Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τράπεζες κρατάνε τον Γενικό Δείκτη

Μετριάζονται τα κέρδη στο Χρηματιστήριο, με τις τραπεζικές μετοχές να υπεραποδίδουν έναντι των blue chips. Βαρίδι για την αγορά η πτώση της Coca Cola. Επιμένουν ανοδικά ΟΤΕ, Viohalco. Μέτριος ο τζίρος.

ΧΑ: Οι τράπεζες κρατάνε τον Γενικό Δείκτη

Με την προσοχή στραμμένη στην ομιλία Ντράγκι οι ευρω-αγορές, με την ΕΚΤ να αφήνει νωρίτερα αμετάβλητα τα βασικά ευρωπαϊκά επιτόκια. Συντηρείται η ήπια ανοδική αντίδραση στα κύρια χρηματιστήρια, σε ανοδικό ξεκίνημα παραπέμπουν τα futures στη Wall Street. Από 0,68% υψηλότερα, μετά τη χθεσινή θεαματική βουτιά, ο S&P στις 2.682 μονάδες.

Στο ΧΑ περιορίζεται η αρχικά μεγαλύτερη αντίδραση για τις μετοχές του δείκτη και κυρίως σε αυτές του τραπεζικού κλάδου, με συνέπεια ο Δείκτης Τραπεζών από το υψηλό ημέρας στις 545,20 να έχει διολισθήσει περί τις 12 μονάδες χαμηλότερα, διατηρώντας το πρόσημό του. Από τις 640,56 μονάδες περί τις 5 χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης και από τις 1.691,29 ο FTSE25 προς τις 1.676 μον. πριν λίγο.

Συναλλαγές και τζίρος σε μάλλον μέτρια επίπεδα, χαμηλότερα του μέσου όρου εβδομάδας, αλλά με το 51% της αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, όπου επικεντρώνεται το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον των traders.

Πρόκειται, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, σε κινήσεις (κατά κύριο λόγο) κάλυψης ανοιχτών θέσεων με τα ξένα funds που ήταν short σε μετοχές του κλάδου και σε συμβόλαια του δείκτη να έχουν προχωρήσει σε ένα ιδιότυπο short covering. Κίνηση που εξηγεί και τη σημαντική, όσο και βραχύβια, ανοδική διόρθωση και για τις 4 μετοχές του κλάδου.

Το ερώτημα εύλογα, τι μέλλει γενέσθαι από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η ομιλία του επικεφαλής της ΕΚΤ και σήμερα-αύριο καλυφθούν οι θέσεις short (σε τραπεζικές μετοχές και ΣΜΕ του δείκτη), που είχαν ξένα funds. Δηλαδή, πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η αγορά -πάντα βραχυπρόθεσμα-, χωρίς τέτοιες κινήσεις από την πλευρά των traders.

Περισσότερες οι συναλλαγές στις μετοχές των Eurobank, Alpha Bank, μεγαλύτερος τζίρος στην Αlpha Βank.

Στο 1,305 ευρώ η Αlpha Βank, στο 1,539 η Εθνική, στο 0,563 η Eurobank και στο 1,252 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς.

Στην περιοχή των 1.675 μονάδων ο FTSE25, με δεικτοβαρείς τίτλους του ΟΤΕ, της Viohalco κ.α. να αντιδρούν ανοδικά.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές -με πωλητές στην πλειονότητά τους-, με θετικό πρόσημο διαμορφώνεται η τιμή για ΑΔΜΗΕ, Grivalia, Motor Oil, TITAN, ΟΛΠ.

Στις 15:35 η σχέση ανοδικών/πτωτικών ήταν στις 46/59, με την αξία των συναλλαγών να περνά τα 20 εκατ. σε αυτή την καμπή της συνεδρίασης.

Από τις μετοχές της μεσαίας κατηγορίας ξεχωρίζουν ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Intralot, Ιντρακόμ, Attica Group, Quest κ.α.

Ειδικότερα για τη μετοχή της Quest, στα 14,70 ευρώ καταγράφεται νέα υψηλή τιμή (σχετική ανάρτηση στον Εκηβόλο).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v