Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς ξύπνησαν ξαφνικά οι τραπεζικές μετοχές

Με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και τον κλαδικό δείκτη να κερδίζει 9,5% η κίνηση της αγοράς εξέπληξε τους επενδυτές. Πόσο δρόμο μπορεί να καλύψει μια τεχνικού χαρακτήρα αντίδραση και ποιος ο ρόλος των short. Ποια blue chips ακολούθησαν.

Πώς ξύπνησαν ξαφνικά οι τραπεζικές μετοχές

Καθαρά ανοδική η τρίτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και τον Τραπεζικό κλάδο, στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, να παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες, παίρνοντας την "θέση του οδηγού" στην προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά 32 μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το πρωί, σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία, είχε πέσει στο τραπέζι το σενάριο Τραπεζικής αντίδρασης, τεχνικού χαρακτήρα, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα και αν βεβαίως την εν λόγω κίνηση την επέτρεπε η εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών.

Σύμφωνα με το εν λόγω σενάριο και επειδή το Χ.Α. δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "stand alone Market", αν υπάρξει μία ύφεση των πιέσεων στην διένεξη Ρώμης - Βρυξελλών και στις Αγορές ομολόγων, τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια θα μπορούσαν να "αγοράσουν χρόνο" και αυτό θα είχε θετικό αντίκτυπο και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ο Τραπεζικός κλάδος θα μπορούσε να δώσει μία αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, από τα πρόσφατα χαμηλά, της τάξεως του 15% και βλέπουμε, παίρνοντας ανοδικά "καύσιμα" και από το σημαντικό "short covering", όχι από τα γνωστά "short", Ξένα χαρτοφυλάκια που δείχνουν να διατηρούν, ή και να αυξάνουν τις καθαρές αρνητικές θέσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική προσπάθεια αντίδρασης συνοδεύτηκε από σχετικά "τσιμπημένο" τζίρο, ενώ μετά από πολύ καιρό ο "ενθουσιασμός" των αγοραστών ήταν τέτοιος που ενεργοποιήθηκε μέχρι και Α.Μ.Ε.Μ. (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) για τον τίτλο της Πειραιώς (!)

Μένοντας στον τζίρο αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης δεν προϊδέαζε για σημαντική αύξηση, αφού χρειάστηκαν 23 λεπτά για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο (!)

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το σημερινό ανοδικό "τίναγμα" στο Χ.Α., πήρε βοήθειες από τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών και τα ουδέτερα μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων, έστω και αν συνεχίστηκε η κόντρα δηλώσεων μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών.

"Οι Βρυξέλλες μπορούν να στείλουν όσες επιστολές θέλουν, όμως οι Ιταλοί έρχονται πρώτοι, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, σε συνέντευξή του στο "RTL 102.5". "Πρέπει να κάνουμε το αντίθετο από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις", είπε, υπογραμμίζοντας πως η Ιταλία δεν θα αλλάξει τον προϋπολογισμό.

Ο ίδιος σημείωσε πάντως πως, "δεν θέλει η Χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, ή την Ευρωπαϊκή Ένωση".

"Η Γερμανία στηρίζει το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βελτιώσει η Ιταλία το προσχέδιο του προϋπολογισμού", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του Ιταλικού 10ετους στο 3,58% (αμετάβλητη σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο) και του Ελληνικού 10ετους στο 4,24% (-2 μονάδες βάσης).

Από εκεί και πέρα, την "τελευταία πινελιά" στη σημερινή ανοδική αντίδραση, την έβαλαν οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας πέντε Δεικτοβαρείς τίτλους και μαζί με αυτούς και τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"H προσπάθεια μερικής αυτονόμησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι πιθανό να επιδιωχθεί και στη σημερινή συνεδρίαση. Ωστόσο, η συντήρηση συνθηκών χαμηλής ρευστότητας και οι αρνητικές επιδόσεις των δεικτών στη Wall Street, συνηγορούν στην εκτίμηση ότι η προσπάθεια δύσκολα θα οδηγήσει σε θετικό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη μέχρι το τέλος της συνεδρίασης" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Οι κρίσιμες στηρίξεις του Γενικού Δείκτη εντοπίζονται στην περιοχή των 610 - 600 μονάδων και 580 - 570 μονάδων. Στον αντίποδα, οι καθοριστικές αντιστάσεις εμφανίζονται στην ζώνη των 650 - 660 μονάδων και 680 μονάδων. Για σήμερα αναμένουμε θετικό πρόσημο με χαμηλό τζίρο" τόνιζε στις δικές της εκτιμήσεις η Merit Sec.

"Οι Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές Αγορές αναμένεται να ανοίξουν με απώλειες και η εσωτερική 'φτωχή' ατζέντα δεν προσφέρει υποστήριξη και δεν προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον. Γι΄ αυτό περιμένουμε ο Γενικός Δείκτης να παραμείνει κοντά στα χαμηλά έτους, με μικρούς όγκους συναλλαγών" ήταν οι εκτιμήσεις της Beta Sec.

Πως κινήθηκε ο τραπεζικός κλάδος

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι τίτλοι των Alpha Bank και Eurobank, αλλά και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών.

Ο τελευταίος βρέθηκε να "σκαρφαλώνει" μέχρι τις 513,78 μονάδες (+8,61%) με το υψηλό ημέρας να καταγράφεται στις 17.00 και πριν τις τελικές δημοπρασίες, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα υψηλά και πιο συγκεκριμένα στις 517,75 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 9,45%.

Με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, ο ΔΤΡ πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα των 516 μονάδων (ημερήσιο "stop short"), με την επόμενη αντίσταση στις 547 και ισχυροποιημένη την στήριξη στις 457 μονάδες.

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαγραμματική εικόνα των επιμέρους, Δεικτοβαρών, Τραπεζικών μετοχών, για όσους κινούνται με βάση τα ημερήσια διαγράμματα.

Έτσι η Alpha Bank (+9,73% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), πέτυχε ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1,175 ευρώ (ημερήσιο "stop short") και οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 1,279 και 1,337 ευρώ. Αν η σημερινή αντίδραση αποδειχθεί "fake", η πρώτη στήριξη στα 1,111 ευρώ.

Στα 1,5790 το ημερήσιο "stop short" για την Εθνική (+7,86% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που σημαίνει ότι έχει ακόμα δρόμο για να δώσει ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων και οι επόμενες αντιστάσεις στα 1,653 και 1,809 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 1,368 ευρώ.

Ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 0,531 ευρώ για την Eurobank (+9,27%), επίπεδο που ήταν το ημερήσιο "stop short". Στα 0,597 και 0,619 οι επόμενες αντιστάσεις. Στα 0,486 ευρώ η πρώτη στήριξη.

Απέχει σχετικά από τα 1,256 ευρώ η Πειραιώς (+12,71% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), προκειμένου να δώσει ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων. Αν επιτευχθεί η ανοδική διαφυγή, οι επόμενες αντιστάσεις στα 1,472 και 1,70 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 1,012 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, στα 148,4 δισ. ευρώ ανήλθαν οι καταθέσεις τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Η αύξηση κατά 442 εκατ. ευρώ οφείλεται στην άνοδο των ποσών που αφορούν τη Γενική Κυβέρνηση κατά 340 εκατ. ευρώ και τα Νοικοκυριά (385 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, μείωση 283 εκατ. ευρώ καταγράφουν τα υπόλοιπα των Επιχειρήσεων.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Motor Oil (-4,44%) και έξι πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες επτά. Είναι εμφανές ότι ο τίτλος έχει μεγάλο πωλητή και αυτό σε συνδυασμό με τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, τον έχουν βάλει σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι. Η επιβεβαιωμένη καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 20,60 ευρώ (με "φίλτρο" δύο συνεδριάσεων), ανοίγει τον δρόμο για υποχώρηση προς τα 19,96 και 19,60 - 19,54 ευρώ. Το ημερήσιο "stop short" στα 23 ευρώ.

Ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η μετοχή της Viohalco (+1,22%) και σήμερα επιχειρήθηκε ανοδική αντίδραση, όμως το κλείσιμο βρήκε τον τίτλο σχετικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 2,515 ευρώ (+2,03%).

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, από την στήριξη στα 2,46 ευρώ, θα εξαρτηθεί αν θα συνεχιστεί η πτωτική κίνηση, ή θα ακολουθήσει συσσώρευση. Το ημερήσιο "stop short" πολύ ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 2,86 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Intralot (-0,99%), ενώ ευδιάκριτη εμφάνιση πωλητή σημειώθηκε σε Κρητών Άρτο (-10,16%) και Space (-5,26%).

Ανοδική αντίδραση, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Τρ. Αττικής (+4,68%) και MIG (+3,62%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Αλουμύλ (+11,76%) και Lavipharm (+10,71%), μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις "ξαναείδε" θετικό κλείσιμο η Ιντρακάτ (+5%), επιστροφή αγοραστών σε Άνεμο (+2,05%) και Ελλάκτωρα (+4,32%), ενώ ξανάπιασε τα 7,00 ευρώ η Flexopack (+3,70%).

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., το ημερήσιο "stop short" είναι στις 650 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και στις 1706 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,21%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Αν και η εικόνα των Διεθνών Αγορών παραμένει ιδιαίτερα πτωτική, η Ελληνική Αγορά 'έβγαλε άμυνες' στην σημερινή συνεδρίαση, με 'αιχμή του δόρατος' τον συμπιεσμένο Τραπεζικό δείκτη" αναφέρει ο Νικόλας Πετράκης.

Ο τζίρος των συναλλαγών παραμένει ιδιαίτερα “φτωχός”, προσβλέποντας προς το παρόν σε μία αντίδραση στην πτώση και όχι κάτι ουσιαστικότερο, καθώς η μεταβλητότητα των Ξένων Αγορών δεν υποστηρίζει μεγαλύτερες τοποθετήσεις από τα "ισχυρά χέρια".

Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το σήμα πώλησης, με τις 657 μονάδες να αποτελούν το σημείο αλλαγής της βραχυπρόθεσμης τάσης. Υπέρβαση αυτού του ορίου θα ανοίξει τον δρόμο για τις 682 μονάδες, χωρίς όμως να αλλάζει η πτωτικότητά της μεσοπρόθεσμης τάσης της Αγοράς.

Το τεχνικό ενδιαφέρον όμως, παρουσιάζεται στον Τραπεζικό κλάδο, με την σημερινή συνεδρίαση να δίνει σήμα αγοράς στα βραχυπρόθεσμα γραφήματα, μετά από 4 μήνες και αφού “κράτησε” τις 458 μονάδες του κλαδικού δείκτη, η σημαντικότητα του οποίου είχε επισημανθεί την περασμένη εβδομάδα.

Καθαρό σήμα αγοράς στον δείκτη Τραπεζών θα χρειαστεί ημερήσιο κλείσιμο άνω των 550 μονάδων με την ΑΛΦΑ να πρωτοστατεί διαγραμματικά εκ των τεσσάρων συστημικών.

"Συνοψίζοντας, αν και τα Ξένα Χρηματιστήρια επηρεάζουν το γενικότερο διεθνές κλίμα, έχουμε δει πολλές φορές την Ελληνική Αγορά να λειτουργεί αυτόνομα και το σημερινό βραχυπρόθεσμο σήμα στον δείκτη Τραπεζών, δίνει ένα συγκρατημένο σήμα αισιοδοξίας για την συνέχεια" εκτιμά ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Υποχωρούν από τα υψηλά ημέρας τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με αρνητικό βηματισμό οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, ελεγχόμενες απώλειες για Χρυσό και Ευρώ.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Οκτώβριο στην Ευρωζώνη. Ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit βούτηξε στις 52,7 μονάδες, από 54,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί τους τελευταίους 25 μήνες. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν μια ήπια πτώση στις 53,9 μονάδες.

Η Deutsche Bank ανακοίνωσε το τρίτο τρίμηνο καθαρά κέρδη 229 εκατ. ευρώ, έναντι 649 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2017, καταγράφοντας μείωση 65%.

H Fitch τονίζει ότι "οι αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις καθαρές εκδόσεις τα τελευταία τρία χρόνια, το οποίο ανεβάζει το ρίσκο για αυξημένη μεταβλητότητα στην Αγορά ομολόγων, όσο πλησιάζει το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE)".

"Η λήξη του 'QE' σημαίνει πως οι Ιδιώτες Επενδυτές θα πρέπει να καλύψουν το κενό", επισημαίνει η Fitch.

O Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε ευθέως τον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι βάζει σε κίνδυνο την Αμερικανική Οικονομία με τις αυξήσεις επιτοκίων.

"Ο Ομπάμα είχε μηδενικά επιτόκια. Κάθε φορά που κάνω κάτι σπουδαίο, αυξάνει τα επιτόκια" τόνισε ο κ. Τραμπ στην "WSJ".

Σε υψηλό πέντε μηνών, στις 55,9 μονάδες, από 55,6 έφτασε ο ΡΜΙ της ΙΗS Μarkit στον τομέα , μεταποίησης στις ΗΠΑ, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Ο τομέας των Υπηρεσιών ενισχύθηκε φθάνοντας σε υψηλό δύο μηνών, στις 54,7 μονάδες, από 53,7 τον Σεπτέμβριο.

Υποχώρησαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Σεπτέμβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, οι πωλήσεις για τον μήνα ήταν 553.000, σε προσαρμοσμένη εποχικά βάση. Ήταν 5,5% χαμηλότερα από την καθοδικά αναθεωρημένη ανάγνωση του Αυγούστου ύψους 585.000 και -13,2% από τις 637.000 πωλήσεις, την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο Σεπτέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας από τον Δεκέμβριο του 2016. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών υποχωρούν τους τελευταίους τέσσερις συνεχόμενους μήνες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών" και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "απλήρωτους φόρους εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ άφησαν τον Σεπτέμβριο τα Νοικοκυριά, με αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, τον συγκεκριμένο μήνα, να εμφανίζουν υστέρηση 93 εκατ. ευρώ. Η υστέρηση αυτή δεν είναι ικανή να ανατρέψει τη συνολική εικόνα των υπερπλεονασμάτων που διευρύνθηκαν περαιτέρω τον συγκεκριμένο μήνα, με 'χείρα βοηθείας' την υστέρηση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 1,2 δισ. ευρώ και μειωμένες επιστροφές φόρων 500 εκατ. ευρώ".

Αμετάβλητες παραμένουν οι εκτιμήσεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) ως προς τη διεύρυνση του ΑΕΠ για το τρέχον και το επόμενο έτος. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την τρίτη τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος, για την Ελληνική Οικονομία, που παρουσιάστηκε σήμερα, η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2018 θα κινηθεί στην περιοχή του 2,0%, δηλαδή στα ίδια επίπεδα που έχει προβλεφθεί και στις δύο προηγούμενες εκθέσεις. Για το 2019, εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι της τάξεως του 2,4%.

Αποτελέσματα τα οποία ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις της Beta Securities ανακοίνωσε για το β’ τρίμηνο/α’ εξάμηνο του 2018 η Fourlis, με τα τμήματα ΙΚΕΑ και Intersport Greece να υπεραποδίδουν.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση “overweight”, ενώ προσαρμόζει ελαφρώς την τιμή - στόχο στα 7,57 ευρώ ανά μετοχή, από 7,6 ευρώ προηγουμένως.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχήθηκε μέχρι τις 632,26 μονάδες (+2,06%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 631,36 (+1,92%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 632,66 (+2,13%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 632,56 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,11%.

Ο τζίρος στα 45,4 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΠ, ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, ΟΤΕ και ΠΕΙΡ, απασχόλησαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΤΕΝΕΡΓ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ και ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και Τιτάν και στο υψηλό ημέρας οι Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Μυτιληναίος και Σαράντης.

Μένοντας στην περίπτωση του Σαράντη (+8,96%), αξίζει υπενθύμισης ότι χθες ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας, ενώ συμπλήρωσε εννέα συνεδριάσεις που αλλάζει τελικό πρόσημο επί καθημερινής βάσεως (!)

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 70 ανοδικές μετοχές, έναντι 41 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού με σημαντική αντίδραση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μειώνονται στο συμβόλαιο του δείκτη και να αυξάνονται αισθητά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (37.539 συμβόλαια).

Στα 5.103 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.038 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.198, 1.021 για τον Νοέμβριο και 177 για τον Δεκέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.672,75) κινήθηκε μεταξύ 1.635 και 1.674 μονάδων και αύξησε την υπερτίμηση στο 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (38.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.795), Alpha Bank (5.454), Πειραιώς (4.838), ΔΕΗ (746), ΟΠΑΠ (158), Εθνική (16.349), Viohalco (135), Μυτιληναίος (444), Ελλάκτωρα (523), ΟΤΕ (580), Intralot (130), Jumbo (130), Motor Oil (177), MIG (652).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 48.691, Eurobank 38.413, Alpha Bank 25.425, Εθνική 203.764, Πειραιώς 13.317.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                 Name of Issuer                  NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,60%

2018-09-28

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,28%

2018-10-08

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

1,00%

2018-10-19

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

Oceanwood Capital Management LTD

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,60%

 

2018-10-22

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 27.462.555 τεμ., (από 27.301.732 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 26.410.168 τεμ. (26.590.092), ΔΕΗ 6.133.669 τεμ. (6.133.669), Eurobank 55.170.471 τεμ. (53.041.530), Εθνική 12.430.365 τεμ. (12.430.365) Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v