ. Συνεπώς στο πλαίσιο μίας διαγώνια πτωτικής κίνησης (με ενδιάμεσες ανοδικές αναλαμπές), συνεδριάσεις όπως αυτή της προηγούμενης Πέμπτης και ενδεχομένως της σημερινής να προσφέρονται για intraday και Τ+2 κινήσεις.

Θα δείξει, ωστόσο είναι ενθαρρυντικό -πάντα βραχυπρόθεσμα και με ορίζοντα μέχρι και την Παρασκευή- πως σήμερα και μετά από μία ώρα συνεδρίασης, η εικόνα της αγοράς είναι εμφανώς καλύτερη απ' ό,τι χθες στο αντίστοιχο διάστημα.

Στην περιοχή των 635 μονάδων ο ΓΔ, θυμίζοντας τη μέτρηση του έμπειρου αναλυτή, πως οι 658 μον. είναι πλέον μία ισχυρή αντίσταση, η υπέρβαση της οποίας προϋποθέτει την εμφάνιση ανάλογων καταλυτών.

Για τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί, όπως φαίνεται στο διάγραμμα, το χαμηλό σημειώθηκε την προηγούμενη Τρίτη στις 456,98 μονάδες. Πρώτη σημαντική αντίσταση στις 525 και κύρια στις 557 και με σημείο stop για τους short (σε εβδομαδιαίο) οι 525 μονάδες.

Σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ το κύριο μέρος των συναλλαγών, που δείχνει τη στόχευση (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών οι οποίοι επανακάμπτουν μετά τη σημαντική σε διάστημα εβδομάδας υποχώρηση της τιμής αυτών των δύο σημαντικών μετοχών. Στα 9,65-9,84 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή του Οργανισμού, με ελάχιστη προϋπόθεση για τους long την υπέρβαση των 9,87 ευρώ σε κλείσιμο σήμερα, το πολύ αύριο.

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρος και σε τίτλους των Μυτιληναίου, Motor Oil, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακής, Coca Cola, Viohalco, ΕΛΠΕ κ.ά.

Στη μία ώρα συνεδρίασης ο ΓΔ ήταν στις 634,43 (1,32%), ο ΔΤΡ στις 501,52 (3,15%), ο FTSE25 στις 1.666,80 (1,37%).

Στα 5,3 εκατ. ο τζίρος, με συναλλαγές 2,9 εκατ. μετοχών. Στις 41/23 η σχέση ανοδικών/πτωτικών. Για να δούμε και στη συνέχεια και ειδικότερα στο διάστημα από 14:00-14:30 και μετά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v