Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ζητούμενα της αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική κίνηση για τον ΓΔ στο ξεκίνημα. Ποια είναι τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα για τους δείκτες. Εβγαλε 13άρι η άνοδος του τραπεζικού κλάδου στις τελευταίες συνεδριάσεις. Με το βλέμμα σε ευρωαγορές και ομόλογα οι επενδυτές.

Τα ζητούμενα της αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Ενθαρρυντικές οι ενδείξεις για τους long από τη χθεσινή συνεδρίαση. Και σχετικά βάσιμη η προσδοκία τους, πως ο Οκτώβριος θα «κλείσει» αύριο με μικρότερες απώλειες απ' ό,τι προ ημερών έβλεπαν.

Στις 640,07 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο χθες 1,07% που μετριάζει στο 7,46% τη μηνιαία διόρθωση, στις 535,18 ο Δείκτης Τραπεζών με αντίδραση 3,88% που μειώνει στο 7,33% τη διόρθωση μηνός και στις 1.684,27 ο FTSE25 με 1,21% χθες και στο σχεδόν 7,8% η υποχώρηση σε διάστημα Οκτωβρίου.

Προφανώς το «γύρισμα» της αγοράς οφείλεται στην ανοδική διόρθωση του τραπεζικού κλάδου, που με κέρδη 13,13% σε μέτρηση εβδομάδας ήταν αυτός που έκανε την διαφορά, περιόρισε τις κινήσεις των short, συνέβαλε στο να σταματήσει το καθοδικό σερί των τεσσάρων διαδοχικών πτωτικών εβδομάδων και να δημιουργήσει προϋποθέσεις μόχλευσης και για αρκετές μετοχές του δείκτη, της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Για τον τραπεζικό κλάδο, κοινή ήταν (και είναι) η εκτίμηση πως είναι το «κλειδί» της τάσης, πως παρά τα μύρια... όσα προβλήματά του μπορεί και βραχυπρόθεσμα υψηλές αποδόσεις να αποφέρει και trading να δημιουργήσει, όπως επίσης να αυξήσει το volatility για τις μετοχές του FTSE25.

Η χθεσινή εικόνα στα διεθνή χρηματιστήρια ήταν ενθαρρυντική, καθώς οι εξελίξεις σε Ιταλία και Γερμανία έδωσαν ώθηση στους long να αντεπιτεθούν στο νήμα του Οκτωβρίου. Το σημαντικότερο όμως είναι η αποκλιμάκωση των πιέσεων στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, με αφορμή και τη στάση του οίκου S&P (να υποβαθμίσει απλά το outlook της ιταλικής οικονομίας) αλλά και τις συμβιβαστικές προσπάθειες που διαφαίνεται πως καταβάλλονται εκατέρωθεν σε Βρυξέλλες και Ρώμη. Θα δείξει. 

Αντιθέτως στη Νέα Υόρκη, παρά το ανοδικό ξεκίνημα της συνεδρίασης, από το μέσο και μετά επικράτησαν οι πωλητές, με συνέπεια οι δείκτες να διαμορφωθούν κοντά στα χαμηλά ημέρας. Ενδεικτικά για τον S&P 500 η αρχή έγινε από τις 2.706,85 για να υποχωρήσει έως τις 2.603,84 και με τελική τιμή στις 2.641,25 μονάδες, με απώλειες 0,66% και ερωτήματα για σήμερα-αύριο.

Εάν υποτεθεί πως οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου δεν επιφυλάξουν απρόοπτα δυσάρεστες εξελίξεις, τότε οι long θα μπορούσαν να ευελπιστούν σε περαιτέρω μείωση των απωλειών που μετρούν αυτό τον μήνα. 

Ειδικότερα όσον αφορά στο ΧΑ, η τραπεζική κίνηση έφτασε με τον ΔΤΡ έως τις 545 μονάδες, με έμπειρο αναλυτή να θεωρεί ως ζητούμενο την πειστική υπέρβαση των 547 και μετατροπή της περιοχής από αντίσταση σε στήριξη. Εάν ευοδωθεί η προσπάθεια, τότε θα αποτελέσει ένα θετικό γεγονός για τους long και θα δημιουργήσει βάσιμες προσδοκίες για υψηλότερες τιμές και για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές. 

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, εάν όντως επιβεβαιωθεί το βραχυπρόθεσμα ανοδικό momentum του μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση της θέσης αρκετών blue chips. Και να συντηρήσει το βελτιωμένο κλίμα και στα μεσαία-χαμηλότερα στρώματα της αγοράς. Κάτι που αποτυπώθηκε στη θετική σχέση 53 ανοδικών έναντι 40 μετοχών με απώλειες. 

ΔΕΗ, Eurobank, Πειραιώς με την ισχυρότερη (σε ημερήσιο) τάση χθες (από τις μετοχές του 25άρη), Attica Bank, Ιατρικό,, ΙΑΣΩ, Ολυμπιακή Τεχνική, Space, ΑΝΕΜΟΣ, Δρομέας κ.α. από τα μεσαιο-μικρά. 

Τεχνικά για τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενθαρρυντική ένδειξη η υπέρβαση των σημαντικών 1.675, όμως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ως στήριξη. Περιθώριο συνέχισης της κίνησης υπάρχει έως τις 1.706 μονάδες, κάτι που θα επιβεβαιωθεί εάν και εφόσον για τον ΔΤΡ οι 547 μονάδες που αναφέρθηκαν, αποτελέσουν από αντίσταση τη στήριξη. Αυτά πάντα σε βραχυπρόθεσμη προσέγγιση καθώς η μέσο-μάκρο παραμένει ξεκάθαρα short. 

Αλλά έστω, ας κλείσει ο Οκτώβριος που ταλαιπώρησε τις αγορές, το ΧΑ με ακόμη μικρότερες απώλειες και ένα θετικό για τους αγοραστές φώτο-φίνις και βλέπουμε από Πέμπτη.   

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v