Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο θα συνεχιστεί η αυτονόμηση του Χρηματιστηρίου

Σε θετικό έδαφος το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη, με τις τράπεζες να καταγράφουν κέρδη. Ζητούμενο η συνέχεια στην κόντρα κίνηση, εν μέσω έντονων πιέσεων στις αγορές. Οι τράπεζες και οι μετοχές που διαμορφώνουν τάση.

Πόσο θα συνεχιστεί η αυτονόμηση του Χρηματιστηρίου

Τρεις τελευταίες συνεδριάσεις για τον Οκτώβριο και οι πρώτες δύο για τον Νοέμβριο, στον κύκλο αυτής της εβδομάδας. Με τις αγορές να μετρούν μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες για αυτό τον μήνα και με τις εξελίξεις να προοιωνίζονται έναν «θερμό» επόμενο. 

Στις διεθνείς αγορές, οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο, βοηθούμενοι από μία συγκυρία γεγονότων και καταστάσεων που δύσκολα θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστα μετοχές, ομόλογα, νομίσματα και πρώτες ύλες (*).

Για το ΧΑ, η προηγούμενη εβδομάδα ήταν αρκετά ενθαρρυντική από την άποψη της κόντρα κίνησης σε Φρανκφούρτη, Παρίσι αλλά και Νέα Υόρκη, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν με θετικό πρόσημο, διακόπτοντας ένα πτωτικό σερί τεσσάρων συνεχόμενων εβδομάδων με αρνητικό πρόσημο. 

Εβδομάδα με θετικό πρόσημο, κοντά στο 1%, για Γενικό Δείκτη και FTSE25 και αυτό χάρη στο συν 8,24% του Δείκτη Τραπεζών και των διψήφιων ποσοστών που κατέγραψαν οι μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς και το περίπου 4,75% των Εθνικής και Eurobank.

Εστίαση (κυρίως) των traders και των funds στις μετοχές του κλάδου με έναν μέσο ημερήσιο τζίρο κοντά στα 22 εκατ. σε σύνολο (μ.ο.) περίπου 40 εκατ., θυμίζοντας πως στη συνεδρίαση της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 40,858 εκατ., με το 51% στον τραπεζικό κλάδο και μάλιστα με τα 13,416 στη μετοχή της Αlpha Βank. Μεγάλος τζίρος στη μετοχή σηματωρό του κλάδου (σε αυτή τη φάση), που κυμάνθηκε στα 1,315-1,251, για να κλείσει στο 1,277 ευρώ. Ενδεχομένως η Αlpha Βank να μας δείξει και σήμερα τι μέλλει γενέσθαι με τον κλάδο, με ζητούμενο τη μη απώλεια των 1,250 μονάδων σε τελική τιμή. Αντίστοιχα για τον ΔΤΡ οι 515 μονάδες θα είναι ένα σημείο αναφοράς μας για σήμερα-αύριο. 

Κατ' αρχάς μένει να φανεί η αντίδραση της Φρανκφούρτης στο χθεσινό δραματικό -για CDU και SPD- εκλογικό αποτέλεσμα στην Εσση, με τον DAX να... γλιτώνει στο παρά 1' τα χειρότερα, να αναδύεται από τα χαμηλά των 11.051 και να κλείνει στα 11.200 με απώλειες 0,94%. Συνεπώς η συνεδρίαση στο ΧΑ θα ξεκινήσει με τους traders να έχουν μία πρώτη εικόνα για το πώς αντιδρούν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Με την υπόθεση πως στη Φρανκφούρτη θα επιχειρηθεί διαχείριση της κατάστασης, στο ΧΑ, η συνεδρίαση θα έχει ως σημεία αναφοράς μεν τα χαμηλά της Παρασκευής, πλην όμως πωλητές και αγοραστές θα έχουν τη δυνατότητα να βρουν ικανοποιητικές τιμές. Και από 14:00-14:30 και μετά, ανάλογα με τη ροή των εντολών που θα ενεργοποιηθούν, θα δοθεί η... μάχη για να διασφαλιστεί η τάση της τελευταίας εβδομάδας. 

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, και για τον ΔΤΡ οι 515 μονάδες, αντίστοιχα οι 630-625 για τον ΓΔ και οι 1.655-1.650 για τον FTSE25.

Για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση (πλην τραπεζικών), μετοχές-σηματωροί είναι ο ΟΤΕ, που την Παρασκευή με το δεύτερο μεγαλύτερο τζίρο (5,387 εκατ. ) κυμάνθηκε στα 9,70-9,90 για να κλείσει στα 9,86 ευρώ, με καλό trade. Αντιθέτως με τζίρο κάτι παραπάνω από 1 εκατ. η δεύτερη βαρύτερη μετοχή, η Coca Cola, υποχώρησε από τα 26,31 έως τα 25,75, για να διαμορφωθεί στα 26 ευρώ. 

Με βαρύτητα στάθμισης στο περίπου 21%, ΟΤΕ και Coca Cola διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό την τάση. 

Θετική η εικόνα (την Παρασκευή) για blue chips όπως Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ, Viohalco κ.α., μένει να φανεί εάν θα έχει συνέχιση το βραχυπρόθεσμο momentum. 

Τεχνικά, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, ο ΔΤΡ έχει δώσει σήμα long (σε ημερήσιο), με το stop στις 463 μονάδες, ενώ για ΓΔ και FTSE25 απαιτείται η κατοχύρωση των 650 και 1.706 μονάδων αντίστοιχα. 

Ελαφρώς βελτιωμένη η τεχνική εικόνα για μετοχές του δείκτη (σε διάστημα εβδομάδας), με ενδεικτικό το σήμα long για τίτλους των Sarantis, Jumbo, OTE, Lamda Development ενώ από τη μεσαία κατηγορία ΟΛΘ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Quest κ.α.  

(*) αναλυτική διαγραμματική προσέγγιση για διεθνείς αγορές, για S&P 500 αλλά και FTSE στον Εκηβόλο. Σε προσέγγιση του Δημήτρη Τσάντου. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v