Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τσάμπα» διόρθωση στο χρηματιστήριο

Με λιγότερα από 26,5 εκατ. ευρώ συναλλαγών ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά με μικρές απώλειες. Πτώση για Coca Cola, ΟΠΑΠ και Βιοχάλκο. Αντίσταση από ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς και ΔΕΗ. Περιορισμένη αύξηση και στις αποδόσεις του 10ετους.

«Τσάμπα» διόρθωση στο χρηματιστήριο

Ούτε το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, ούτε η καταρράκωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων), στάθηκαν ικανά να αναχαιτίσουν την επιστροφή των πωλητών, στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, με τους τελευταίους να "πατάνε" στην επιστροφή της επιφυλακτικότητας στις Διεθνείς Αγορές, αλλά και στην επιστροφή των πωλητών στις Αγορές ομολόγων.

Μένοντας στον τζίρο, αυτός έδωσε τα "διαπιστευτήριά" του από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, καθώς η πρώτη ώρα συμπληρώθηκε με τζίρο 2,9 εκατ., από τα οποία τα 0,5 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΟΤΕ) και η δεύτερη ώρα συναλλαγών με 4,5 εκατ., από τα οποία τα 0,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Το "σύνθημα" της νέας υποχώρησης, έδωσε χθες το βράδυ η Wall Street, έστω και αν ανέκαμψε από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, στον απόηχο της είδησης σύμφωνα με την οποία, "οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ανακοινώσουν, ως τις αρχές Δεκεμβρίου, την επιβολή δασμών σε όλες τις εισαγωγές Κινεζικών Αγαθών που δεν έχουν βάλει ακόμα στο στόχαστρο, αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στις συνομιλίες ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Σι Τζινπίνγκ τον επόμενο μήνα", σημείωσαν πηγές στο Bloomberg.

Σύμφωνα με δύο από τις πηγές, "η αξία των εισαγωγών αυτών ανέρχεται στα $257 δισ., με βάση τα περυσινά στοιχεία".

Από την άλλη, τουλάχιστον ευδιάκριτη ήταν η επιστροφή των πωλητών και η αύξηση των αποδόσεων, στις Αγορές ομολόγων, με την απόδοση του Ιταλικού 10ετους τίτλου να διαμορφώνεται στο 3,48% (+14 μονάδες βάσης) και του αντίστοιχου Ελληνικού τίτλου στο 4,20% (+5 μονάδες βάσης).

"Με λίγα πέσαμε, με λιγότερα αντιδράσαμε και με λίγα επιστρέφουμε σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι", ήταν η ατάκα παλαιού παράγοντα της Αγοράς, όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α.

Άλλωστε, η μεγάλη "αγωνία" των επαγγελματιών του χώρου δεν είναι η παρατεταμένη πλαγιολισθητική κίνηση της Αγοράς, αλλά η εμμονή του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, εικόνα που συνεχίζει να δρα αποτρεπτικά για όσα χαρτοφυλάκια παραμένουν εκτός Χ.Α. και με αυξημένη ρευστότητα, ή πιστωτικά υπόλοιπα στα χαρτοφυλάκιά τους και ταυτόχρονα αυξάνει τα υφιστάμενα προβλήματα για αρκετές ΑΧΕ. Είναι κοινό μυστικό, ότι με τόσο χαμηλούς τζίρους, ακόμα και αν υπάρξει "ανακωχή" πωλήσεων, πολύ δύσκολα το Ελληνικό Χρηματιστήριο, μπορεί να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο.

Από την άλλη, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Εγχώρια Αγορά κάθε δύο μήνες χάνει και ένα "σκαλοπάτι" 100 μονάδων και τώρα όλοι οι αναλυτές διερωτώνται αν με την "βοήθεια" του διεθνούς κλίματος, ο Γενικός Δείκτης θα βάλει και το "5" μπροστά (!)

Τέτοιο ερώτημα δεν φαίνεται να "βασανίζει" τα γνωστά, Ξένα, "short" χαρτοφυλάκια, που όχι μόνο δεν θορυβήθηκαν από την τελευταία ανοδική αντίδραση, αλλά συνεχίζουν να αυξάνουν τις καθαρές αρνητικές θέσεις στις Τράπεζες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, εκτός από τον χαμηλό τζίρο και την σχεδόν πλήρη απόσυρση των αγοραστών από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, η εμφανής διάθεση των Τραπεζικών μετοχών να υποχωρήσουν "τακτικά" και με εμφανείς αμυντικές διαθέσεις, προσπαθώντας να αλλάξουν την εικόνα της "ελεύθερης πτώσης" στην οποία μας είχαν συνηθίσει στα προηγούμενα πτωτικά κύματα.

Επίσης η προσπάθεια της ΔΕΗ (+1,15%) να συμπληρώσει και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, η αντεπίθεση των αγοραστών στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,26%) προκειμένου να αποτρέψουν την όγδοη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ενώ από τα άλλα, μη Τραπεζικά, blue chips, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν και οι ΑΔΜΗΕ (+0,86%), Αεροπορία Αιγαίου (+0,15%), Ελ. Πετρέλαια (+0,28%), ΕΥΔΑΠ (+0,19%), ΟΤΕ (+0,41%), Τιτάνας (+1,76%) και αμετάβλητος ο τίτλος του Σαράντη.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Η βελτίωση της τεχνικής εικόνας, έστω και με τις υποτονικές συναλλαγές που σημειώνονται, επιτρέπουν τη διαμόρφωση προσδοκιών για κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 650 μονάδες, καθώς οι Διαχειριστές επανατοποθετούνται στις Αναδυόμενες Αγορές. Συγκρατημένη αισιοδοξία λοιπόν για τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς το κλίμα αναζωπύρωσης του εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα επανέρχεται" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση των Ιταλικών spreads, μεταξύ άλλων, προσφέρει ένα 'παράθυρο ευκαιρίας' στο εσωτερικό, για μια ανοδική αντίδραση, την οποία οριοθετούμε στην περιοχή των 680 μονάδων, υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Στα Διεθνή Χρηματιστήρια η μεταβλητότητα παραμένει υψηλή, αλλά εκεί θα αποφασιστεί και η κατεύθυνση του Γενικού Δείκτη" τόνιζε η Merit Sec.

"Η αντίδραση από τα χαμηλά έτους, είχε 'καύσιμο', κυρίως, τις Τραπεζικές μετοχές, οι οποίες παραμένουν καταλυτικός κλάδος για τη διαμόρφωση της τάσης και του ενδιαφέροντος των Επενδυτών. Ωστόσο, οι όγκοι δείχνουν πως μία σταθεροποιητική συνεδρίαση είναι πιθανή σήμερα, προκειμένου να αφομοιωθούν τα πρόσφατα κέρδη" ήταν οι εκτιμήσεις της Beta Sec.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις παραγόντων της Αγοράς, "το Χ.Α. δύσκολα θα απεγκλωβιστεί από την 'νηοπομπή' μετριοπαθών συνεδριάσεων και λόγω της αδυναμίας των Αγορών του εξωτερικού, καθώς εξακολουθούν να λείπουν οι εγχώριοι καταλύτες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το momentum για μία σταθερή ανάκαμψη".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι επιμέρους Τραπεζικοί τίτλοι, όσο και ο κλαδικός τους δείκτης, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΔΤΡ ξεκίνησε με ήπια ανοδικές διαθέσεις και έφθασε μέχρι τις 538,94 μονάδες (+0,70%), όμως από εκεί και πέρα οι πωλητές αύξησαν την κινητικότητά τους και ο εν λόγω δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 526,20 μονάδες (-1,68%). Νέα αντίδραση είχε σαν αποτέλεσμα στις 17.00 να βρεθεί στις 536,37 (+0,22%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 534,77 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,08%.

Για τους επενδυτές που θεωρούνται "συντηρητικοί" και κινούνται με μακρύτερο επενδυτικό ορίζοντα, τίποτα δεν έχει αλλάξει όσο ο Τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να δίνει κλεισίματα μέσα στο εύρος 457 - 547. Όμως τα πρώτα "alert" θα ηχήσουν αν η μέγιστη αποδεκτή διόρθωση δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 495 μονάδων, με ενδιάμεση στήριξη στις 516 μονάδες.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και πλην των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ (-2,69%). Ο τίτλος δείχνει να επιστρέφει σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι που έχει ξεκινήσει από τα 27,25 ευρώ (κλείσιμο 18/10). Επόμενες στηρίξεις στα 25,40 και 24,93 ευρώ. Το ημερήσιο "stop short" στα 27,42 ευρώ και η κοντινή αντίσταση στα 26,20 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος του ΟΠΑΠ (-2,38%), που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στο χαμηλό ημέρας, ενώ συμπλήρωσε πέντε πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες έξι. Τα πράγματα θα δυσκολέψουν αν χαθεί η στήριξη στα 8,14 ευρώ. Στα 8,69 ευρώ, το ημερήσιο "stop short".

Μόνιμα στο "κόκκινο" κινήθηκε και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, που έχει να "δει" θετικό κλείσιμο από τις 22/10. Αν χαθεί η στήριξη στα 5,95 - 5,90 ευρώ, ο τεχνικός προβληματισμός θα αυξηθεί κατακόρυφα, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 5,62 ευρώ. Για ημερήσιο σήμα αγοράς, απαιτείται υπέρβαση των 6,34 ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"H απουσία εγχώριων καταλυτών, αποτέλεσμα της στασιμότητας που παρατηρείται στο οικονομικό περιβάλλον, χαρακτηρίζει την επενδυτική ατμόσφαιρα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο" σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα.

Ακόμη και για το ζήτημα της περικοπής, ή όχι των συντάξεων, θα χρειαστεί να περιμένουμε τις αποφάσεις του Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου!

Έτσι, οι κινήσεις του Χ.Α. καθοδηγούνται από τις Ευρωπαϊκές, κυρίως, Αγορές, με τις οποίες συμπορεύεται χρονικά, που επηρεάζονται από τη διένεξη των Βρυξελλών με τη Ρώμη για τον προϋπολογισμό και με το Λονδίνο για το "Brexit", στο εξής δε και από τις εξελίξεις της Γερμανίας σε συνέχεια της απόφασης Μέρκελ για μη διεκδίκηση της επανεκλογής της στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών.

Ταυτόχρονα, επιρροή ασκείται και από την πορεία των δεικτών της Wall Street, το κλείσιμο των οποίων κοιτάζει κάθε βράδυ όλος ο Πλανήτης για να καθοδηγηθεί την επομένη.

Αν και ετερόφωτο λοιπόν το Ελληνικό Χρηματιστήριο, στην παρούσα φάση, καταβάλει προσπάθειες αυτονόμησης, με τους αγοραστές, συχνά, να επιβάλλονται των πωλητών, ακόμη και μέχρι τις δημοπρασίες, επωφελούμενοι από τη ρηχότητα της Αγοράς και την απροθυμία των πωλητών για επιθετικές κινήσεις, καθώς τηρούν μάλλον στάση ανακωχής.

Το αποτέλεσμα είναι να σημειώνεται μια σχετική μεταβλητότητα, με τον Γενικό Δείκτη να επιτυγχάνει την αναρρίχησή του μέχρι τις 640 μονάδες, διαμορφώνοντας βάσιμες προσδοκίες για περαιτέρω άνοδο μέχρι τις 660 μονάδες, που συνιστούν την περιοχή αντίστασης που επισημαίνει η τεχνική ανάλυση. Από την άλλη πλευρά, η πιθανότητα ενός σεναρίου κίνησης προς τις 600 μονάδες έχει αισθητά αδυνατίσει, με δεδομένη την πολλαπλή κινητοποίηση των αγοραστών στις ζώνες που είναι λίγο ψηλότερα.

Παραμένουμε επομένως εγκλωβισμένοι στα στενά όρια διαμόρφωσης των διακυμάνσεων του Γενικού Δείκτη, ενόσω δεν υπάρχουν εξελίξεις γύρω από τον "σηματωρό" κλάδο του Ελληνικού Χρηματιστήριου, τον Τραπεζικό δηλαδή.

Θα χρειαστεί, επομένως, βελτιωμένη κινητικότητα στο πεδίο της επιτάχυνσης των ενεργειών απομείωσης των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων από τα "κόκκινα" δάνεια, σε συνδυασμό με ένα πειστικό αφήγημα για τον τρόπο θωράκισης των ιδίων κεφαλαίων τους, που να αποκλείει την διάχυση σεναριολογίας για νέες ανακεφαλαιοποιήσεις, ή άλλου τύπου ενέργειες, όπως συγχωνεύσεις μεταξύ των συστημικών Τραπεζών.

Στο διεθνές περιβάλλον, οι εξελίξεις συνεχίζουν να είναι επιβαρυντικές για τις Αγορές. Ο Μάριο Ντράγκι δεν έπεισε με τις δηλώσεις του ότι η Ιταλία θα τα βρει με την Ε.Ε. και η απόφαση για ολοκλήρωση του κύκλου ενεργειών σε σχέση με την ποσοτική χαλάρωση είναι ενδεχόμενο να επανεξεταστεί.

Το "Brexit" παραμένει σε εκκρεμότητα για την Βρετανία και την Ευρώπη, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Η αποχώρηση Μέρκελ έτυχε μάλλον θετικής υποδοχής, σε πρώτη ανάγνωση, από τις Αγορές, όμως είναι μάλλον δύσκολο να δούμε ουσιαστική αλλαγή στη Γερμανική στάση, σε σχέση με μια διαφορετική ατζέντα στα Ευρωπαϊκά ζητήματα.

Και στις ΗΠΑ, η ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων των εταιρειών για το 3ο τρίμηνο, ακυρώνεται από τις δηλώσεις Trump για περαιτέρω αύξηση των δασμών εισαγομένων Κινεζικών Προϊόντων, στο βαθμό που δεν ευδοκιμήσουν οι συνομιλίες με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι. "Ωστόσο, οι αποδόσεις των ομολόγων δεν σηματοδοτούν ακόμη τη διαμόρφωση επιπέδων που να οδηγούν σε νέες μετατοπίσεις κεφαλαίων από τις μετοχές προς τα ομόλογα. Για την ώρα τουλάχιστον" επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Αξιοσημείωτη υποχώρηση για το Πετρέλαιο, ηπιότερες οι απώλειες για Ευρώ και Χρυσό.

Η Κινεζική Ρυθμιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι θα βελτιώσει τη ρευστότητα της Αγοράς και θα καθοδηγήσει περισσότερα μακροπρόθεσμα κεφάλαια προς τις αγορές. Παράλληλα, θα ενθαρρύνει τις επαναγορές μετοχών και τις εξαγορές και συγχωνεύσεις των εισηγμένων Επιχειρήσεων.

H Γαλλική οικονομική ανάπτυξη κινήθηκε ανοδικά το τρίτο τρίμηνο. Αναπτύχθηκε κατά 0,4%, σημειώνοντας άνοδο από τον ρυθμό 0,2% των προηγούμενων τριών μηνών. Η ανάγνωση ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 0,5%, που έβλεπαν οικονομολόγοι δημοσκόπησης του Reuters.

Η Ιταλική Οικονομία κατέβασε ρυθμούς το τρίτο τρίμηνο. Το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου (το πιο αδύναμο αποτέλεσμα από το τέταρτο τρίμηνο του 2014), μετά την αύξηση κατά 0,2% του δευτέρου τριμήνου. Σε ετήσια βάση κινήθηκε ανοδικά κατά 0,8%. Η ανάγνωση ήταν χαμηλότερη από την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters, που έδειχνε αύξηση κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση και 0,9% σε ετήσια.

Χαμηλότερα κινήθηκαν τα στοιχεία που αφορούν την ανεργία στη Γερμανία τον Οκτώβριο. Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 11.000, στα 2,292 εκατ., ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση κατά 12.000. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 5,1%, στο πιο χαμηλό σημείο από το 1990.

Η οικονομική ανάπτυξη στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ επιβραδύνθηκε στο 0,2% το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σχέση με το προηγούμενο, μετά την αύξηση κατά 0,4% του δευτέρου τριμήνου. Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 1,7%, από 2,2% το δεύτερο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι δημοσκόπησης του Reuters ανέμεναν 0,4% σε τριμηνιαία ανάγνωση και 1,8% σε ετήσια.

Χαμηλότερα κινήθηκε η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη για δέκατο συνεχόμενο μήνα. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 109,8 μονάδες τον Οκτώβριο, από 110,9 τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο.

Στο 2,4% διαμορφώθηκε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Οκτώβριο, σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις. Είναι το υψηλότερο σημείο των τελευταίων έξι ετών, ενώ τον προηγούμενο μήνα ήταν 2,2%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα υπόλοιπα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 641,8 (+0,27%) και 633,38 μονάδων (-1,05%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 637,69 (-0,37%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 636,65 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,53%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 26 εκατ., από τα οποία τα 3,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΟΤΕ και ΜΟΗ απέσπασαν το 23,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι Σαράντης και Τιτάν δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Ελ. Πετρέλαια, Τιτάν και Jumbo και στο χαμηλό ημέρας οι Grivalia, Fourlis, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, και Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα με 33 ανοδικές μετοχές, έναντι 55 πτωτικών, όμως για 14 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 2%.

Τεχνικά και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, για τον Γενικό Δείκτη, στην τελευταία ανοδική αντίδραση έμεινε απαραβίαστη η αντίσταση στις 650 - 658 μονάδες και τώρα επανέρχονται τα σενάρια για το αν θα αντέξουν οι στηρίξεις στις 610 και 603 μονάδες, ή θα μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στις 580 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,97%), χθες έκανε την υπέρβαση των 1675 μονάδων και σήμερα τις έχασε εκ νέου με χαρακτηριστική ευκολία. Με την παραπάνω εξέλιξη, ξαναμπαίνει στην "εξίσωση" η πιθανότητα δοκιμασίας της στήριξης στις 1534 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, προσοχή στο "gap" στις 1726 μονάδες, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 1675 και 1698 μονάδες.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού με υποχώρηση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν και νεότερη μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.307 συμβόλαια).

Στα 5.631 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.684 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 624, 605 για τον Νοέμβριο και 19 για τον Δεκέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.667,25) κινήθηκε μεταξύ 1.659,5 και 1.684 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.124), Alpha Bank (1.944), Πειραιώς (1.701), ΔΕΗ (848), ΟΠΑΠ (317), Εθνική (5.422), Μυτιληναίο (279), ΓΕΚ (174), MIG (1.490), Ελλάκτωρα (274).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.333, Eurobank 38.550, Alpha Bank 24.540, Εθνική 211.260, ΔΕΗ 10.569, Πειραιώς 12.970.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                               Name of Issuer                  NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,33%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

1,00%

2018-10-19

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

Oceanwood Capital Management LTD

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,60%

 

2018-10-22

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 29.704.957 τεμ., (από 29.468.957 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 28.420.405 τεμ. (28.420.405), ΔΕΗ 6.137.455 τεμ. (6.138.065), Eurobank 55.170.471 τεμ. (58.170.471), Εθνική 12.430.365 τεμ. (12.430.365), ΟΠΑΠ 1.010.435 τεμ. (1.011.718) Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v