Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διατηρεί τα κεκτημένα το ΧΑ

Σε θετικό έδαφος περνά ο Γενικός Δείκτης, καθώς επανέρχονται οι αγοραστές στον ΟΤΕ, συνεχίζουν υψηλότερα οι τραπεζικές μετοχές και μετριάζονται οι απώλειες στην Coca Cola. Βαρύ το κλίμα στις αγορές. Τα σενάρια.

Διατηρεί τα κεκτημένα το ΧΑ

Ισχυρές οι πιέσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε ξεκίνημα από χαμηλότερες τιμές παραπέμπουν τα futures στη Wall Street.

Στην Ευρώπη, οι ανησυχίες οφείλονται κυρίως στις εξελίξεις στο μέτωπο της ιταλικής κρίσης καθώς η απόδοση όλων των κρατικών τίτλων ενισχύεται, με ενδεικτικό το 10ετές που, σε σχέση με το προηγούμενο σχόλιό μας, είναι 22 μ.β. υψηλότερα, στα 3,527%. Πάνω η απόδοση των ομολόγων, χαμηλότερα κυρίως οι τραπεζικές μετοχές, με τον δείκτη ΜΙΒ να υποχωρεί 1,72% στις 18.483 μονάδες.

Μεγάλες οι απώλειες σε Φρανκφούρτη (μείον 1,94% ο DAX), σε Παρίσι (μείον 2,38% ο CAC), με το κλίμα να επιβαρύνεται και λόγω των futures στη Νέα Υόρκη. Μεγαλύτερη η διόρθωση για το συμβόλαιο του Nasdaq, με αφορμή τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Amazon και AlphaBet, με τις μετοχές εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου να παραμένουν υπό πίεση.

Σε αυτό το αρνητικό διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ επικρατεί αξιοπρόσεκτη προσπάθεια διαφοροποίησης, στο μέτρο του δυνατού, έναντι των ξένων αγορών.

Mε μοχλό τον τραπεζικό κλάδο συνεχίζεται η προσπάθεια διαχείρισης των συνεπειών της μεγάλης... βουτιάς, με τα μέχρι πριν λίγο αποτελέσματα άκρως ενθαρρυντικά.

Μάλιστα λίγο μετά τις 14:15 ο Γενικός Δείκτης πέρασε σε θετικό έδαφος προς τις 634,80, αντιδρώντας από το χαμηλό ημέρας των 628,70 μονάδων. Κίνηση που γίνεται με πρωτεργάτη τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί και εδώ και λίγη ώρα με τη συνδρομή συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών.

Στην περιοχή των 530 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, ανακάμπτοντας από τις 518,76 και μετρώντας απόδοση 13% σε διάστημα εβδομάδας. Εμφανής η επικέντρωση των traders στις μετοχές των συστημικών ομίλων, καθώς είναι αυτές που σε βραχυπρόθεσμο διάστημα θα μπορούσαν να δώσουν τις υψηλότερες αποδόσεις, μεγαλύτερες από τα blue chips.

Στο 1,308 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, με τις περισσότερες συναλλαγές και τον μεγαλύτερο τζίρο. Στη μετοχή της Αlpha Βank έχουν περάσει τρία μεγάλα πακέτα και συγκεκριμένα τα δύο στο 1,3025 ευρώ για 389.581 και 672.458 μετοχών και ένα για 6.698.795 μετοχές στο 1,29 ευρώ, συνολικής αξίας 8,641 εκατ. ευρώ. Αφαιρούμενου του μεγάλου πακέτου, ο τζίρος διαμορφώνεται στα 17,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου στα μέσα επίπεδα της εβδομάδας.

Στα 1,251-1,315 ευρώ η μετοχή της Αlpha Βank, που όπως σημειώναμε με χθεσινή ανάρτησή μας (Εκηβόλος) λειτουργεί σαν σηματωρός για τον κλάδο και συνολικότερα για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.
Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil αλλά και σε Fourlis, Coca Cola, Μυτιληναίο, ΥΓΕΙΑ, Jumbo, Viohalco κ.α. πραγματοποιείται συγκριτικά ικανοποιητική αξία συναλλαγών.

Το ανοδικό «γύρισμα» της μετοχής του ΟΤΕ από τα 9,70 προς τα 9,87 ευρώ, με τους αγοραστές να γίνονται επιθετικότεροι μετά τις 14:00-14:15, σε συνδυασμό με τη μείωση των απωλειών για τον τίτλο της Coca Cola (από τα 25,75 έως τα 26,11 ευρώ), έχουν οδηγήσει τον FTSE25 από τις 1.652 προς τις 1.675 μονάδες.

Σε σύγκριση με το αρχικό μας σχόλιο, η εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό διαφοροποιείται προς το καλύτερο, καθώς στην πλειονότητα των blue chips υπερισχύουν οι αγοραστές και δη στα δεικτοβαρή χαρτιά.

Θεαματική η αντίδραση για τη μετοχή της Motor Oil, καθώς ενισχύεται 3,04% στα 22,05 ευρώ. Σημειωτέον πως τελευταία η Motor Oil είχε παρουσιασθεί σε διαχειριστές funds στο Αμστερνταμ ενώ ακολουθεί στα μέσα Νοεμβρίου το Road Show της Goldman Sachs στο Λονδίνο (για Natural Resources/ Oil & Gas). Ενθαρρυντική, τεχνικά, εικόνα και για μετοχές των TITAN, Mυτιληναίου, Aegean, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ κ.α.

Στις 14:45 η αξία των συναλλαγών προσέγγιζε τα 26 εκατ. ευρώ, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 42/48 μετοχές. Υψηλότερη απόδοση για Νηρέα, Παπουτσάνης, Intrakat, MLS κ.α. από την κατηγορία της μεσαίας/χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v