Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αψιμαχίες για τις 630 μονάδες

Ηπια πτώση στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε μέτρια επίπεδα. Απώλειες άνω του 1% για Coca Cola, Motor Oil, Jumbo, Viohalco, ΟΛΠ. Kέρδη καταγράφουν Πειραιώς, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eθνική Τράπεζα, Eurobank.

ΧΑ: Αψιμαχίες για τις 630 μονάδες

Σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε συνέχεια της διόρθωσης των ασιατικών. Στο επίκεντρο, κυρίως τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και οι χθεσινές δηλώσεις/εκτίμηση Ντράγκι πως η Ιταλία θα τα βρει με την Κομισιόν. Πάντως νωρίτερα στη Φρανκφούρτη ο DAX διόρθωνε έως 1,85% στις 11.096 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC κατά 1,75% χαμηλότερα στις 4.945 μονάδες. Με απώλειες 1,16% στις 18.596 ο ΜΙΒ στο Μιλάνο.

Εμφανώς καλύτερη -μέχρι πριν λίγο- η εικόνα στο ΧΑ, καθώς συνεχίζεται η μόχλευση στον τραπεζικό κλάδο επηρεάζοντας σε σημαντικό βαθμό τη συνολικότερη στάση των traders και στα blue chips. Στον κλάδο-κλειδί επικεντρώνεται τις τελευταίες ημέρες η προσπάθεια των traders να αναχαιτίσουν τις πωλήσεις που τον είχαν οδηγήσει έως και 15% χαμηλότερα σε διάστημα μηνός, απώλειες που μετά την τελευταία ανοδική διόρθωση έχουν περιοριστεί στο 8,23%, πάντα σε διάστημα μηνός. Οπως στις προηγούμενες συνεδριάσεις έτσι και σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου κατανέμεται στις μετοχές του κλάδου και ακολουθούν OTE, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Μυτιληναίος κ.α.

Ωστόσο, από τις 11:05 και μετά έγιναν εντονότερες οι πιέσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές, με το μείον 1,60% στα 25,77 ευρώ της Coca Cola να βαραίνει καθοριστικά και για τους δείκτες, με μεγαλύτερες απώλειες γι' αυτόν της μεγάλης κεφαλαιοποίησης

Στην περιοχή των 630 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με απώλειες που δεν ξεπερνούσαν το 0,40% μέχρι τις 10:55 αλλά διευρύνθηκαν στη συνέχεια έως 0,75% χαμηλότερα. Και αυτό γιατί ο Δείκτης Τραπεζών αντιδρά 0,41% στις 525 μον., με τον FTSE25 να υποχωρεί 0,68% στις 1.655 μονάδες.

Βραχυπρόθεσμα, εάν για τον ΔΤΡ επιβεβαιωθεί ως στήριξη η περιοχή των 450 μον., δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της συνέχισης της ανοδικής διόρθωσης κατ' αρχήν για τις τράπεζες, συνακόλουθα (σε μικρότερο βαθμό) για πολλά blue chips που διορθώνουν τον Οκτώβριο.

Από τον τραπεζικό κλάδο, στο συν και οι 4 μετοχές, με την Πειραιώς να καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό (με 2,64% στο 1,281 ευρώ), την Alpha Bank να έχει τις περισσότερες συναλλαγές ενώ Εθνική και Eurobank έχουν πολύ χαμηλότερο τζίρο.

Σε διάστημα εβδομάδας, για τη μετοχή της Alpha η απόδοση είναι θετική κατά 16,96%, της Εθνικής κατά 6,65%, της Eurobank κατά 11,52% και κατά 15,68% για τη μετοχή της Πειραιώς. Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, για τον ΔΤΡ «... όσο διατηρείται υψηλότερα των πρώτων στηρίξεων 516 και 506 μονάδων, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους αγοραστές. Δεν θα πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 502 μονάδων». Με γνώμονα αυτή τη «μέτρηση» αλλά και όσα από νωρίς έχει δώσει ως τεχνικά σημεία αναφοράς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, γίνεται η προσέγγιση του κλάδου, πάντα σε βραχυπρόθεσμο διάστημα.

Με πωλητές στην πλειονότητα των blue chips σταδιακά μετά τις 10:55-11:00, με την πλάστιγγα να έχει γείρει υπέρ τους πριν λίγο, με ενδεικτικό το ότι στις 20 από τις 21 μη τραπεζικές το πρόσημο ήταν αρνητικό. Μεγαλύτερες οι απώλειες για μετοχές των Grivalia, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Fourlis κ.α.

Στις 11:15, τζίρος στα μόλις 3,9 εκατ. Στις 15/29 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με κέρδη -από τη μεσαία/χαμηλότερη κατηγορία- για τίτλους των Μινωικών, Quest, Alcatel, Πλαστικών Θράκης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v