Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χρηματιστήριο

Η ιδιότυπη συσσώρευση του ΓΔ και η σταδιακή κάμψη των συναλλαγών προβληματίζουν τους επενδυτές. Τα πρώτα ορόσημα της εβδομάδας και ποια blue chips είναι «long» σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση. Η εικόνα των τραπεζών.

Πού θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χρηματιστήριο

Ξένες αγορές, αναθεώρηση δεικτών MSCI, εταιρικά αποτελέσματα και λήξη Παραγώγων συνθέτουν το σκηνικό της εβδομάδος.

Με τις ευρωπαϊκές αγορές σε οριακά θετική εβδομαδιαία τάση, με τον S&P 500 στο συν 2,13% και στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να μετρά κέρδη 3,88%, τον Δείκτη Τραπεζών 5,71% και 3,87% για τον FTSE25.

Για το ΧΑ είναι η τελευταία εβδομάδα ήταν η δεύτερη συνεχόμενα ανοδική/με θετικό πρόσημο μετά από ένα σερί τεσσάρων εβδομάδων διόρθωσης που έθεσε σε δοκιμασία την σημαντική ζώνη των 610 μονάδων. Ζώνη που δοκιμάστηκε εκ νέου στην συνεδρίαση της Δευτέρας, άντεξε, και έβγαλε και πάλι μία μικρή αντίδραση/ανοδική διόρθωση προς τις 650 μονάδες. Η εικόνα του ΓΔ είναι σχεδόν σταθερή, στα χαμηλά της, από τις 10 Οκτωβρίου (και μετά τη μεγάλη... βουτιά από τα επίπεδα των 700 plus μονάδων, στα τέλη Σεπτεμβρίου).

Εκτοτε η ιδιότυπης μορφής συσσώρευση μεταξύ 610-650 μονάδων, με ρυθμιστή τον τραπεζικό κλάδο, ανακατατάξεις στα blue chips και αρκετές ευκαιρίες για βραχυπρόθεσμο trade σε τίτλους της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας. Σε αυτό το διάστημα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων συναλλαγές και τζίρος μειώνονται σταθερά φθάνοντας την Παρασκευή σε έναν καθαρό μέγεθος 22 εκατ. (εξαιρούμενων του πακέτου του ΥΓΕΙΑ).

"Οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο μειώνονται ως αποτέλεσμα της μείωσης του πλήθους των εταιρειών και της συνολικής κεφαλαιοποίησης. Το φαινόμενο δεν είναι αφύσικο, ούτε παράδοξο, είναι συνάρτηση του κύκλου στον οποίο βρίσκεται η αγορά και σε αρκετά προσομοιάζει με την περίοδο 1991-1997, όταν το ΧΑ είχε παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα συναλλαγών για μεγάλο χρονικό διάστημα" θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης με τον έμπειρο αναλυτή να έχει απόλυτο δίκιο και ως προς τον χρονισμό αυτής της περιόδου.

Στα βραχυπρόθεσμα όμως η εβδομάδα ξεκινά με αμφίσημους οιωνούς, με τη Motor Oil να ανακοινώνει, αύριο Δευτέρα, τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου (εννεαμήνου) μετά το πέρας της συνεδρίασης. Στα 19,38 ευρώ η μετοχή της ΜΟΗ ανακάμπτοντας κατά 5,33% σε εβδομαδιαίο, μετρώντας απώλειες 9,44% σε μηνιαίο και δίνοντας δυνατότητες επανατοποθετήσεων ή και νέων τοποθετήσεων από τα χαμηλά των 17,50 ευρώ, της Τρίτης 6 Νοεμβρίου. Ωστόσο η προσοχή των ειδικών της αγοράς εστιάζεται στην επομένη, καθώς την Τρίτη είναι η τηλεδιάσκεψη με την διοίκηση της εταιρείας να έχει γερά χαρτιά στα χέρια της. Δευτερευόντως ενδιαφέρον έχει και το θέμα του προμερίσματος που διανέμεται, συνήθως, τον Δεκέμβριο.

Το βράδυ της ίδιας μέρας θα γίνουν γνωστά τα νεότερα από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI για την οποία πολύς λόγος έγινε και έντονες αναταράξεις πυροδότησε στο χρηματιστηριακό ταμπλό με αυξημένο volatility και trading κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Για την δύσκολη εξίσωση του MSCI για το ΧΑ, για μετοχές και εν δυνάμει εισροές- εκροές ο Γιώργος Α. Σαββάκης μας έχει ενημερώσει αναλυτικά από το πρωί του Σαββάτου. Εστίαση στις πιθανές εκροές λόγω του rebalancing με τις κινήσεις των traders και διαχειριστών να εκτείνονται μέχρι την συνεδρίαση της Παρασκευής 30 Νοεμβρίου.

Την Τετάρτη ανακοινώνει αποτελέσματα η Autohellas, ενώ την Παρασκευή λήγει η απλή σειρά μηνός Νοεμβρίου στα Παράγωγα. Σε χαμηλά επίπεδα η συναλλακτικότητα στο ΧΠΑ με 702 Συμβόλαια στην τρέχουσα σειρά και 442 στην επόμενη αμφότερες με οριακά θετικό premium.

Χωρίς ξεκάθαρη εικόνα ούτε τα Παράγωγα, όπως άλλωστε και της υποκείμενης αγοράς αλλά με τους long να έχουν ένα μικρό προβάδισμα σε σχέση με τους short. Προβάδισμα που θα φανεί από τις συνεδριάσεις Τρίτης-Τετάρτης (με αφορμή κυρίως τον MSCI) εάν μπορεί να μετουσιωθεί σε επιτυχή προσπάθεια υπέρβασης των 655 μονάδων με ότι αυτό θα συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Εκτίμηση έμπειρων παραγόντων της αγοράς, πως η τάση θα εξαρτηθεί αφ' ενός από τις διεθνείς αγορές (Wall Street, Ευρώπη) αφ' ετέρου από τις εξελίξεις στα εσωτερικά μέτωπα (τραπεζικό, επιχειρηματικά κ.λπ).

Για την Wall Street, η τεχνική εικόνα του S&P 500 "δείχνει" πως η αντίδραση από τα τελευταία χαμηλά των 2.603,84 μον. (29 Οκτωβρίου) μπορεί να εκταθεί έως/προς τις 2.870-2.875 (των αρχών Οκτωβρίου) με απαραίτητη προυπόθεση την υπέρβαση των 2.810-2.820 μονάδων όσο συντομότερα γίνεται.

Στην Ευρώπη ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τραπεζικός δείκτης Stoxx Europe 600/Banks Sector που από τα επίπεδα των 138 μονάδων "δείχνει" σε εβδομαδιαία μέτρηση πως μπορεί να "κρύβει" περιθώρια σημαντικής αντίδρασης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί στην περίπτωση που προέκυπτε κάποια θετική εξέλιξη που θα ωθούσε υψηλότερα τράπεζες/χρηματιστήρια. Θα διακινδυνεύσω να υποθέσω πως αυτό που "κρύβει" ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης συναρτάται με τις εξελίξεις στο μέτωπο Ρώμης- Βρυξελλών. Παρά το γεγονός πως το κλίμα δεν φαίνεται να είναι και το καλύτερο (τουναντίον) οι δείκτες, οι κινήσεις των insiders μάλλον προς θετική, για τις αγορές, κατάληξη συντείνουν. Στα υπόψη, καθώς ο Ευρωπαϊκός Τραπεζικός Δείκτης παραπέμπει σε σημαντική άνοδο.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το πιθανότερο είναι να ακολουθήσει και ο δικός μας αλλά ας περιμένουμε να γίνουν λίγο πιο σαφείς οι ενδείξεις από την Ευρώπη.

Στα blue chips η εικόνα παραμένει μεικτή, με την αναδιάταξη δυνάμεων, θέσεων να συνεχίζεται για ακόμη μία εβδομάδα. Για δεύτερη συνεχόμενη ανοδική σε αρκετές μετοχές αυτής της κατηγορίας. Αναλυτικότερα με εβδομαδιαία long τάση είναι οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Aegean, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Grivalia, Coca Cola, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΑΝ, Fourlis, δηλαδή 18 από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη. Πολύ καλή επίδοση, θεαματικά βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, διαμορφώνοντας τάση πέραν των δύο εβδομάδων. Το εάν θα μπορέσει να συντηρηθεί/εξελιχθεί ακόμη και σε μηνιαία θα εξαρτηθεί από τις παραμέτρους που προαναφέραμε.

Εμφανώς βελτιωμένη η εικόνα και στη μεσαία κατηγορία, με την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος να... επιφυλάσσει την εξέλιξη της ολοκλήρωσης της μεταβίβασης του 70% του ΥΓΕΙΑ στο CVC Capital. Γεγονός, που αποτυπώθηκε άμεσα στο ταμπλό, με τη μετοχή της MIG στο 10,73%, του ΥΓΕΙΑ στο 1,42% ενώ κινητικότητα σημειώθηκε και για τη μετοχή του ΙΑΣΩ. Ενθαρρυντικό το ότι νεότερα σε επί μέρους μέτωπα δημιούργησαν συνθήκες μόχλευσης, με ενδεικτική την περίπτωση της Ικτίνος ή της Forthnet. H απόφαση της διοίκησης της πρώτης να προχωρήσει σε αγορές ιδίων μετοχών έφερε το 7,37% της Παρασκευής, ενώ στην περίπτωση της δεύτερης το 14,87% με λίγα κομμάτια παραπέμπει σε πιθανές εξελίξεις στο θέμα του διαγωνισμού.

Σε γενικές γραμμές ένα σημαντικό μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας παρουσίασε ενδιαφέρον, έδωσε ευκαιρίες και υπεραξίες ήταν ένα παρήγορο μήνυμα πως ακόμη υπάρχει... ζωή και για το εγχώριο retail, τους επαγγελματίες της αγοράς και τα λιγοστά εγχώρια επενδυτικά σχήματα που παραμένουν ενεργά.
Τεχνικά θα παραμείνω πιστός στη μέτρηση έμπειρου αναλυτή, ο οποίος έγκαιρα είχε εκτιμήσει πως "...μέχρι την πειστική υπέρβαση των 648 μονάδων δεν επιτρέπεται ούτε καν εφησυχασμός. Ελάχιστη αναμενόμενη διόρθωση μέχρι και τις 634 (μέχρι τις 638 έφθασε Πέμπτη- Παρασκευή) και συνήθης μέχρι τις 630. Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση προκειμένου να διατηρηθεί το ανοδικό momentum, μέχρι τις 625 μονάδες)"

Αντίστοιχα για τον τραπεζικό κλάδο απαραίτητη προϋπόθεση για τους long είναι η υπέρβαση των 547 μονάδων. Σημειωτέον, πως από τις 4 συστημικές τραπεζικές, η Eurobank με 18,36% είχε την υψηλότερη εβδομαδιαία απόδοση, με την Πειραιώς να ακολουθεί με 4,01% και με 1,83% για την Alpha και με 0,58% για την Εθνική.

Επίσης η Eurobank με 18,60% είναι η μετοχή με τη μεγαλύτερη απόδοση σε διάστημα μηνός, με την Alpha Bank να ακολουθεί με 9,04% και με την Εθνική να είναι η μόνη από τις τέσσερις με απώλειες 9,36% (!) στο ίδιο διάστημα.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 

Το διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v