Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισορροπεί στις 640 ο Γενικός Δείκτης

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο με το τζίρο σε μέτρα επίπεδα. Υπεραποδίδει η μετοχή της ΔΕΗ. Κέρδη καταγράφουν Coca Cola, Aegean, Alpha Bank. Πιέσεις σε Πειραιώς, Εθνική, ΔΕΗ, Μotor Oil, Eurobank. Σταθεροποιητικά ο ΟΠΑΠ.

ΧΑ: Ισορροπεί στις 640 ο Γενικός Δείκτης

Τελευταία συνεδρίαση σήμερα, μίας εβδομάδος που στα καθ΄ ημάς, μας βρίσκει με θετικό πρόσημο και για τους τρεις βασικούς δείκτες. Σε ήπια υποχώρηση τα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια συνέχεια της χθεσινοβραδυνής πτώσης στην Wall Street και των ανησυχιών που συντηρούνται για διάφορα ανοιχτά μέτωπα στην ευρω-αγορά. Η απόφαση της Fed να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια διευκολύνει τους χειρισμούς της ΕΚΤ που θα ήθελε να τραβήξει για όσο πιο μακρυά γίνεται μία κίνηση αύξησης των ευρω-επιτοκίων ωστόσο από την άλλη υπάρχουν μέτωπα- και σε αυτή την φάση το Ρώμης- Βρυξελλών- που δικαιολογούν την νευρικότητα των τελευταίων ημερών.

Στον ρυθμό των διεθνών αγορών και το ΧΑ πλην όμως οι κινήσεις των traders είναι κυρίως στην λογική της μερικής, λελογισμένης άρα ελεγχόμενης μείωσης θέσεων και δη βραχυπρόθεσμων αυτών που αποκτήθηκαν από την συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής και Δευτέρας.

Η αδυναμία υπέρβασης των 650 μονάδων στην πρώτη ώρα της χθεσινής συνεδρίασης σήμανε και την ενεργοποίηση εντολών προκειμένου να κλειδώσουν τα κεκτημένα της εβδομάδος, που σήμερα, νωρίτερα, με τον Γενικό Δείκτη στις 639,30 μονάδες διαμορφώνονται σε 3,21%, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 519,84 σε 5,99% και με τον FTSE25 στις 1.690,28 σε 2,98% πάντα στο ίδιο διάστημα.

Συναλλαγές και τζίρος σε χαμηλά επίπεδα, αναλογικά σε αυτά των τελευταίων δύο συνεδριάσεων δηλαδή για συνολικά 30-32 εκατ., με το 40% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος σε συγκεκριμένα blue chips, μετοχές-σηματωρούς.

Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου (εννεαμήνου) είναι ένα από τα κριτήρια επιλογής (και βραχυπρόθεσμα) κάτι που από την αρχή της συνεδρίασης αποτυπώνεται κυρίως στην υπεραπόδωση για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων.

Η φειδωλή προσφορά στα πρώτα 40-45΄ της συνεδρίασης σε συνδυασμό με την εικόνα συγκεκριμένων μετοχών είχε ως αποτέλεσμα την σταδιακή ενεργοποίηση ορισμένων αγοραστών και σε άλλες μετοχές του δείκτη. Στις 11.10΄ είχε αυξηθεί ο αριθμός των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπου υπερίσχυαν οι αγοραστές.

Η οριακή μεταβολή της τάσης, με τον ΓΔ στις 640 και τις απώλειες του ΔΤΡ από 1,45% να περιορίζονται στο μείον 0,66% έφερε εντολές σε Μυτιληναίο, Viohalco, TITAN, Coca Cola, Fourlis κ.α. Λίγες συναλλαγές που όμως αρκούν για να "γυρίσει" σε θετικό πρόσημο η τιμή των μετοχών. Από τα 27,17 στα 27,30 ευρώ η Coca Cola και αρκεί για να...μηδενίσουν οι μικρές απώλειες του ΓΔ και να ανέβει ο πήχης στις μετοχές που προαναφέρθηκαν.

Από τη μέχρι πριν λίγο εικόνα της αγοράς φαίνεται πως και οι μεν και οι δε ενδιαφέρονται να κατοχυρώσουν τα κεκτημένα (εβδομάδος), να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες μετοχές, με τα ΕΛΠΕ να παρουσιάζουν και μόχλευση και μεταβλητότητα κάτι που ελκύει βραχυπρόθεσμο (ημερήσιο ) trading. Από τα 7,49 στα 7,71 για τη μετοχή που έχει τον τρίτο μεγαλύτερο τζίρο.

Από τα μη τραπεζικά ο Μυτιληναίος έχει τον δεύτερο (μετά την Εθνική) και ο ΟΤΕ τον τέταρτο. Coca Cola και Viohalco μπορεί να κάνουν την διαφορά στη συνέχεια. Στις 21/33 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με Δρομέα, Ικτίνο, Περσέα, Κέκροψ κ.α να ξεχωρίζουν από τα μεσαία/μικρά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v