Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πιέσεις για τράπεζες και blue chips

Σε χαμηλότερα επίπεδα διολισθαίνει ο Γενικός Δείκτης, μετά την αρχική κίνηση άνω των 640 μονάδων. Μεικτά πρόσημα στις τραπεζικές μετοχές, υποχωρούν Alpha, Eurobank. Αξιοσημείωτες απώλειες για ΟΠΑΠ, Coca Cola, Motor Oil, ΕΛΠΕ.

ΧΑ: Πιέσεις για τράπεζες και blue chips

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές, με το βλέμμα στα αποτελέσματα. Οριακές διακυμάνσεις στο ΧΑ, με μεικτές τάσεις για τράπεζες και blue chips.

Υποτονικές οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος από νωρίτερα σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, με σταθεροποιητικές τάσεις για μετοχές και ομόλογα σε Μιλάνο, με περιορισμένο το ενδιαφέρον και στην Αθήνα.

Από νωρίτερα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διαμορφώνονταν μικρές διακυμάνσεις καθώς πωλητές και αγοραστές κινούνταν γύρω από τα χθεσινά επίπεδα τιμών. Αρχικά μικρή αντίδραση, για τον DAX έως τις 11.393 και διολίσθηση στη συνέχεια προς τις 11.315 μονάδες, με ανάλογη διακύμανση ο CAC ενώ ο ΜΙΒ συνέχιζε λίγο υψηλότερα προς τις 19.072 μονάδες.

Την ίδια ώρα υποχωρούσε ελαφρώς η απόδοση των κρατικών τίτλων, με ενδεικτική του 10ετούς στο 3,327%. Σε ανοδικό «άνοιγμα» παρέπεμπαν τα futures του S&P 500 στη Wall Street κατά 0,45% στις 2.655 μονάδες. Θυμίζουμε πως και χθες η συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε με αγορές και υψηλό στην αρχή, για να διορθώσει προς το δεύτερο ήμισυ και να διαμορφωθεί αρκετά κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Με περιορισμένης έκτασης κινήσεις από τους αγοραστές ξεκίνησε η συνεδρίαση στο ΧΑ, με το επίκεντρο στον τραπεζικό κλάδο και δευτερευόντως σε συγκεκριμένα blue chips.

Εως τις 10:55 διάρκεσε η κίνηση των long, με τον ΓΔ έως τις 641,80 μονάδες, τον ΔΤΡ έως τις 538,94 και τον FTSE25 έως τις 1.686,92 μονάδες. Εως αυτά τα επίπεδα πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 1,9 εκατ. σε υψηλές τιμές ημέρας, καθώς σταδιακά μετά τις 10:55 ανέλαβαν οι πωλητές, με συνέπεια τη διόρθωση και των τριών βασικών δεικτών. Προς τις 635 ο ΓΔ, με διευρυνόμενες απώλειες μεγαλύτερες του 0,65%, προς τις 527 ο ΔΤΡ, με το «γύρισμα» του τραπεζικού κλάδου-κλειδιού για τη βραχυπρόθεσμη τάση να παρασύρει χαμηλότερα την πλειονότητα των blue chips.

Η αδυναμία του ΔΤΡ να υπερβεί τις 547 μονάδες εμφανής καθώς στις... υψηλές τιμές των πρώτων 10'-15' ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις και στις 4 μετοχές του κλάδου, αποτέλεσμα, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, της προσπάθειας των traders να κατοχυρώσουν βραχυπρόθεσμα υψηλές αποδόσεις. Αδυναμία που οδήγησε ορισμένους σε πωλήσεις κατ' αρχάς σε μετοχές των Αlpha Βank, Πειραιώς και σχεδόν αμέσως σε Eurobank και Εθνική. Το 26% του χαμηλού τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, ωστόσο συγκριτικά ικανοποιητικός γίνεται και σε μετοχές των ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Jumbo, Coca Cola, ΔΕΗ κ.α. Από τις μετοχές που αναφέρονται με θετικό πρόσημο είναι μόνον του ΟΤΕ, ένδειξη της στάσης των βραχυπρόθεσμων παικτών που κατά κύριο λόγο, μετά τα πρώτα 20'-25', είναι από την πλευρά των πωλητών.

Στο μείον 0,85% ο ΔΤΡ από το αρχικό συν 0,55%, με αδυναμία μεν υπέρβασης προς τις ζητούμενες 547 μονάδες αλλά και με αγορές/στήριξη από τις 527 μονάδες. Ενδεχομένως αυτό το εύρος να αποτελέσει τη βάση για τις κινήσεις των βραχυπρόθεσμων στη σημερινή συνεδρίαση, με την προϋπόθεση πως δεν θα υποχωρήσει ο δείκτης χαμηλότερα των 525 μονάδων. Στο 4,214% το 10ετές.

Στα blue chips, την αρχικά ενθαρρυντική ένδειξη όσον αφορά στη σχέση ανοδικών/πτωτικών ακολούθησε η υπερίσχυση των πωλητών. Ελεγχόμενες και περιορισμένες οι πωλήσεις (όπως και οι αγορές στην αρχή), με συναλλαγές άλλων 800 χιλιάδων ευρώ να γίνονται στο 25λεπτο της διόρθωσης.

Η απουσία ισχυρών εντολών και από τις δύο πλευρές (αγοραστές/πωλητές) έχει ως αποτέλεσμα τη διακύμανση της αγοράς σε ένα στενό εύρος μόλις 5-6 μονάδων. Χαμηλότερο το volatility για βασικούς δείκτες, μετοχές και με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 16/39 μετοχές. Για 150 τίτλους δεν υπήρχε μεταβολή, λίγο πριν τις 11:25.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v