Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε τροχιά διόρθωσης οι τράπεζες

Κίνηση στη ζώνη 630-635 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές στο «κόκκινο». Στα θετικά της συνεδρίασης, οι αντοχές των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων. Πιέσεις και για ΟΠΑΠ, Coca Cola.

ΧΑ: Σε τροχιά διόρθωσης οι τράπεζες

Σε αρνητικό έδαφος τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή στα εταιρικά αποτελέσματα. Σε ανοδικό ξεκίνημα παραπέμπουν τα futures στη Wall Street, με τον S&P 500 να «δείχνει» 0,37% από τις 2.652 μονάδες.

Με απώλειες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο, με τους πωλητές να έχουν αναλάβει μετά την πρώτη ώρα τον έλεγχο της κατάστασης, με συνέπεια οι βασικοί δείκτες με ελεγχόμενες κινήσεις να πιέζονται έως 0,25% χαμηλότερα. Διόρθωση εντός ορίων και χωρίς να απειλούνται οι πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

Αντιθέτως μεγαλύτερες είναι οι απώλειες στο ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει τις συγκριτικά μεγαλύτερες απώλειες. Στο συν μόλις δύο κλάδοι, τηλεπικοινωνιών και κατασκευών/υλικών με τη μετοχή του ΟΤΕ να είναι ο κύριος υποστηρικτής των long στην προσπάθεια μετριασμού των απωλειών.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος σε χαμηλά επίπεδα και με το 20% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, ενώ συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος γίνεται σε μετοχές των Motor Oil, OTE αλλά και ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Jumbo, Viohalco, Lamda Development κ.α.

Η πορεία του ΧΑ ακολουθεί την πορεία της διόρθωσης του DAX, με τους traders να ακολουθούν τις κινήσεις των... συναδέλφων τους στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με συνέπεια σταθερά και σταδιακά ο μεν ΓΔ να διορθώνει προς τις 633,38 μονάδες, ο FTSE25 έως τις 1.662,81 και ο ΔΤΡ έως τις 526,20 μονάδες.

Προσώρας (*) και για τους τρεις βασικούς δείκτες οι βραχυπρόθεσμες (σε ημερήσιο) στηρίξεις αντέχουν (και επιβεβαιώνονται), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα και ειδικότερα για σήμερα-αύριο, που ολοκληρώνεται (και) χρηματιστηριακά ο... κόκκινος Οκτώβριος.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές, για τον ΓΔ οι απώλειες είναι 8,12% σε διάστημα μηνός, για τον ΔΤΡ στο 8,32% περίπου, όσο χάνει ο FTSE25 στο ίδιο διάστημα.

Με πωλήσεις/πιέσεις οι 3 από τις 4 τραπεζικές μετοχές, με την Alpha Bank στο 1,298 ευρώ, με τη Eurobank στο 0,572 και στο 1,274 ευρώ για την Πειραιώς. Κόντρα στη διόρθωση του κλάδου η μετοχή της Εθνικής, στο 1,503 ευρώ.

Στα blue chips έχει αναστραφεί η αρχική εικόνα καθώς νωρίτερα οι 7 από τα 21 (μη τραπεζικά) κινούνται με αγοραστές. Εκτός από τον ΟΤΕ, με θετικό πρόσημο ακολουθούν Aegean, ΔΕΗ, Grivalia, ΤΙΤΑΝ, Lamda Development και ΟΛΠ.

Με πωλήσεις κυρίως σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, Μυτιληναίου, Fourlis, Τέρνα Ενεργειακή, με το μείον 1,74% της «βαριάς» Coca Cola να υποχωρεί στα 25,93 ευρώ.

Η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων (ημερήσιων) στηρίξεων δίνει την αφορμή για απορρόφηση της όποιας προσφοράς από τα χαμηλά ημέρας, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των απωλειών στο μείον 0,67% και τις 635 μονάδες.

Στα 10,9 εκατ. ο τζίρος, στις 14:35.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v