Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πάνω από τις 640 με τράπεζες και ΔΕΗ

Διευρύνονται τα κέρδη στο Χρηματιστήριο, με τις τραπεζικές μετοχές σε ρόλο «οδηγού». Ξεχωρίζει η Πειραιώς, με άνοδο άνω του 7%, αλλά και η ΔΕΗ. Στο πράσινο το σύνολο των blue chips, πλην ΟΛΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

ΧΑ: Πάνω από τις 640 με τράπεζες και ΔΕΗ

Συντηρείται η βραχυπρόθεσμη ανοδική διόρθωση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με βοήθειες και από την εικόνα των futures στη Wall Street.

Σε ανάλογο ρυθμό και το ΧΑ, με το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει επιχειρηθεί να διαφοροποιηθεί από τη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής, με ενθαρρυντικές ενδείξεις.

Ενισχύονται οι κινήσεις των long στη Φρανκφούρτη, μάλιστα έγιναν επιθετικότερες όταν επισημοποιήθηκε η απόφαση της Ανγκελα Μέρκελ να μην είναι εκ νέου υποψήφια για την αρχηγία του CDU αλλά να παραμείνει στη θέση της καγκελαρίου, κάτι που εάν ισχύσει τελικά, θα συμβαίνει για πρώτη φορά στη γερμανική πολιτική σκηνή. Κατά 2,15% αντιδρά ο DAX στις 11.437 μονάδες, σχεδόν μηδενίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες αλλά μετρώντας 6,60% σε διάστημα μηνός.

Το κλίμα στη Φρανκφούρτη επηρεάζει και το Παρίσι, όπου ο CAC ενισχύεται 1,13% στις 5.025 μονάδες.

Την ίδια ώρα, στο Μιλάνο, ραγδαία η αποκλιμάκωση της απόδοσης των κρατικών τίτλων -νωρίτερα το 10ετές υποχώρησε έως τα 3,288%, χαμηλότερο σημείο σχεδόν δύο εβδομάδων-, σημαντική η κίνηση των long σε μετοχές τραπεζών αλλά και βιομηχανικών εταιρειών, με αποτέλεσμα ο ΜΙΒ να ενισχύεται 2,53% στις 19.157 μονάδες. Οι κινήσεις των traders διευκολύνονται και από το συν 0,92% των futures του S&P, που «δείχνουν» τις 2.693 μονάδες.

Σε αυτό το βραχυπρόθεσμα βελτιωμένο κλίμα διεθνώς οι κινήσεις των αγοραστών στο ΧΑ καθίστανται ευκολότερες, τουλάχιστον όσον αφορά στην κίνηση του ΓΔ προς τις 650 μονάδες. Με σημείο αναφοράς τις 610 μον. για τον ΓΔ, η τεχνικά εύλογη ανοδική διόρθωση δικαιολογούνταν από τους αναλυτές έως τα επίπεδα των 650 μονάδων. Ούτως ή άλλως, περιορισμένων συναλλαγών/τζίρου και η σημερινή προσπάθεια των αγοραστών, θυμίζοντας ότι την Παρασκευή διαμορφώθηκε στα 40 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο τα μέχρι πριν λίγο μεγέθη ήταν χαμηλότερα από αυτά του μέσου όρου εβδομάδας, ενδεικτικό της απουσίας της πλειονότητας των επενδυτών. Παρ' όλα αυτά και με χαμηλούς τζίρους επιβεβαιώνεται η κίνηση της αγοράς (από τις 610 προς τις 650 μον.), με τους traders να παραμένουν επικεντρωμένοι (κυρίως) στον τραπεζικό κλάδο αλλά και συγκριτικά σε συγκεκριμένα blue chips.

Στην περιοχή των 540 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με θετικό πρόσημο και για τις 4 μετοχές συστημικών τραπεζών. Μεγαλύτερος τζίρος στη μετοχή της Εθνικής και με Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank να ακολουθούν. Ισχυρότερη η αντίδραση για τη μετοχή της Πειραιώς (με 7,30% στο 1,309 ευρώ), έως το 1,345 η μετοχή της Αlpha Βank, στο 0,583 η Eurobank, στο 1,516 ευρώ η Εθνική.

Η εστίαση μπορεί να παραμένει στον τραπεζικό κλάδο, πλην όμως κινητικότητα καταγράφεται από τις πρώτες κιόλας εντολές σε αρκετά blue chips. Συγκριτικά μεγάλος τζίρος στη μετοχή του ΟΤΕ, με την αξία συναλλαγών να υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ (στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης), με τους επενδυτές να κινούνται στα 9,78-9,96 ευρώ. Στα 25,97-26,35 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, με θετικό πρόσημο, κάτι που επίσης διευκολύνει βραχυπρόθεσμα τους παίκτες.

Από τα blue chips ισχυρότερη η κίνηση για τη μετοχή της ΔΕΗ καθώς διορθώνει ανοδικά έως το 1,315 ευρώ (σχεδόν 7%), ακολουθούν ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Lamda Development, Fourlis, Sarantis, ΕΧΑΕ, ενώ παραμένουν οι ελεγχόμενες πιέσεις σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Ενεργειακή, ΟΛΠ, Aegean, τις μόνες 4 από τις 21 μη τραπεζικές που υποχωρούν.

Λίγο μετά τις 14:35 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 57/43 μετοχές. Από τη μεσαία/χαμηλότερη κατηγορία ισχυρότερη η αντίδραση για Attica Bank, CPI, Τεχνική Ολυμπιακή, Space, ΕλβαλΧαλκόρ κ.α. Την ίδια ώρα, ο τζίρος έφτανε τα 15 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v