Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στους αγοραστές ο πρώτος λόγος στο Χρηματιστήριο

Με σύμμαχο τη βελτίωση του κλίματος στις ευρωαγορές, ο Γενικός Δείκτης «ξαναβλέπει» τις 640 μονάδες. Ανοδος για τράπεζες, ξεχωρίζει η Πειραιώς με κέρδη άνω του 4%. Ανοδική κίνηση για ΔΕΗ, Fourlis.

Στους αγοραστές ο πρώτος λόγος στο Χρηματιστήριο

Με θετικό πρόσημο τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συντηρείται η ανοδική διόρθωση στο ΧΑ με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο.

Η ψύχραιμη αντίδραση των traders και το συν του DAX στη Φρανκφούρτη σε συνδυασμό με τη θετική εικόνα στο Μιλάνο συμβάλλουν στην αναστροφή της πτωτικής εικόνας της τελευταίας εβδομάδας.

Στις 11.224 μονάδες νωρίτερα ο DAX, στις 18.885 μον. ο ΜΙΒ, απόρροια της μη υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας από τον οίκο Standard & Poor's, ενδεχόμενο που είχε προεξοφληθεί αρνητικά στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Η... χάρη του οίκου δίνει ανάσες και στις μετοχές και στα ομόλογα της γείτονος, με το 10ετές να υποχωρεί στο 3,42%, δηλαδή στο χαμηλό σημείο 10 ημερών. Αναμφίβολα εξελίξεις καλοδεχούμενες από τους long στο ΧΑ, καθώς από την αρχή της συνεδρίασης έχουν τον πρώτο λόγο.

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με μικρό ανοδικό χάσμα, από τις 633,92 μονάδες, με τους traders να προχωρούν σταδιακά λίγο υψηλότερα προς τις 638 μονάδες. Η απομάκρυνση του ΓΔ από τις 610 μον. ενισχύει κάπως τον ρυθμό των αγοραστών, που για ακόμη μία συνεδρίαση εστιάζουν στον τραπεζικό κλάδο. Από τις 518 μονάδες η εκκίνηση για τον Δείκτη Τραπεζών, με τους long να κινούνται έως και 2,55% υψηλότερα, προς την περιοχή των 540 μονάδων.

Ενδεικτικό της εστίασης των βραχυπρόθεσμων παικτών στον τραπεζικό κλάδο το 35% της αξίας συναλλαγών που πραγματοποιείται -την πρώτη ώρα συνεδρίασης- στις 4 συστημικές μετοχές, με περισσότερες συναλλαγές και μεγαλύτερο τζίρο στη μετοχή της Eurobank. Eως το 1,308 η μετοχή της Alpha Bank, που σε αυτή τη φάση λειτουργεί σαν σηματωρός για τον κλάδο, συνακόλουθα για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Μεγαλύτερο ποσοστό αντίδρασης, με 3,93%, για τη μετοχή της Πειραιώς.

Με τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο και τους αγοραστές να συνεχίζουν υψηλότερα, οι long διευκολύνονται να κινηθούν ανάλογα και σε αρκετά blue chips, αλλά και σε μέρος της μεσαίας κατηγορίας.

Συγκριτικά ικανοποιητικός ο τζίρος (πέραν των τραπεζικών) σε τίτλους των Motor Oil, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Viohalco, TITAN, Coca Cola, Jumbo, AtticaBank, Fourlis κ.α.

Από τις μη τραπεζικές του δείκτη οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο στην πλειονότητα των μετοχών, με τον ΟΤΕ να κυμαίνεται στα 9,78-9,95 ευρώ. Πρακτικά η συνέχιση της κίνησης που ενεργοποιήθηκε από τα 9,57 ευρώ της προηγούμενης Τετάρτης «βγάζει» τη βαρύτερη μετοχή του χρηματιστηρίου προς την περιοχή των 10 ευρώ. Ενδεχόμενη πειστική υπέρβαση των 10 ευρώ θα ενίσχυε το σενάριο της επανάκαμψης προς τα 10,20 ευρώ, με ό,τι αυτό θα σήμαινε και για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Σημειωτέον πως με τη μέχρι τώρα πορεία, η μετοχή «μετρά» απώλειες 6,05% σε διάστημα μηνός.

Στα 25,97-26,16 η μετοχή της Coca Cola, «γυρίζοντας» ανοδικά μετά την υποχώρηση της Παρασκευής. Με ΟΤΕ και Coca Cola σε θετικό πρόσημο, η αγορά κινείται προς τις 640 καθώς λίγο μετά τις 11:30 εντάθηκαν οι κινήσεις από τους long πέραν των τραπεζικών σε όλο και περισσότερα blue chips.

Στις 11:40 ο ΓΔ αντιδρά 0,82%, με τον ΔΤΡ κατά 2,50% υψηλότερα και με την αξία των συναλλαγών στα μόλις 3 εκατ. Στις 40/21 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v