Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κόβει ταχύτητα ο Γενικός Δείκτης

Περιορίζεται σταδιακά η αντίδραση για τον τραπεζικό κλάδο, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει πάντως πάνω από τις 630 μονάδες. Οι «αστερίσκοι» που κρατούν σε εγρήγορση τους traders. Ανοδικά Viohalco, ΜΟΗ, Jumbo και Grivalia.

ΧΑ: Κόβει ταχύτητα ο Γενικός Δείκτης

Δεύτερη προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ, με σχετικώς ικανοποιητικά αποτελέσματα αλλά και... αστερίσκους.

Στο μείον τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX στις 11.930 (-0,41%) και τον CAC στις 5.291 (-0,54%) και τα futures του S&P οριακά χαμηλότερα από τις 2.885 μονάδες.

Στο ΧΑ βελτιωμένη η εικόνα σε σχέση με τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις αλλά με τους κύριους δείκτες να μην εμφανίζουν πειστική εικόνα, πάντα βραχυπρόθεσμα. Αυτό γιατί στην... κορύφωση της αντίδρασής τους, στις 12:20, δεν υπερέβησαν τα χθεσινά ενδοσυνεδριακά υψηλά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια και προς το κλείσιμο της συνεδρίασης και σε δεύτερο χρόνο μέχρι και την Παρασκευή.

Ενδεικτικά, νωρίτερα σήμερα ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως τις 643,15, όταν χθες είχε αντιδράσει έως τις 649,50 μονάδες, στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης. Λεπτομέρεια που από μόνη της είναι αρκετή για να κρατά σε εγρήγορση τους traders στο διάστημα που ακολουθεί μέχρι τη δημοπρασία στις 17:15.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, πιθανότατα θα φτάσει το όριο των 50 εκατ. ευρώ, με το 40% της αξίας να έχει αλλάξει χέρια στον τραπεζικό κλάδο και το άλλο σημαντικό μέρος να έχει πραγματοποιηθεί σε μετοχές συγκεκριμένων blue chips.

Λίγο πάνω από τη βάση των 500 μονάδων ο ΔΤΡ, με μέρος της αρχικά μεγαλύτερης αντίδρασης να έχει περιοριστεί, σταδιακά από τις 12:20 και μετά.

Αναλυτικότερα έως το 1,269 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στο 1,219 νωρίτερα. Εως το 1,657 η Εθνική, στο 1,599 νωρίτερα.

Ανάλογη εικόνα και για Eurobank πριν λίγο στο 0,5175 και Πειραιώς στο 1,159 ευρώ. Αποτίμηση των 4 συστημικών ομίλων στο 1,87 δισ. για την Αlpha Βank, στο 1,46 για την Εθνική, στο 1,13 για τη Eurobank και για την Πειραιώς στα 505 εκατ. ευρώ.

Χωρίς ουσιαστικό θετικό καταλύτη, ει μη μόνον παρεμβάσεις που ως αποτέλεσμα έχουν περιστασιακές... αναλαμπές, σε μία αγορά που εμφανώς έχει εισέλθει σε πτωτικό κανάλι και για αρκετά blue chips.

Η παρέμβαση Στουρνάρα μπορεί να συνέβαλε σε κάποιο βαθμό στην εκτόνωση των πιέσεων, αλλά αυτές δεν θα αργήσουν να επανέλθουν, από τη στιγμή που τα προβλήματα (αίτια και αφορμές που οδήγησαν στο sell off ακριβώς μία εβδομάδα πριν) παραμένουν και η προοπτική αντιμετώπισής τους, έστω και μέσω ενός «σχήματος ειδικού σκοπού» και πολυσύνθετη είναι και χρονοβόρα.

Τέλος πάντων, αρκούμεθα στην... αναλαμπή, όπως αυτή της προηγούμενης Πέμπτης, που είχε φέρει τον ΓΔ έως τις 682,20 μονάδες, από τη στιγμή που στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται κάτι... φωτεινότερο.

Μάλιστα η κλίση της αγοράς λίγο μετά τις 15:00 ενεργοποίησε, σχεδόν αντανακλαστικά, εντολές πώλησης και σε τραπεζικές μετοχές και μη, με συνέπεια ο ΓΔ να διολισθήσει προς τις 633 μονάδες.

Συγκριτικά καλύτερη εικόνα από τα blue chips για τις μετοχές των Viohalco (3,95%), Motor Oil (3,74%), Jumbo (3,49%), Grivalia (2,37%), Lamda Development (2,25%).

Στις 60/36 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v