Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κλειδιά της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική κίνηση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Οι μετοχές που μπορούν να δώσουν τάση και το δίλημμα για τις τράπεζες. Η προσοχή στα ευρωπαϊκά μέτωπα (Ιταλία, Brexit) αλλά και στις κινήσεις της Wall. Τα τεχνικά όρια.

Τα κλειδιά της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο

To εμπόριο στήριξε τη Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, με αποτέλεσμα ο S&P 500 να επανέλθει προς την περιοχή των 2.750 μονάδων. Στην Ευρώπη, ακριβότερο πετρέλαιο και ακριβότερο ευρώ ασκούν πιέσεις στις μετοχές. Και στα μέτωπα Ρώμης-Βρυξελλών και Λονδίνου, τα νεότερα συντηρούν τη ρευστότητα/μεταβλητότητα σε υψηλά επίπεδα.

Στα καθ' ημάς, μετά από δύο διαδοχικά ανοδικές εβδομάδες που έφεραν την αγορά προς την περιοχή των 650 μονάδων, ακολούθησε διόρθωση, με κλάδο υπαίτιο τον τραπεζικό, όπου επικεντρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του βραχυπρόθεσμου παιχνιδιού. Θρυαλλίδα οι ανακοινώσεις της MSCI και οι αλλαγές που ακολουθούν με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί μέχρι τις 442 μονάδες. Συνακόλουθη η επανυποχώρηση της αγοράς (Γενικού Δείκτη) προς τις 622 μονάδες.

Θα επιμείνω, όπως και στο σχόλιό μου της Κυριακής στον τραπεζικό κλάδο, καθώς από την πορεία του θα εξαρτηθεί το εάν το ΧΑ θα μπορέσει να κινηθεί υψηλότερα των 650/660 στη συνέχεια ή θα δοκιμασθεί και χαμηλότερα των 610 μονάδων προς τις εορτές. Μένει να δούμε σε τι επίπεδα τιμών θα «κλείσουν βιβλία» διαχειριστές και traders, και κατά γενική εκτίμηση αυτό σε μεγάλο ποσοστό κρίνεται από τη συνέχεια των τραπεζών.

Το σχέδιο της ΤτΕ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση (αυτό σύμφωνα με τους Ελληνες τραπεζίτες αλλά και με μία πρώτη προσέγγιση των ξένων), αλλά ακόμη θέλει χρόνο για να συνειδητοποιηθεί από την αγορά. Ενδεχομένως όταν θα δοθεί η πρώτη επίσημη απάντηση από την πλευρά της Φρανκφούρτης να αλλάξει η στάση των traders και διαχειριστών, αλλά γι' αυτό θα χρειαστεί χρόνος, δεν θα γίνει μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο αποτελεί μία καλή βάση στη λογική της εξεύρεσης ενός μοντέλου διαχείρισης του άγους των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τεχνικά για τον ΔΤΡ, όπως μετρά έμπειρος αναλυτής «... ενδεχόμενη ανοδική αντίδραση μάλλον θα τερματίσει προς τις 487 το πολύ 510 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της πτωτικής πορείας, προσοχή χρειάζεται η περιοχή 400-390 μονάδων, όπου μάλλον θα περατωθεί η υποχώρηση. Εκτίμηση είναι πως, έστω και την ύστατη στιγμή, θα αποφευχθεί η καταγραφή νέων ιστορικών χαμηλών». Με αυτή την προσέγγιση ως γνώμονα και εξακολουθώντας να θεωρούμε τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί (κατ' αρχάς) για τη βραχυπρόθεσμη τάση, ξεκινάμε αυτή την εβδομάδα.

Ζητούμενη και η πορεία των σημαντικών blue chips και μετοχών-σηματωρών που διαμορφώνουν τάση για τον FTSE25. Δεδομένου ότι συγκεκριμένα βαριά χαρτιά έχουν καλή πορεία το τελευταίο διάστημα, το ενδεχόμενο υποχώρησης του δείκτη χαμηλότερα των 1.600 μονάδων συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες. Θα εξαρτηθεί από την πορεία μετοχών όπως ΟΤΕ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Motor Oil κ.ά., που σε αυτές τις πέντε συνεδριάσεις που ακολουθούν μπορεί να «βγάλουν» αντίδραση.

Για την αγορά και τη στάση (κατ' αρχάς) των βραχυπρόθεσμων σημαντική θεωρείται η Τετάρτη, ημέρα που όπως σημειώνει από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη, η Κομισιόν θα δώσει στη δημοσιότητα μία διπλή έκθεση, που θα αφορά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v