Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 620 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, καθώς οι τραπεζικές μετοχές πέρασαν σε αρνητικό έδαφος. Πτώση άνω του 2% για τον κλαδικό δείκτη. Πιέσεις σε blue chips, εντονότερες οι απώλειες για ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Σε αρνητικό έδαφος περνά το Χρηματιστήριο, μετά και το αρνητικό γύρισμα σε τραπεζικές μετοχές, η άνοδος των οποίων λειτουργούσε ως αντιστάθμισμα στις πιέσεις των blue chips στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Ανοδικά τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά τις εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit. Στο ΧΑ με λίγες πωλήσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τη μετοχή της Coca Cola να λειτουργεί σαν... βαρίδι για τους δείκτες.

Προσπάθειες ανασύνταξης στον τραπεζικό κλάδο, ελεγχόμενες πιέσεις στα μη τραπεζικά χαρτιά του δείκτη, με αποτέλεσμα o μεν Δείκτης Τραπεζών να αντιδρά λίγο προς τις 462,82 μονάδες, ο δε FTSE25 να υποχωρεί προς την περιοχή των 1.628 μονάδων.

Συναλλαγές και τζίρος σε χαμηλά επίπεδα, χαμηλότερα από αυτά της Παρασκευής -στο αντίστοιχο πρώτο ημίωρο- αλλά και του εβδομαδιαίου μέσου όρου. To 25% του τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, καθώς εύλογα παραμένει στο επίκεντρο των κινήσεων (κατ' αρχάς) των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, εκροές/εισροές θα είναι στην ημερήσια διάταξη για τον κλάδο, με την αγορά να μην έχει... δει ακόμη ουσιαστικές κινήσεις από την πλευρά όσων θα μπορούσαν να αναπληρώσουν θέσεις τους (από Εθνική, Πειραιώς, Eurobank), με άλλες (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil, TITAN και Alpha Bank της μόνης εκπροσώπου πλέον των τραπεζών στον δείκτη MSCI Greece).

Εννέα και σήμερα συνεδριάσεις μένουν μέχρι και την καταληκτική του Νοεμβρίου και εάν εξαιρεθεί η πρώτη συνεδρίαση, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αλλαγών στους δείκτες, η μέχρι τώρα ροή συναλλαγών (εκροή/εισροή) διαμορφώνεται σε μάλλον μέτρια επίπεδα.

Στο 1,217 με αγοραστές στη μετοχή της Αlpha Βank, όπως επίσης σε Εθνική, στο 1,127 ευρώ, και Eurobank, στο 0,4916 ευρώ. Εξαίρεση αποτελεί η μετοχή της Πειραιώς με πωλητές στο 1,02 ευρώ.

Ωστόσο ρυθμιστής της τάσης είναι -μέχρι τώρα- η μετοχή της Coca Cola, που από το αρχικό μείον 25,71 «γύρισε» ανοδικά προς τα 26,10 ευρώ, κάνοντας στις 11:00 τη διαφορά. Σε θετικό πρόσημο η δεύτερη βαρύτερη μετοχή του χρηματιστηρίου, σε θετικό πρόσημο και ο ΓΔ στις 625 μον. και ο FTSE25 στις 1.637 μονάδες.

Τεχνικά για τον μεν ΓΔ κρίσιμα σημεία -βραχυπρόθεσμα- είναι οι 638 μονάδες (για τους long) και οι 616 (για τους short). Αντίστοιχα για τον δείκτη, όσο κρατάνε οι 1.612 μονάδες, είναι εφικτό το ενδεχόμενο μίας κίνησης-ανοδικής διόρθωσης έως τα επίπεδα των 1.686 μονάδων.

Στις 1.730-40 μονάδες το άνω όριο-φιλόδοξο σημείο για τους long σε δεύτερο χρόνο, αλλά προϋποθέτει αλλαγή τάσης για τον τραπεζικό κλάδο.

Από τις μετοχές του δείκτη η Coca Cola κάνει μεν τη διαφορά, συνεκτιμώντας το arbitrage Λονδίνου- Αθηνών, τις τελευταίες ημέρες, λόγω εξελίξεων για το Brexit και της μεταβλητότητας της στερλίνας/ευρώ/δολαρίου.

To «γύρισμα» της Coca Cola ενεργοποιεί εντολές αγορών σε μετοχές των Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ, Grivalia, Fourlis, Lamda Development κ.α. Με πωλήσεις σε OTE, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco.

Στις 28/23 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη άνοδο για τίτλους των MEΡΚΟ, Quality, MIG, Κέκροψ κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v