Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζεται το «πρεσάρισμα» στις τράπεζες

Σε κλοιό πιέσεων παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, με το αρνητικό κλίμα να διαχέεται στο ταμπλό, κόντρα στη θετική κίνηση των διεθνών αγορών. Ξεχωρίζει αρνητικά η Eurobank με απώλειες άνω του 5%, διορθώνουν ΔΕΗ και ΟΤΕ.

ΧΑ: Συνεχίζεται το «πρεσάρισμα» στις τράπεζες

Διαδρομές αντίθετες για ξένα χρηματιστήρια vs ΧΑ.

Σε βραχυπρόθεσμα ανοδική κίνηση οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, παρά τις επιφυλάξεις για Brexit και αντιπαράθεση Ρώμης - Βρυξελλών.

Σε ακριβώς αντίθετη η ελληνική, κυρίως λόγω των αναταράξεων που εξακολουθεί να προκαλεί η «έξοδος» από τον δείκτη MSCI Greece των μετοχών των Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank και των συνακόλουθων εκροών που συνεχίζονται κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο. Στο μείον ο κλάδος-κλειδί, περνώντας σε αρνητικό έδαφος μετά τις 12:00 και αφού είχε προηγηθεί ένα ανοδικό ξεκίνημα προς τις 462,82 μονάδων.

Το πέρασμα του τραπεζικού κλάδου, εκ νέου, σε αρνητικό έδαφος με την ενεργοποίηση εντολών πώλησης και στις τέσσερις μετοχές είχε ως (σχεδόν άμεση) συνέπεια την εκδήλωση πωλήσεων στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του δείκτη. Η διόρθωση του ΔΤΡ προς τις 437,86 μονάδες (που αποτελεί ακόμη ένα χαμηλό για τον κλαδικό δείκτη) λειτούργησε αντανακλαστικά για τους traders, με το κλίμα να επιβαρύνεται μέσα σε 5'-10', με τον FTSE25 να διορθώνει προς τις 1.610 και με τον ΓΔ προς τις 616 μονάδες.

Διόρθωση με μέτριες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο αλλά με ένα 30% να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο και ένα συγκριτικά σημαντικό μερίδιο σε μετοχές των Motor Oil, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΟΤΕ και YΓΕΙΑ, ΙΑΣΩ, Lamda Development, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή.

Ενδεικτική της επιδείνωσης του κλίματος (σταδιακά μετά τις 12:00) η επιτάχυνση της ροής συναλλαγών, με τους traders να εντείνουν τις πωλήσεις τους στον τραπεζικό κλάδο σε συνδυασμό με τις ρευστοποιήσεις σε blue chips-μετοχές-σηματωρούς, επιβαρύνοντας περαιτέρω την κατάσταση.

Mε τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου να υφίστανται ακόμη μεγαλύτερες απώλειες, έως 5,25% η Eurobank, η εικόνα των μη τραπεζικών έρχεται να προβληματίσει ακόμη περισσότερο για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Μόλις 1+1 μετοχές του δείκτη με θετικό πρόσημο (Motor Oil) ή σταθερή (Lamda Development), αποτυπώνοντας εύγλωττα την επιφυλακτική στάση traders και επενδυτών σε μία συγκυρία, που έστω και βραχυπρόθεσμα στην Ευρώπη επανέρχονται οι long. Ακόμη και στην Ιταλία, που λόγω της κόντρας Ρώμης - Βρυξελλών (και των προειδοποιήσεων για επιβολή κυρώσεων) θα περίμενε κάποιος να κυριαρχούν οι short στο Μιλάνο, ο μεν ΜΙΒ αντιδρά προς τις 18.963, το δε 10ετές διαμορφώνεται στα 3,496%.

Ωστόσο για το ΧΑ το πρόβλημα παραμένει στις συνεχιζόμενες εκροές από τον τραπεζικό κλάδο (που παρασύρουν και την Alpha Bank, που παραμένει στον δείκτη) σε συνδυασμό με την απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος από την πλευρά των αγοραστών σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Jumbo και ΤΙΤΑΝ. Και αν στη ΜΟΗ όντως καταγράφονται αγορές, μέχρι τώρα δεν έχουν ενεργοποιηθεί σημαντικές εντολές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ ούτε σε Jumbo, TITAN.

Μάλιστα η αρνητική εικόνα για τη μετοχή του ΟΤΕ, κιόλας από τα πρώτα 5' της συνεδρίασης, επιβαρύνεται σταδιακά με τους traders να... χαμηλώνουν από τα 10,37 προς τα 10,13 ευρώ, παρασύροντας χαμηλότερα και άλλες μετοχές. Από τα 8,355 στα 8,125 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, από τα 7,97 προς τα 7,70 η μετοχή του Μυτιληναίου, από τα 7,22 στα 7,06 για την Aegean, ενώ ανάλογη είναι η τάση για τίτλους των Viohalco, Lamda Development, Fourlis, Τέρνα Ενεργειακή.

Οι πωλήσεις εντάθηκαν περαιτέρω μετά τις 13:55-14:00 καθώς σταδιακά στο σύστημα περνούσαν εντολές για λογαριασμό κωδικών από το Λονδίνο. Μεγαλύτερες του 4% για τον ΔΤΡ, στο μείον 1,56% για ΓΔ και FTSE25, με τον τραπεζικό κλάδο να «βαραίνει» περισσότερο.

Εμβάθυνση της διόρθωσης με τζίρο μόλις 500 χιλιάδων ευρώ, στις τράπεζες, στο διάστημα 13:55-14:05.

Συντριπτική για τους short η σχέση ανοδικών/πτωτικών καθώς σε 71 μετοχές υπερίσχυαν οι πωλητές έναντι μόλις 14 που διασώζονταν για τους αγοραστές.

Mέχρι τις 14:10 είχε περάσει ένα πακέτο για τη μετοχή της Fourlis, για 138.753 στα 4,90 ευρώ.

Θυμίζουμε πως το GREK/ETF διαμορφώνεται στα χαμηλά των 7,56 δολαρίων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v