Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εδειξαν «χαρακτήρα» οι τραπεζικές μετοχές

Αν και με περιορισμένα κέρδη έναντι των πρώτων ωρών της συνεδρίασης ο κλάδος διατήρησε το θετικό πρόσημο. Προβληματίζει ο περιορισμένος όγκος συναλλαγών, παρά την μεγάλη μεταβλητότητα. Μικτή η εικόνα για τα μη τραπεζικά blue chips.

ΧΑ: Εδειξαν «χαρακτήρα» οι τραπεζικές μετοχές

Συνεδρίαση, τουλάχιστον, αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας, η προτελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με το Χ.Α. να ξεκινά με διαθέσεις υποχώρησης, στον απόηχο της χθεσινοβραδινής σημαντικής υποχώρησης στην Wall Street και να ακολουθεί τις Ευρωπαϊκές Αγορές στην προσπάθεια αντίδρασης, όμως οι αγοραστές σε Ευρώπη και Χ.Α. "έμειναν από δυνάμεις", περιμένοντας το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης στο NYSE και έτσι το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, βρέθηκε να "παίζεται" μέχρι τέλους.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι σημερινοί αγοραστές "πάτησαν" και στην νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ιταλικά και Ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του Ιταλικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 3,52% (-8 μονάδες βάσης) και του Ελληνικού αντίστοιχου τίτλου στο 4,18% (-7 μονάδες βάσης).

Βέβαια, η εκτόνωση των πιέσεων, δεν σημαίνει ότι σημειώθηκε ανακωχή στις "λεκτικές κόντρες" μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών.

"Το spread στις αποδόσεις Ιταλικών/Γερμανικών ομολόγων θα μειωθεί τις επόμενες εβδομάδες, εκτιμά ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο", όπως μεταδίδει το Reuters. Ο ίδιος θεωρεί πως δεν θα πρέπει να αλλάξει ο στόχος για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ το 2019, ενώ επαναλαμβάνει πως η Ιταλική Κυβέρνηση δεν θέλει να φύγει από την Ευρωζώνη και παρακολουθεί το Τραπεζικό Σύστημα.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να μας εξηγήσει για ποιο λόγο ζητά την αλλαγή του προϋπολογισμού μας. Εμείς πιστεύουμε ότι έχει συνταχθεί σωστά και προς το παρόν δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν λόγοι για να τον αναθεωρήσουμε", δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης Κόντε, Τζοβάνι Τρία στην δημόσια τηλεόραση της "Rai".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το αξιοσημείωτο volatility, αυτό δεν είχε αντίκτυπο στον ημερήσιο τζίρο, που παρέμεινε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, ενώ αίσθηση προκάλεσε η ιδιαίτερα επιφυλακτική εικόνα του μη Τραπεζικού 25αρη, με τα περισσότερα, μη Τραπεζικά, blue chips να αφήνουν τις Τραπεζικές μετοχές να "τραβήξουν το κάρο" (!)

Είναι πασιφανές ότι το Χ.Α. προσπαθεί να βρει λίγο ψηλότερα "πατήματα", προκειμένου να αποφύγει την δοκιμασία της στήριξης των 603 - 580 μονάδων και αυτό το επιχειρεί με "ταγό" τον υπερπουλημένο Τραπεζικό κλάδο. Εννοείται πως αν η εν εξελίξει προσπάθεια δεν συνοδευτεί από κάποια είδηση που θα έχει σχέση με το Εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα, το Χ.Α. απλά "αγοράζει χρόνο" και οι εν δυνάμει πωλητές θα επιστρέψουν δριμύτεροι, μόλις αυτοί κρίνουν ότι "γέμισαν" επαρκώς οι εντολές από τους λίγους αγοραστές.

Από την άλλη, το διεθνές κλίμα παραμένει επιφυλακτικό και "απαγορεύει" την ενασχόληση των Ξένων χαρτοφυλακίων με το Ελληνικό Χρηματιστήριο, κάτι που φαίνεται και στους ημερήσιους τζίρους, οπότε σε περίπτωση που η νευρικότητα παραμείνει στις Διεθνείς Αγορές, οι Ξένοι, όποτε δηλώσουν παρόντες, θα είναι με την πλευρά των εν δυνάμει πωλητών.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Η χθεσινή συνεδρίαση έδειξε ότι είναι δυνατό να βρεθούν δυνάμεις για να υποστηρίξουν ένα ελπιδοφόρο σενάριο, με τις Τράπεζες σε ρόλο 'οδηγού'. Παραμένει ωστόσο ζητούμενο η διαμόρφωση ενός τέτοιου σεναρίου, ώστε το αγοραστικό ενδιαφέρον να έχει διάρκεια. Η πτωτική κίνηση των δεικτών στη Wall Street είναι πιθανό να επιδράσει αρνητικά και το Ελληνικό Χρηματιστήριο" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Μία συνεδρίαση μεταβλητότητας αναμένεται σήμερα, καθώς η νευρικότητα στις Διεθνείς Αγορές θα επηρεάσει την ψυχολογία των Επενδυτών" ήταν οι εκτιμήσεις της Beta Sec.

"Από τις 17/05, σε ημερήσιο, ο Τραπεζικός κλάδος ήταν 'short' σε μία άνευ προηγουμένου τάση. Μετά από 5+ μήνες, έδωσε ένα πρώτο αγοραστικό σήμα, με ημερήσιο 'stop short' στις 462 μονάδες επίπεδο που δοκίμασε 4 φορές. Το 555 και 600 είναι τα δύο πρώτα επίπεδα αντίστασης, ενώ οι 485 μονάδες πλέον λογίζονται σαν στήριξη. Τo πιο πιθανό είναι, πλέον, οι Τράπεζες, με μεγάλη καθυστέρηση, να αποφάσισαν να ξεφορτωθούν μεγάλα πακέτα 'κόκκινων' δανείων, είτε πουλώντας τα σε funds, είτε κάνοντας σημαντικά 'κουρέματα' στους Δανειολήπτες. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό δεδομένο, με την διαφορά ότι είναι κάποιος δύσκολο να υπολογίσει αξίες και αποτιμήσεις, οπότε ο μόνος τρόπος που μπορούν να αντιμετωπιστούν είναι ο τεχνικός. Φαίνεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι ρυθμοί μείωσης προβληματικών δανείων θα είναι ακόμα πιο γρήγοροι, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα πιο καθαρούς ισολογισμούς" τόνιζε η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τράπεζες

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το "θερμοκήπιο" του volatility, που δεν είναι άλλο από τον Τραπεζικό κλάδο, ο τίτλος της Alpha Bank (+2,3%) κινήθηκε μεταξύ 1,24 (-1,82%) και 1,35 ευρώ (+6,89%), της Εθνικής (-0,07%) μεταξύ 1,464 (-3,05%) και 1,561 ευρώ (+3,38%), της Eurobank (-1,79%) μεταξύ 0,5425 (-3,13%) και 0,589 ευρώ (+5,18%) και της Πειραιώς (+3,48%) μεταξύ 1,18 (-2,16%) και 1,277 ευρώ (+5,89%).

Περίπου η ίδια μεταβλητότητα και στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ο οποίος στην αρχή της συνεδρίασης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι και τις 509,72 μονάδες (-1,55%), για να ακολουθήσει αντίδραση μέχρι τις 545,20 (+5,30%), στις 17.00 βρέθηκε στις 523,63 (+1,14%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 522,20 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,86%.

Μπορεί ο εν λόγω δείκτης με την υπέρβαση των 516 μονάδων να έδωσε ένα πρώτο, ημερήσιο, σήμα τοποθετήσεων, όμως οι πιο συντηρητικοί παίκτες καλό θα είναι να επιβεβαιωθούν με την υπέρβαση των 547 μονάδων, στις παρυφές των οποίων "φρέναρε" την σημερινή αντίδραση ο εν λόγω δείκτης. Πάντα παραμένει ανοιχτό το σενάριο δοκιμασίας των 457 μονάδων.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "φορολογικά έσοδα 14 δισ. ευρώ 'ψάχνει στις τσέπες' Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων, έως το τέλος του έτους ο προϋπολογισμός, προκειμένου να μη διαταραχθούν οι στόχοι και να πιστοποιηθούν για μια ακόμα φορά υπερπλεονάσματα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "η πορεία του Τραπεζικού κλάδου θα κρίνει την βραχυπρόθεσμη τάση και οι διαθέσεις των Διεθνών Αγορών την ένταση της μεταβλητότητας. Από το εσωτερικό απουσιάζουν οι σημαντικές ειδήσεις που θα μπορούσαν να κάνουν κάποιες μετοχές να ξεχωρίσουν".

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, που δεν δείχνει να είναι στα καλύτερά του, η Motor Oil (+4,65% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), έδωσε μία πρώτη αντίδραση στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 23,80 ευρώ (κλείσιμο 4/10), ενώ ο Σαράντης (-4,66% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) για πολλοστή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι συνεχίζει να αλλάζει τελικό πρόσημο, επί καθημερινής βάσεως (!).

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και δεν είναι λίγες οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον τίτλο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,67%), έστω και αν σήμερα ανέκαμψε από το χαμηλό ημέρας των 4,395 ευρώ (-1,24%).

Η μετοχή συμπλήρωσε 15 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 5,00 ευρώ, ενώ κλείσιμο χαμηλότερα των 4,39 ευρώ, θα επιβαρύνει σημαντικά την εικόνα, ανοίγοντας τον δρόμο προς τις επόμενες στηρίξεις των 4,28 και 3,90 ευρώ. Στα 4,875 ευρώ, το ημερήσιο "stop short", με ενδιάμεση αντίσταση στα 4,60 ευρώ.

Η μετοχή της ΕΧΑΕ (-1,91%) συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ. Στα 3,66 και 3,29 ευρώ οι τελευταίες στηρίξεις, στα 4,28 ευρώ το ημερήσιο "stop short".

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου τα άξια θετικής αναφοράς λιγοστεύουν επί καθημερινής βάσεως, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και απόφασης της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών της 24/10/2018, αποφασίστηκε η άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Εριουργία Τρία Άλφα και μεταφέρονται στην Κατηγορία Επιτήρησης.

Επίσης από σήμερα και κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφασίστηκε η άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας ΑΕΓΕΚ.

Από εκεί και πέρα, συνεχίζεται το "bid" υψηλότερα των 1,60 ευρώ (τιμή δημόσιας πρότασης) για τον τίτλο της Nexans (+1,24%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΚΛΜ (+4,09%), ενώ προς νέα υψηλά 10ετιας κινείται η Quest (+3,17%). Σε κάθε περίπτωση, ίσως χρειάζεται είδηση για να ξεπεράσει το "ταβάνι" των 14,70 - 15,00 ευρώ. Το ημερήσιο "stop long" στα 13,75 ευρώ.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα διαγράμματα των βασικών δεικτών.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, απόλυτα αποφασιστική δείχνει η στήριξη στις 603 - 580 μονάδες. Αν επιμείνουν οι αγοραστές, οι πρώτες αντιστάσεις στις 643, 651 και 662 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Την ουσιαστική αλλαγή της τάσης θα σηματοδοτήσει η υπέρβαση των 710 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), με ενδιάμεση αντίσταση στις 678 μονάδες.

Το ημερήσιο "stop short" είναι στις 650 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,04%), όλα δείχνουν ότι έχει ισχυροποιηθεί η στήριξη στις 1534 μονάδες. Σε περίπτωση συνεχιζόμενης έκπληξης από πλευράς αγοραστών, οι πρώτες αντιστάσεις στις 1675 - 1680, 1698 και 1758 μονάδες.

Το ημερήσιο "stop short" είναι στις 1706 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Μια – δύο μέρες τεχνικής αντίδρασης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν φέρνουν την Άνοιξη στην Χρηματαγορά, ούτε την Ελληνική Οικονομία" αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, γίνονται ολοένα και ποίο εμφανή, επηρεάζοντας αρνητικά την αδύναμη Ελληνική Οικονομία και Χρηματαγορά.

Στην υφιστάμενη κρίση μεταξύ Ιταλικής Κυβέρνησης και Κομισιόν για τον προϋπολογισμό και το ύψος του ελλείμματος, προστίθεται τώρα και η μεγάλη εκροή καταθέσεων από την Χώρα.

Ο "super Mario", προσπαθεί με τις δηλώσεις του και τις αποφάσεις του να καταλαγιάσει την "Ιταλική φωτιά" αλλά για πόσο; Η συνεχιζόμενη παραμονή του Αμερικάνικου 10ετους ομολόγου άνω το 3%, έχει αρχίσει να πιέζει εντονότερα τις Παγκόσμιες Χρηματαγορές τις τελευταίες μέρες, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών Πετρελαίου. Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας για το "Brexit", αλλά και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, συντηρούν την ανησυχία σε διεθνές επίπεδο.

Τα μακροχρόνια εγγενή διαρθρωτικά προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας, μετά από σχεδόν 10 χρόνια καταστροφικής κρίσης, δεν απαλείφθηκαν και το 10ετες Ελληνικό ομόλογο συνεχίζει να παραμένει στο απαγορευτικό επίπεδο του 4,30%.

Τα αντικρουόμενα μακροοικονομικά στοιχεία, παρά τις μικρές "αχτίδες φωτός", με δυσκολία συντηρούν το οικονομικό κλίμα στα τρέχοντα έρποντα επίπεδα και η ανάπτυξη με δυσκολία θα πιάσει τον προϋπολογισμένο στόχο του 2,10% για το 2018.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ιδιωτών προς το Δημόσιο συνεχίζουν να γράφουν νέα ιστορικά υψηλά, φτάνοντας αισίως τα 103 δισεκατομμύρια ευρώ (εξαιτίας της υπερφορολόγησης) και το "πετσοκομμένο" πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων στερεί πολύτιμη ρευστότητα από την Ελληνική Οικονομία.

Αν συνυπολογίσουμε και την μακροπρόθεσμη ζημιά στις Δημογραφικές προοπτικές της Χώρας αλλά και το “Brain drain” (με τις οποίες ουδείς ασχολείται), τότε το μακροοικονομικό μέλλον της Χώρας εμφανίζεται προβληματικό.

Η υπόθεση Follie – Follie πάει από το κακό στο χειρότερο και ήδη μετά το επίσημο “default” των ομολόγων της, συνεχίζει να αφήνει άφωνους τους Συμμετέχοντες στην Αγορά.

Ο δείκτης τραπεζών παρά την πρόσφατη αντίδραση του και το "κυνήγι" των “Short Funds” από τις Εποπτικές Αρχές, δείχνει να έχει μπροστά του περαιτέρω ταλαιπωρία, έχοντας διασπάσει σημαντικές τεχνικές στηρίξεις. H ζώνη των 556 - 565 μονάδων αποτελούν την πρώτη αντίσταση και μόνο διάσπασή τους μπορεί να οδηγήσει σε προσέγγιση του επόμενου σημαντικού επιπέδου των 620 μονάδων, που αποτελεί επίπεδο Fibonacci 50% της τελευταίας πτωτικής κίνησης.

Οι 460 μονάδες αποτελούν την επόμενη γραμμή αμύνης, για αποφυγή χειρότερων καταστάσεων. Η πρόσφατη επιτάχυνση πώλησης καθυστερημένων – "κόκκινων" δανείων, αλλά και των πλειστηριασμών, δείχνει την πρόθεση των Τραπεζών να βγουν επιτέλους από το τέλμα που τις ταλαιπωρεί τα 10 τελευταία έτη, αν και αρκετοί αστερίσκοι συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα.

O Γενικός Δείκτης, παρά τις πρόσφατες ισχνές αντιδράσεις του, πρέπει να επανέλθει άμεσα άνω των 650 - 660 μονάδων και να διατηρήσει τα επίπεδα αυτά σε ημερήσιο γράφημα, για να μας προδιαθέσει για κάτι καλύτερο στην παρούσα φάση. Ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τις 614 μονάδες θα επιβαρύνει ξανά την ήδη αρνητική εικόνα του.

Αντίστοιχα μόνο έγκυρη ανοδική διάσπαση των 1700 - 1710 μονάδων στον FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες να είδαμε τα χειρότερα. Οι 1610 μονάδες αποτελούν κρίσιμη γραμμή αμύνης.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ημερήσιος εκθετικός μέσος 200 για τον Γενικό Δείκτη βρίσκεται στις 743,96 μονάδες και για το FTSE25 στις 1935,14 μονάδες, τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, αλλά και τις πρόσφατες εκροές από τα 2 μεγαλύτερα Ελληνικά ETF, συνεχίζουμε να διατηρούμε την επιφυλακτική μας στάση.

Επιπρόσθετα επισημαίνουμε ότι ΑΛΦΑ ΕΤΕ και ΠΕΙΡ έπιασαν σήμερα τα πρώτα τεχνικά επίπεδα αντίστασης τους, χωρίς να κατορθώσουν να τα κρατήσουν σε ημερήσιο κλείσιμο…

Οι γεωπολιτικές (Τουρκία) αλλά και οι μακροοικονομικές εξελίξεις, θα παίξουν σημαντικό ρόλο το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος χρόνου, δίνοντας ευκαιρίες για μεσοχρόνιες τοποθετήσεις, αλλά και βραχυχρόνιο trading..

Η μελέτη για εντοπισμό μετοχών που θα θέλαμε να είχαμε στο χαρτοφυλάκιό μας και σε ποιες τιμές, θα πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος των δυνητικών Επενδυτών, γιατί οι περίοδοι πανικού και φόβου είναι οι καλύτερες για τοποθετήσεις με μέτρο.

Εκτιμούμε πάντως ότι δεν χρειάζεται βιασύνη, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη έκθεση της CITI που βλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης και παραμονή των Κρατικών ομολόγων εκτός επενδυτικής βαθμίδας (junk) μέχρι το 2022.

"Γιατί παραφράζοντας τους γνωστούς στίχους του αείμνηστου Οδυσσέα Ελύτη 'για να γυρίσει το επενδυτικό κλίμα θέλει δουλειά πολύ" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Shanghai Composite (+0,02%) διασώθηκε από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο Nikkei (-3,72%).

Επιστρέφουν τα θετικά πρόσημα στην Ευρώπη, μετά το άνοιγμα - αντίδραση, στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για το Ευρώ, μικρά κέρδη για Χρυσό και Πετρέλαιο.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα, σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το Καλοκαίρι του 2019, ενώ θα διατηρήσει το ύψος των καθαρών αγορών που διενεργεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού στα 15 δισ. ευρώ, έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Την πεποίθηση ότι η Ιταλική Κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό εξέφρασε ο Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας πως οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να τηρούνται.

Σε ερώτηση για την κατάσταση των Ιταλικών Τραπεζών, ο κ. Ντράγκι απάντησε πως "δεν έχει μαγική σφαίρα για να ξέρει αν οι Ιταλικές Τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια σε περίπτωση που το spead μεταξύ Ιταλικών και Γερμανικών ομολόγων ξεπεράσει τις 400 μονάδες βάσης, αλλά ξέρει ότι έχουν Ιταλικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους και ότι αν η αξία τους μειωθεί θα διαβρωθεί η κεφαλαιακή θέση των Τραπεζών".

Το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία υποχώρησε στις 102,8 μονάδες τον Οκτώβριο, έναντι εκτιμήσεων για 103. Τον Σεπτέμβριο ήταν στις 103,7, σύμφωνα με την έρευνα του Γερμανικού Ινστιτούτου "Ifo". Ο δείκτης τρέχουσας αποτίμησης σημείωσε αρνητική κίνηση, φτάνοντας στις 105,9 μονάδες, από 106,6 τον Σεπτέμβριο. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες διολίσθησαν στις 99,8, από 100,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

"Οι Επιχειρήσεις είναι λιγότερο ικανοποιημένες με την τρέχουσα επιχειρηματική κατάσταση και λιγότερο αισιόδοξες για τους επόμενους μήνες", σημειώνει ο Clemens Fuest, επικεφαλής του "Ifo".

Οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν και έφτασαν τις 215.000, την τελευταία εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του MarketWatch, προέβλεπαν ότι θα παραμείνουν σταθερές στις 210.000.

Ενισχύθηκαν κατά 0,8% οι παραγγελίες για Διαρκή Αγαθά τον Σεπτέμβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι οικονομολόγοι δημοσκόπησης του MarketWatch προέβλεπαν πτώση κατά 1,9%, μετά την άνοδο κατά 4,6% του προηγούμενου μήνα.

Διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα Αγαθών των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, στο εποχικά προσαρμοσμένο ποσό των $76 δισ., σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν 1,8%, ή $2,5 δισ., ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 1,5%, ή $3,1 δισ. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν έλλειμμα $76,2 δισ.

H πρώην επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, εξέφρασε την ανησυχία της "για τους συστημικούς κινδύνους στα εταιρικά μοχλευμένα δάνεια (αποκαλούνται τα δάνεια που χορηγούνται σε Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά που έχουν ήδη υψηλό χρέος)".

"Έχει υπάρξει μια τεράστια επιδείνωση στα κριτήρια χορήγησης" τόνισε η ίδια σε συνέντευξη της στους Financial Times.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του IIF, η Αγορά των μοχλευμένων δανείων έχει εκτοξευτεί στα $1,6 τρισ.

Ανάλογες προειδοποιήσεις με τη Γέλεν έχουν απευθύνει η Fed, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η Citi εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 2% φέτος, το καλύτερο ποσοστό από το 2007, αλλά θα υποχωρήσει σταδιακά στο περίπου 1,5% τη διετία που θα ακολουθήσει. Εκτιμά ότι δημοσιονομική λιτότητα που συνεχίζεται, προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι για τους οποίους έχει δεσμευτεί η Χώρα, θα βαραίνουν στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Η Citigroup προβλέπει ότι η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Χώρας θα αυξηθεί σε "ΒΒ-" από "Β+" (positive) σε όρους S&P και από "Β3" (positive) σε "Β2" για τη Moody's. Αναφορικά με την S&P, για τους επόμενους 9 μήνες δεν προβλέπει κάποια αναβάθμιση, αλλά προβλέπει μια θετική αναβάθμιση από τη Moody's σε "Β2". Η Citigroup εκτιμά ότι τα επόμενα 2 - 4 έτη, οι αξιολογήσεις της Χώρας θα παραμείνουν εκτός βαθμίδας "investment grade", ενώ όλες οι άλλες Χώρες που ήταν σε πρόγραμμα μπόρεσαν να επιτύχουν κάτι τέτοιο, με τελευταία περίπτωση την Κύπρο.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 628,11 (-0,70%) και 640,56 μονάδων (+1,26%), στις 17.00 βρέθηκε στις 634,75 (+0,35%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 633,46 μονάδες, με ημερήσια 0,14%.

Ο τζίρος στα 36,2 εκατ., από τα οποία τα 3,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ), ενώ ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 29,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Motor Oil, Fourlis και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας οι Ελ. Πετρέλαια και Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα με 42 ανοδικές μετοχές, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας και οριακής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων. Παρά το volatility, οι συναλλαγές παρουσίασαν περαιτέρω μείωση στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ αυξήθηκαν αισθητά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (42.095 συμβόλαια).

Στα 5.412 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.103 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.117, 1.111 για τον Νοέμβριο και 6 για τον Δεκέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.669,25) κινήθηκε μεταξύ 1.656,25 και 1.690 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.647), Alpha Bank (6.688), Πειραιώς (4.864), ΔΕΗ (2.692), ΟΠΑΠ (232), Εθνική (17.387), Μυτιληναίο (237), Ελλάκτωρα (201), ΟΤΕ (210), ΓΕΚ (148), MIG (1.110).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.024, Eurobank 40.012, Alpha Bank 24.416, Εθνική 205.681, Πειραιώς 18.872.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                  Name of Issuer                      NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,60%

2018-09-28

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,28%

2018-10-08

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

1,00%

2018-10-19

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

Oceanwood Capital Management LTD

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,60%

 

2018-10-22

 


NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 27.565.957 τεμ., (από 27.462.555 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 28.712.867 τεμ. (26.410.168), ΔΕΗ 6.138.065 τεμ. (6.133.669), Eurobank 58.170.471 τεμ. (55.170.471), Εθνική 12.430.365 τεμ. (12.430.365) Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v