Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κρίσιμο μπρα ντε φερ στο Χρηματιστήριο

Η ισχυρή αντίδραση των τραπεζικών μετοχών έρχεται αντιμέτωπη με το sell off στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street. Βαρύ το κλίμα στις διεθνείς αγορές, μετά το πολυετές ράλι. Συνεχίζουν την άνοδο οι τράπεζες στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Το κρίσιμο μπρα ντε φερ στο Χρηματιστήριο

Τεράστια «βουτιά» στη Wall Street, που στη συνέχεια «τρόμαξε» τις ασιατικές αγορές και έρχεται προς Ευρώπη. Μαζικές ρευστοποιήσεις κυρίως σε μετοχές τεχνολογικών εταιρειών, πτώση 8,8% για το Netflix, σε υψηλό δύο μηνών το δολάριο και το χαμηλό του S&P 500 στις 2.651,89 μονάδες ενισχύει την εκτίμηση όσων αναλυτών υποστηρίζουν πως η διόρθωση έχει πλέον ενεργοποιηθεί. Με απώλειες 4,07% σε διάστημα εβδομάδας, κατά 8,90% χαμηλότερα σε μηνιαίο και 6,67% σε μέτρηση τριών μηνών, το «κοντέρ» για τον «δείκτη των δεικτών» έρχεται να μηδενιστεί για το 2018. Στο μείον 0,65% από την αρχή του έτους και πολύ πιθανά σήμερα-αύριο και ανάλογα με τα αποτελέσματα τριμήνου που θα ανακοινωθούν, θα αποσαφηνισθεί η τάση. Κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα προς το κλείσιμο μηνός Οκτωβρίου και βραχυμεσοπρόθεσμα μέχρι τις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκεμβρίου, που «κλείνουν βιβλία» οι διαχειριστές. 

Σε κάθε περίπτωση, μεταβλητότητα, επενδυτικό ρίσκο και αβεβαιότητα στα ύψη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια, συνακόλουθα για τις ευρωπαϊκές αγορές που ούτως ή άλλως βρίσκονται σε πτωτική περιδίνηση, λόγω εγγενών προβλημάτων που όλο και διογκώνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η «ιταλική κρίση» είναι η αφορμή, ο... σπινθήρας ή, αν θέλετε, το άλλοθι όσων δεν βλέπουν τι διαδραματίζεται στη Γηραιά Ήπειρο σε βάθος πολιτικής, κοινωνίας, οικονομίας. 

Στις 11.191 μονάδες ο DAX εδώ και καιρό σε πτωτική τάση, μετρώντας απώλειες 13,36% από την αρχή του έτους και εκτός εάν έρθουν τα κάτω-πάνω στη Νέα Υόρκη, η Φρανκφούρτη «βλέπει» χαμηλότερα, πολύ χαμηλότερα (προς τις 9.800 «δείχνει» το καταληκτικό του σχηματισμού που έχει ήδη ενεργοποιηθεί). 

Απαραίτητα αυτά τα ολίγα νομίζω, καθώς εδώ και καιρό η στήλη εκφράζει ανοιχτά και ξεκάθαρα την εκτίμησή της για τις αγορές, για το ΧΑ, φτάνοντας προ ημερών να δώσει στόχους σε πολύ χαμηλότερες τιμές για μετοχές του FTSE25, προκαλώντας μέχρι την αντίδραση υπευθύνων των συγκεκριμένων εισηγμένων. Δυστυχώς για τους long, η πλάστιγγα έχει γείρει, καιρό τώρα, επικίνδυνα και έμενε το έναυσμα της Wall Street για να αρχίσουν να τρομάζουν οι αγορές από το Τόκιο και τη Σανγκάη μέχρι τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι. 

Δύσκολο για τους long το σημερινό ξεκίνημα της συνεδρίασης στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η αντιπαράθεση Ρώμης-Βρυξελλών έχει δρόμο, τουλάχιστον 3 εβδομάδων, μέχρι να φανεί εάν οι δύο πλευρές υποχωρούν και βρίσκουν έναν κοινό τόπο ή το... τραβούν στα άκρα. 

Κρίσιμες οι συνεδριάσεις σήμερα-Παρασκευή στη Φρανκφούρτη και ακόμη πιο κρίσιμη αυτή της Δευτέρας, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της Κυριακής στην Εσση. Εάν όντως βγουν και στην κάλπη, τότε μπορεί να σημαίνει το τέλος του δικομματισμού στην Γερμανία, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. 

Σε αυτό το ρευστό και αρκετά τοξικό περιβάλλον, στο ΧΑ οι long πήραν μία ανάσα γενναία, της τάξεως του 9,45% στον τραπεζικό κλάδο και ενός 2,21% στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Η χθεσινή ανοδική αντίδραση στις τράπεζες διευκόλυνε ορισμένα funds με short και ανοιχτές θέσεις σε μετοχές του κλάδου και ΣΜΕ του δείκτη να κλείσουν τα υπόλοιπά τους. Σήμερα θα φανεί εάν η χθεσινή αναλαμπή μπορεί να διασφαλίσει τη μη υποχώρηση του ΔΤΡ χαμηλότερα των 475-470 μονάδων. Η συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να διαφυλαχθεί σε κλείσιμο μέχρι και την αυριανή συνεδρίαση, ειδάλλως το σενάριο της περαιτέρω διόρθωσης προς τα χαμηλά των 456,98 μονάδων θα είναι σχεδόν... μονόδρομος. 

Ανάσες και στα blue chips με αυξημένους τζίρους σε ΟΤΕ, Jumbo, Μυτιληναίο, αλλά και Coca Cola, Viohalco, Sarantis, Grivalia κ.α. 

Ανάσες που θα έχουν νόημα εάν και εφόσον σήμερα-αύριο ΔΕΝ καταγραφούν τιμές χαμηλότερες των χαμηλών στη χθεσινή συνεδρίαση. 

Σε μέτρηση ΓΔ προέχει η μη υποχώρηση χαμηλότερα των 610 μονάδων και σε κάθε περίπτωση, σε κλείσιμο σήμερα-Παρασκευή.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v