Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Οχι» στην πτώση είπε το Χρηματιστήριο

Κόντρα στο κύμα ρευστοποιήσεων στις διεθνείς αγορές και τις πωλήσεις στις δημοπρασίες το χρηματιστήριο διατήρησε τα κεκτημένα. Με κέρδη 10,2% έκλεισε η εβδομάδα για τον τραπεζικό κλάδο. Που βρίσκονται τώρα οι στηρίξεις.

«Οχι» στην πτώση είπε το Χρηματιστήριο

Μπορεί η μεταβλητότητα να συνεχίζει να δηλώνει παρούσα στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όμως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι οι αγοραστές έκαναν την προσπάθειά τους να ελέγξουν την τάση και όλα κρίθηκαν από τις τελικές δημοπρασίες, όπου οι πωλητές έκαναν μία μίνι επανεμφάνιση στον Τραπεζικό κλάδο.

Μάλιστα η σημερινή προσπάθεια των αγοραστών, έλαβε χώρα με όλες τις συνθήκες να δείχνουν αντίξοες, καθώς παραμένει το επιφυλακτικό κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές (έστω και αν αυτές δείχνουν να ανακάμπτουν ελαφρώς από τα πρωινά χαμηλά), ενώ επέστρεψαν οι πωλητές στην Αγορά ομολόγων (στο 4,25% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, +6 μονάδες βάσης), αλλά και στην πρώτη ώρα συνεδρίαση στην Wall Street.

Σημαντικές βοήθειες για την ανάδυση των βασικών δεικτών από τα πρωινά χαμηλά, έδωσαν οι Motor Oil (+2,80%), που δείχνει ότι συνεχίζει την αντίδραση που ξεκίνησε χθες (είχαν προηγηθεί έξι πτωτικές συνεδριάσεις με ενδιάμεσο διάλειμμα μίας ανοδικής), αλλά και οι Ελ. Πετρέλαια (+1,75%), ΕΥΔΑΠ (+2,45%), ΟΤΕ (+0,92%) και ΕΧΑΕ (+1,43%).

Από την άλλη και παρά την υφιστάμενη μεταβλητότητα, η οποία τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο, οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές δείχνουν πως έχουν σταματήσει να υποχωρούν άτακτα, χωρίς, μέχρι στιγμής, να υπάρχει η είδηση που να δικαιολογεί την "ανακωχή" πωλήσεων, ή την επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος και αυτό το τελευταίο χρήζει αυξημένης προσοχής, αν συνεχίσει να επιδεινώνεται το διεθνές κλίμα.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Η υπερπουλημένη Αγορά έδωσε χθες μια ανοδική αντίδραση, η οποία θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο ισχυρή εάν διασπαστούν οι 650 μονάδες με το κλείσιμο της εβδομάδας και εφόσον σταθεροποιηθούν οι Διεθνείς Αγορές μετά το πρόσφατο 'sell off'. Μία συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας λοιπόν αναμένεται και για σήμερα" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Με το βλέμμα στο εξωτερικό πορευόμαστε το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ είναι εμφανές, πλέον, ότι η μακρά προεκλογική περίοδος δεν ευνοεί το Χ.Α. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι ο μέσος ημερήσιος τζίρος 90 ημερών πλησιάζει τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 ετών, στα 40,15 εκατ. ευρώ" τόνιζε η Merit Sec.

"Η μεταβλητότητα ήρθε για να μείνει. Οι Διεθνείς Αγορές βρίσκονται στη ζώνη VIX (volatility index) και η Εγχώρια Αγορά, είτε λίγο είτε πολύ, θα ακολουθήσει την τάση των Ξένων Αγορών λόγω και απουσίας σημαντικών εταιρικών ειδήσεων" ήταν οι εκτιμήσεις της Beta Sec.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αλλά και ο κλαδικός τους δείκτης, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Alpha Bank (-1,16%) κινήθηκε μεταξύ 1,251 (-3,17%) και 1,215 ευρώ (+1,78%), της Εθνικής (-3,38%) μεταξύ 1,458 (-3,38%) και 1,53 ευρώ (+1,39%), της Eurobank (+0,36%) μεταξύ 0,541 (-1,64%) και 0,57 ευρώ (+3,64%) και της Πειραιώς (-2,24%) μεταξύ 1,22 (-2,24%) και 1,294 ευρώ (+3,69%).

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ξεκίνησε επιφυλακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 518,76 μονάδες (-0,66%), για να ακολουθήσει αντίδραση μέχρι τις 531,43 (+1,77%), όμως κάπου εκεί και οι αγοραστές "αισθάνθηκαν κόπωση", με αποτέλεσμα να σημειωθεί νεότερη υποχώρηση και το τελικό πρόσημο να "παίζεται" μέχρι τέλους.

Στις 17.00 ο εν λόγω δείκτης βρέθηκε στις 519,45 (-0,53%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, όπου οι εν δυνάμει πωλητές έκαναν την επανεμφάνισή τους, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και στις 515,18 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,34%.

Λόγω του ότι η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ συνεχίζει να θυμίζει "επικίνδυνο ασανσέρ", η στήλη προσέτρεξε στο τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ και έλαβε τις παρακάτω "οδηγίες" τις οποίες και μεταφέρει:

Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ και τα ημερήσια διαγράμματα, "η Alpha Bank είναι 'long' με το 'stop' στα 1,118 ευρώ, η Εθνική 'short' με το 'stop' στα 1,579 ευρώ, η Eurobank 'long' με 'stop" στα 0,4860 ευρώ και η Πειραιώς 'short' με 'stop' στα 1,2560 ευρώ. Ο δείκτης των Τραπεζών είναι 'long' με 'stop' στις 464 μονάδες".

Από εκεί και πέρα, μπορεί να έχουν κατέβει ελαφρώς οι τόνοι, όμως δεν έχουν εκτονωθεί οι ανησυχίες για το θέμα της Ιταλίας και αυτό φαίνεται στα Ευρωπαϊκά χρηματιστηριακά ταμπλώ.

"Η ευρωστία της 'Banca Monte dei Paschi di Siena' και άλλων Ιταλικών Τραπεζών, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια τακτικών συναντήσεων Ευρωπαίων Αξιωματούχων με τις Ιταλικές Αρχές αυτή την εβδομάδα", σύμφωνα με δυο πηγές που επικαλείται το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε πως το πρόσφατο "sell off" στα Ιταλικά Κρατικά ομόλογα αναμένεται να περιορίσει τα κεφάλαια των Ιταλικών Τραπεζών, που κατέχουν τίτλους αξίας περίπου 375 δισ. ευρώ.

Στο 3,45% η απόδοση του Ιταλικού 10ετους τίτλου την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (-4 μονάδες βάσης).

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "όλοι οι συνδυασμοί μπαίνουν στο τραπέζι Κυβέρνησης - Δανειστών, προκειμένου να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση για τις συντάξεις, η οποία θα οδηγεί με ασφάλεια το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 στο 3,5% του ΑΕΠ. Ιδανικά, για την Κυβέρνηση, οι συντάξεις δεν θα κοπούν το επόμενο έτος, ακόμα και αν χρειαστεί να θυσιαστούν τα θετικά μέτρα. Ιδανικά, για τους Δανειστές, οι προνομοθετημένες περικοπές δεν θα ακυρωθούν".

"Στο έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης θα ληφθεί, κατά πάσα πιθανότητα, η απόφαση για τον Ελληνικό προϋπολογισμό", δήλωσε Αξιωματούχος της Ευρωζώνης σήμερα από τις Βρυξέλλες.

Από εκεί και πέρα και παρά τις διαθέσεις μη περαιτέρω υποχώρησης που δείχνει το Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί τονίζοντας την αυξημένη νευρικότητα στις Διεθνείς Αγορές και επισημαίνοντας πως "η πρόσφατη κίνηση της Εγχώριας Αγοράς μπορεί να εκληφθεί ως αντίδραση που δεν δείχνει ικανή, χωρίς τις ανάλογες ειδήσεις, να αλλάξει το αρνητικό κλίμα. Επομένως η συσσώρευση, ή και η διολίσθηση προς χαμηλότερα επίπεδα δείχνει να είναι η λογική πορεία της Αγοράς στις επόμενες συνεδριάσεις".

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη (ούτε λόγος για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όπου η απόσυρση των "ενδιαφερόμενων δυνάμεων", πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι περισσότερο από εμφανής), μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος - στυλοβάτης της Αγοράς, δηλαδή αυτός της ΕΕΕ (-1,59%), ο οποίος συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και πέντε πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες έξι. Στα 25,53 ευρώ η επόμενη στήριξη, στα 29,59 ευρώ το ημερήσιο "stop short", με προοπτική να κατέβει χαμηλότερα στις επόμενες συνεδριάσεις.

Συνεχίζει την περιστροφή πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 7,00 ευρώ, ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (+1,75%).

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, σημεία - κλειδιά για την βραχυπρόθεσμη τάση είναι τα 7,40 και 6,53 ευρώ. Διαφυγή σε ένα από τα δύο άκρα, θα δώσει και το ανάλογο σήμα.

Η μετοχή της Μυτιληναίος (+0,13%) συμπλήρωσε οκτώ συνεδριάσεις, με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει η στήριξη στα 7,62 ευρώ, ενώ έχει απομακρυνθεί αισθητά η πρώτη αντίσταση στα 8,35 ευρώ.

Τεχνικά, οι σημερινές οριακές μεταβολές για ΓΔ και FTSE25, δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα, όμως δεν χωρά αμφιβολία ότι τις τελευταίες εντυπώσεις τις κέρδισαν οι πωλητές.

Αξίζει υπενθύμισης ότι για τον Γενικό Δείκτη, απόλυτα αποφασιστική δείχνει η στήριξη στις 603 - 580 μονάδες. Το ημερήσιο "stop short" είναι στις 650 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,36%), όλα δείχνουν ότι έχει ισχυροποιηθεί η στήριξη στις 1534 μονάδες. Το ημερήσιο "stop short" είναι στις 1706 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων, δίνοντας εβδομαδιαίας κέρδη 1,35% για τον Γενικό Δείκτη και 10,18% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, στο ίδιο διάστημα, η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών, ενισχύθηκε κατά 21% και διαμορφώθηκε στα 42,5 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 21,08% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 41,2% (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Για δεύτερη εβδομάδα, ο Δείκτης συνεχίζει τη χαμηλή πτήση, χωρίς να δίνει σημάδια ότι θα κινηθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας πολύ αρνητικής εβδομάδας για τα ξένα χρηματιστήρια και ενώ τα νέα για την Ελλάδα δεν έχουν βελτιωθεί. Με αυτά τα δεδομένα, η βδομάδα δεν ήταν κακή" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Μετά την "έξοδο από τα μνημόνια" η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις πραγματικές προθέσεις των Αγορών.

Για όσο διάστημα ήμασταν στα μνημόνια, όλα ήταν καλά και οι εκτιμήσεις χρησιμοποιούσαν την παραδοχή ότι οι απαραίτητες επενδύσεις θα έρθουν. Τώρα, όλοι θυμήθηκαν ότι τα ενδογενή προβλήματα παραμένουν και η Ελλάδα δεν είναι Χώρα φιλική στις επενδύσεις. Έτσι η Χρηματιστηριακή Αγορά βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, αντικατοπτρίζοντας στην ουσία το τι συμβαίνει και στην Πραγματική Οικονομία.

Το γεγονός ότι στη διάρκεια μιας πολύ κακής εβδομάδας για τα Διεθνή Χρηματιστήρια, το Δικό μας κρατήθηκε, θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα επίπεδα τιμών που κινούμαστε προσφέρουν κάποια "ασφάλεια".

Τα πράγματα θα μπορούσαν να βελτιωθούν σύντομα, αν γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις.

Πρόβλημα αποτελεί η ένταση της διόρθωσης που γίνεται στα Ξένα Χρηματιστήρια και η όλη κατάσταση που διαμορφώνεται στην Περιοχή μας, όσον αφορά την Ιταλία, αλλά και τις γεωπολιτικές αμφισβητήσεις των Γειτόνων.

"Τεχνικά όσο κινούμαστε πάνω από τις 610, αλλά κυρίως πάνω από τις 600 μονάδες του Γενικού Δείκτη, υπάρχει κάποια αισιοδοξία. Πρώτες αντιστάσεις στις 650, αλλά κυρίως στις 660 μονάδες" εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Το σερί των τεσσάρων πτωτικών εβδομάδων διακόπηκε την εβδομάδα που πέρασε στο Χ.Α., καθώς η αφύπνιση του Τραπεζικού κλάδου βοήθησε στην αντιστροφή του κλίματος και την συγκράτηση του Γενικού Δείκτη" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Παρά την συναλλακτική αδράνεια και την αύξηση της έντασης της μεταβλητότητας στο εξωτερικό, οι εγχώριες μετοχές έδειξαν μια μάλλον ασυνήθιστη εικόνα, για τα φετινά δεδομένα, μετριοπαθών διακυμάνσεων, περιορίζοντας το βάθος των ενδοσυνεδριακών χαμηλών αλλά και την εικόνα των τελικών κλεισιμάτων.

Η υπερπουλημένη εικόνα των Τραπεζών και ενδεχομένως κάποιες υπέρβαρες θέσεις πώλησης ("short") να ενίσχυσαν την δυναμική της ανάκαμψης του Τραπεζικού κλάδου, ο οποίος ξεκίνησε την ανοδική του κούρσα από τα χαμηλά 32 μηνών.

Σταδιακά η Αγορά μπαίνει στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της χρονιάς και δεν αποκλείεται η συμπεριφορά του Χ.Α. να κινηθεί το Νοέμβριο και με βάση αυτή την διαχειριστική λογική.

Από εκεί και πέρα η είδηση που θα μπορούσε να προσφέρει κάποιου είδους υποστήριξη, σε θεμελιώδες επίπεδο, δεν ήλθε, διατηρώντας τον προβληματισμό ως προς την βιωσιμότητα της ανόδου.

Οι Τράπεζες έχουν μπροστά τους κάποια νέα, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιη η θετική έκβασή τους. Η έλευση του Νοεμβρίου θα επιταχύνει τις πωλήσεις και τις τιτλοποιήσεις των "κόκκινων" δανείων, όπου και επικεντρώνεται, πλέον, το ενδιαφέρον, καθώς κάθε συναλλαγή γίνεται οδηγός για την αποτίμηση των υπολοίπων δανείων. Επίσης εντός του Νοεμβρίου αναμένεται η τελική διαμόρφωση της πρότασης για την δημιουργία του σχήματος εγγύησης των "κόκκινων" δανείων (Asset Protection Scheme) που θα αφορά δάνεια ύψους 10 – 15 δισ. ευρώ.

Στο τέλος του μήνα αναμένονται τα αποτελέσματα του εννεαμήνου, από τα οποία θα διαπιστωθεί ο βαθμός της προόδου σε "κόκκινα" δάνεια, αναδιαρθρώσεις και οργανική κερδοφορία.

Όλα τα παραπάνω είναι σε μια μόνιμη φάση αμφισβήτησης, που εκτός από την πίεση που βγάζουν στην αποτίμηση, λειτουργούν ανασταλτικά σε χαρτοφυλάκια συντηρητικού προφίλ.

Τεχνικά, η προσέγγιση των χαμηλών των 610 μονάδων (615,2 την Τρίτη) ενεργοποίησε κάποια αγοραστικά αντανακλαστικά, τα οποία ώθησαν τον Γενικό Δείκτη ως τα επίπεδα των 640 μονάδων. Το ότι δεν "πληρώθηκαν" νέα χαμηλά θεωρείται μια θετική εξέλιξη, ενώ η συνεδρίαση που ακολούθησε ήταν καθαρά ανοδική, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας και ενεργοποιώντας, μετά από ενάμιση μήνα, σήμα αγορών από το MACD.

Στο διάγραμμα της Αγοράς οι 650 μονάδες αποτελούν τον επόμενο στόχο, αυτή την φορά με καλύτερες προϋποθέσεις αφού ο Γενικός Δείκτης έρχεται από επιβεβαίωση της στήριξης των 610 μονάδων.

Χιλιογραμμένη αλλά πάντα επίκαιρη η συνθήκη αύξησης των συναλλαγών για την υπέρβαση των 650 μονάδων, καθώς οι κερδισμένοι των χαμηλών σε αυτό το σημείο θα θελήσουν να κατοχυρώσουν κάποιο μέρος από τα γρήγορα κέρδη τους.

Συμπερασματικά η συνέχιση της ανόδου έχει τον πρώτο λόγο την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ατζέντα αποκτά μεγαλύτερο βάθος την εβδομάδα που έρχεται. Πριν ολοκληρωθεί η δημοσίευση του εξαμήνου (εν προκειμένω 12μηνου για όσες εταιρείες κλείνουν χρήση το Καλοκαίρι) η Μυτιληναίος θα δώσει στην δημοσιότητα τα βασικά στοιχεία του εννεαμήνου το πρωί της ερχόμενης Τρίτης 30 Οκτωβρίου.

"Την Τετάρτη 31/10 η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τις λιανικές πωλήσεις του Αυγούστου" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο δείκτης ASX 200 (+0,02%) διασώθηκε με οριακά θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, δείχνουν να επιστρέφουν οι πιέσεις στην Wall Street.

Ελεγχόμενες απώλειες για Πετρέλαιο και Ευρώ, μικρά κέρδη για τον Χρυσό.

Στη Γερμανία, ο δείκτης του Ινστιτούτου "GfK" εμφανίζει το καταναλωτικό κλίμα αμετάβλητο, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, στις 10,6 μονάδες, ελαφρώς υψηλότερα από δημοσκόπηση του Reuters που προέβλεπε 10,5.

Η Αμερικάνικη Οικονομία κατέβασε ταχύτητα το τρίτο τρίμηνο, αλλά με πιο ήπιο ρυθμό από ότι αναμενόταν. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,5%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ανάπτυξη 3,3%. Το προηγούμενο τρίμηνο η Αμερικανική Οικονομία είχε αναπτυχθεί με 4,2%.

H καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 89,1 μονάδες, από 90,5 τον Σεπτέμβριο.

Ενισχύονται οι ανησυχίες του Επενδυτικού Ταμείου της Νορβηγίας για τις Παγκόσμιες Αγορές.

Ο CEΟ Yngye Slyngstad σημείωσε πως "υπάρχουν προειδοποιητικές ενδείξεις ότι λιγότερα Χρηματιστήρια τα πηγαίνουν καλά και σε κάθε Αγορά όλο και πιο λίγες εταιρείες αποδίδουν. Είμαστε προετοιμασμένοι για αναταραχή στην Αγορά" σε συνέντευξη Τύπου στο Οσλο.

Στο τέλος του τριμήνου το Ταμείο, είχε 67,6% σε μετοχές, 29,7% σε ομόλογα και 2,7% σε real estate.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 875 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 3 Μαΐου 2019.

Στα 0,66 ευρώ, από 1,20 ευρώ πριν, μειώνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Intralot η IBG σε έκθεση στην οποία υποβαθμίζει τη σύσταση σε "Νeutral" από "Buy".

Ολοκληρώθηκαν οι προβλέψεις για το 4ο τρίμηνο του 2018 μέσα από το "Τηλεσκόπιο" της Alpha Trust, με τη συμμετοχή Επαγγελματιών του Χρηματοπιστωτικού Κλάδου και Ανεξάρτητων Ιδιωτών, τηρώντας την απόλυτη ανωνυμία των Συμμετεχόντων.

Συγκεκριμένα, οι Συμμετέχοντες (με βάση μέσες εκτιμήσεις) αναμένουν οριακές μεταβολές για την Ελληνική Αγορά μετοχών, με τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να κλείνει το έτος στα επίπεδα των 690 - 700 μονάδων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 628,7 (-0,75%) και 638,12 μονάδων (+0,74%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 634,38 (+0,15%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 633,27 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,03%.

Ο τζίρος στα 40,9 εκατ., από τα οποία τα 12,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΦΡΛΚ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΑΛΦΑ και ΟΤΕ απέσπασαν το 45,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΕΥΔΑΠ, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, Πειραιώς και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 52 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Με μικρές απώλειες ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε από μικρή μείωση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και σαφώς μεγαλύτερη συρρίκνωση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.675 συμβόλαια).

Στα 5.504 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.412 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.022, 776 για τον Νοέμβριο και 246 για τον Δεκέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.663,25) κινήθηκε μεταξύ 1.653 και 1.680,75 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (27.000 Τέρνα Ενεργειακή, 5.100 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.411), Alpha Bank (3.923), Πειραιώς (4.812), ΔΕΗ (475), ΟΠΑΠ (159), Εθνική (11.761), Μυτιληναίο (112), Ιντρακόμ (131), ΟΤΕ (121), Motor Oil (102), MIG (232).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.080, Eurobank 38.855, Alpha Bank 24.088, Εθνική 203.852, ΔΕΗ 10.158, Πειραιώς 12.355.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                             Name of Issuer                    NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,60%

2018-09-28

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,28%

2018-10-08

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

1,00%

2018-10-19

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

Oceanwood Capital Management LTD

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,60%

 

2018-10-22

 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 27.565.957 τεμ., (από 27.565.957 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 28.712.867 τεμ. (28.712.867), ΔΕΗ 6.138.065 τεμ. (6.138.065), Eurobank 58.170.471 τεμ. (58.170.471), Εθνική 12.430.365 τεμ. (12.430.365), ΟΠΑΠ 1.011.718 τεμ. (873.718) Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v