Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Non stop αρνητικά ρεκόρ για το ΧΑ

Στις 617 μονάδες προσγειώθηκε ο ΓΔ με τις τράπεζες να μετρούν νέες απώλειες 4% (σε χαμηλά 33 μηνών). Στην ύστατη στήριξη των 610 μονάδων η προσοχή των επενδυτών. Παραμένει το πρόβλημα του χαμηλού όγκου συναλλαγών.

Non stop αρνητικά ρεκόρ για το ΧΑ

Παρά την μικτή εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών και τα ουδέτερα μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων, το αρχικά θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κράτησε ελάχιστα και "υπέκυψε" στις πρώτες πρωτοβουλίες των πωλητών.

Η τελική, "μεγάλη εικόνα" στο Χ.Α. , δείχνει μία ακόμα καθολική επικράτηση των πωλητών, καθώς από το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι Motor Oil (+3,32% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), Τέρνα Ενεργειακή (+0,32%) και Τιτάν (+0,30%).

Η σημερινή εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ, επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο μείωσης "κόκκινων" δανείων που εκπόνησε και θα ανακοινώσει, επίσημα στις 22 τρέχοντος, η Τράπεζα Ελλάδος, δεν έπεισε τους Ξένους παίκτες στο Χ.Α. και οι πωλήσεις έδειξαν να συνεχίζονται με εντατικοποιημένους ρυθμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με αθροιστικές απώλειες 16,2%, ενώ το σημερινό κλείσιμο του εν λόγω δείκτη παραπέμπει, σε νέα χαμηλά 33 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 11/2/2016 (431,4 μονάδες). Από εκεί και χαμηλότερα, πιθανότατα, οδηγούμαστε σε νέα ιστορικά χαμηλά και λέμε πιθανότατα, καθώς με τα συνεχόμενα reverse split, "έχει χαθεί η μπάλα" (!)

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά και το σημερινό κλείσιμο η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής υποχώρησε χαμηλότερα του 1 δισ. ευρώ, κάτι που ενδοσυνεδριακά συνέβη και για την Eurobank, ενώ σε νέα χαμηλά 22 μηνών, παραπέμπει το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 28/11/2016 (604,06 μονάδες).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Σήμερα, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, εκποιούνται 496 χιλ μετοχές του ΙΑΣΩ και το βράδυ συνεδριάζει το Eurogroup. Tην Τρίτη ο Fourlis ανακοινώνει αποτελέσματα 9μηνου. Στις 22/11 παρουσιάζεται επισήμως στο Κοινό, το σχέδιο για τη μεταφορά NPEs στο 'όχημα ειδικού σκοπού' και ανακοινώνουν αποτελέσματα οι Eurobank –Quest. Η κίνηση του Γενικού Δείκτη στο γνωστό εύρος 610 - 650 είναι το πιθανότερο σενάριο για τις επόμενες ημέρες, στο βαθμό που οι ημερήσιες συναλλαγές δεν μεταβληθούν ουσιωδώς" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Σε ενδιάμεσο τεχνικά σημείο στήριξης βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης, ενώ νέο χαμηλό κατέγραψε ο Τραπεζικός δείκτης. Οι πιθανότητες για σημαντική βελτίωση της εικόνας του Χ.Α. άμεσα, είναι σχετικά χαμηλές και οι όποιες προσδοκίες, βραχυπρόθεσμα, βασίζονται κυρίως στην πορεία των Διεθνών Αγορών" τόνιζε η Merit Sec.

"Οι Τράπεζες θα δώσουν τον τόνο για μία ακόμη συνεδρίαση στο Χ.Α., καθώς η τάση είναι συνδεδεμένη με την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI και τις αναμενόμενες ροές. Σημειώνεται πως η Eurobank ανακοινώνει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου στις 22 Νοεμβρίου και την ίδια μέρα η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει λεπτομέρειες για τα σχέδιά της αναφορικά με τα NPE’s και SPV των Τραπεζών" σημείωνε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και μένοντας στις πιθανολογούμενες εκροές λόγω MCSI, "οι εκροές κεφαλαίων από το Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω της τελευταίας αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI αναμένεται να ανέλθουν στα 211 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την εκτίμηση της Wood. Ειδικότερα, ο Οίκος υπολογίζει εκροές $32 εκατ. για την Πειραιώς, $104 εκατ. για τη Eurobank και $70 εκατ. για την Εθνική Τράπεζα.

Απόλυτα επιφυλακτικοί συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι και τα λίγα ικανοποιητικά αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοινώνονται, "καίγονται" εν μέσω του, γενικότερα, επιφυλακτικού κλίματος και η προσοχή των traders παραμένει στις Τραπεζικές μετοχές, καθώς η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI θα συνεχίσει να τις επηρεάζει μέχρι το τέλος του μήνα, λόγω των εκροών που αναμένονται.

Τον προβληματισμό εντείνουν η επιμονή του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, η επιφυλακτική εικόνα στο σύνολο, σχεδόν, του μη Τραπεζικού ταμπλώ, η περιορισμένη ειδησεογραφία και η, περίπου, ολοσχερής απόσυρση των αγοραστών, από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από πολύ καιρό και στα χαμηλά ημέρας, οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερπενταπλάσιες των ανοδικών και αυτό κάτι δείχνει, όσον αφορά την "μεγάλη εικόνα" του εγχώριου χρηματιστηριακού ταμπλώ.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και τον κλαδικό του δείκτη, αυτός ξεκίνησε με ήπιες διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τις 462,82 μονάδες (+1,79%), όμως από εκεί και πέρα και σταθερά, ο έλεγχος της τάσης πέρασε στα "χέρια" των πωλητών, με αποτέλεσμα ο ΔΤΡ να κατρακυλήσει μέχρι τις 427,58 μονάδες (-5,96%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 443,91 (-2,37%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 436,77 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,94%.

Να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, ο τίτλος της Alpha Bank (-3,97%) υποχώρησε μέχρι τα 1,162 ευρώ (-3,97%), της Εθνικής (-5,86%) μέχρι τα 1,005 ευρώ (-9,46%), της Eurobank (-2,06%) μέχρι τα 0,44 ευρώ (-9,35%) και της Πειραιώς (-5,27%) μέχρι τα 0,951 ευρώ (-7,13%).

Εννοείται ότι η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε σημαντικότατα την τεχνική εικόνα του Τραπεζικού δείκτη και αν δεν συμβεί κάτι εντυπωσιακά θετικό, δεν μπορεί να αποκλειστεί η δοκιμασία των 383 και 358 μονάδων.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει υποσημείωσης ότι στα χαμηλά ημέρας, δεν υπήρξε τίτλος που να διασώζεται με θετικό πρόσημο, ή έστω αμετάβλητος, όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, επέμειναν στο "πράσινο" οι μετοχές των ΕΕΕ (-0,04%) και Motor Oil.

Να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση της Παρασκευής, η μετοχή της ΕΕΕ είχε κλείσει με απώλειες 3,34% και σήμερα επιχείρησε προσπάθεια αντίδρασης, αλλά οι αγοραστές "εκτέθηκαν" από τις τελικές δημοπρασίες. Αν συνεχίσουν να είναι κινητικότεροι οι "buyers", στα 27,25 και 27,52 ευρώ, εντοπίζονται οι επόμενες αντιστάσεις, ενώ ο τίτλος συμπλήρωσε τέσσερα κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 27,00 ευρώ.

Το ημερήσιο "stop long" στα 25,81 ευρώ.

Επιμένει σε πλαγιοανοδική κίνηση η μετοχή της Motor Oil, η οποία έχει ξεκινήσει από τα 18,00 ευρώ (κλείσιμο 1/11). Το ημερήσιο "stop short" στα 22,40 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η πρώτη ζώνη στήριξης στα 19,40 - 19,20 ευρώ. Να σημειωθεί ότι με τις αποφασιστικές βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, η μετοχή ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας και μετά από 13 συνεδριάσεις, επέστρεψε σε κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 20,00 ευρώ.

Ερχόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Audiovisual (+2,54%), αλλά με "ανοιχτές" εντολές αγορών.

Εμφάνιση πωλητή σε Δρομέα (-9,17%) και Cenergy (-3,51%), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Ικτίνο (-3,61%) και τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για Ελλάδος (-2,79%) και Cenergy (-3,51%).

Όλο και χειρότερα δείχνουν τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, το 636 κοντινή και το 646 κύριο επίπεδο αντίστασης. Ύστατη στήριξη το 610, που διάσπαση μπορεί να μας δώσει, τουλάχιστον, τις 594 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,14%), χάθηκε η στήριξη στις 1624 μονάδες και όλα δείχνουν προς το 1600 και βλέπουμε. Το 1690 έχει γίνει κύρια αντίσταση.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Συνεχίζεται η κατηφόρα στο Χ.Α., με κύριο υπαίτιο τον Τραπεζικό κλάδο, μιας και μετά την ανακοίνωση για την έξοδο τριών από τις τέσσερις Τράπεζες από τον MSCI Standard, βγήκαν σημαντικές πωλήσεις" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η Αγορά τραυματισμένη σε μεγάλο βαθμό, καθηλωμένη σε χαμηλούς τζίρους, με τα αρνητικά δεδομένα να έρχονται το ένα μετά το άλλο, κινδυνεύει να γίνει όχι απλά μια Περιφερειακή Αγορά, αλλά να περάσει τελείως στο περιθώριο.

Χρειάζονται δραστικές λύσεις από τις Αρχές, αν θέλουμε ο Θεσμός και πάλι να αποκτήσει την παλαιά του αίγλη. Πρώτο και σημαντικότερο θέμα είναι η λύση του Τραπεζικού προβλήματος, όσο πιο σύντομα γίνεται, μιας και αυτός είναι ο κλάδος που καλώς, ή κακώς δίνει ρευστότητα στο Σύστημα.

Είναι λίγο έως πολύ δεδομένο, ότι μετά την ολοκλήρωση εκροών του MSCI τέλος του μήνα, ο κλάδος μπορεί να πάρει ανάσα, αν και θα πρέπει να υπάρξουν εκείνα τα νέα, που θα μπορέσουν να διατηρήσουν το όποιο momentum δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα.

Υπάρχουν κάποιοι τίτλοι στον ftse25 που δείχνουν ότι κάνουν προσπάθεια να αναχαιτίσουν την πτώση των δεικτών, αλλά παρόλα αυτά δεν φαίνεται να κάνουν την διαφορά μέχρι να τελειώσει η περιπέτεια του MSCI.

Φαίνεται ότι το θέμα της Ιταλίας είναι πολύ σημαντικότερο, με την Ευρώπη να έχει βάλει "κάτω από το χαλί" το θέμα Ελλάδα, έχοντας και το "μαξιλάρι" που ξέρει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα, ακόμα και χωρίς δανεισμό το επόμενο διάστημα.

Το υπερπλεόνασμα φαίνεται στην παρούσα να μας καλύπτει, αλλά αναρωτιόμαστε τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια ειδικά με ένα συμφωνημένο πλεόνασμα της τάξεως του 3,5%. Τα νούμερα ακόμα και να βγαίνουν, είναι δεδομένο ότι το σκηνικό είναι εναντίον της ανάπτυξης, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η Οικονομία τα επόμενα χρόνια, αν θέλει να έχει πιθανότητες να καταφέρει να ανακάμψει.

Η Αγορά παραμένει μεσοπρόθεσμα πτωτική, με το επίπεδο του 600 να δείχνει ότι κάνει προσπάθεια να φτιάξει μια σημαντική βάση. Το καινούργιο αρνητικό δεδομένο του MSCI έχει ημερομηνία λήξης το τέλος του μήνα και το επόμενο διάστημα θα δείξει αν η Αγορά μπορεί να δώσει και σε τι μέγεθος, μια σοβαρή αντίδραση. Το 700 επίπεδο έχει γίνει πλέον σημαντική μεσοπρόθεσμη αντίσταση, ενώ το Χ.Α. χρειάζεται κάποια σημαντικά νέα αν θέλει να αλλάξει ρότα.

Η παγίωση του τζίρου κοντά στα 40 εκατομμύρια είναι αρνητικό δεδομένο και σίγουρα για να δούμε ένα "bull market" χρειαζόμαστε σταθεροποίηση τζίρου πάνω από τα 70 εκατομμύρια.

"Υπάρχουν κάποιοι τίτλοι που ήδη έχουν βρεθεί σε δελεαστικά επίπεδα με βάση τα αποτελέσματά τους και είναι ίσως και το μόνο δεδομένο που συντηρεί την Αγορά" επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με αρνητική "παραφωνία" τον Αυστραλό ASX 200 (-0,64%), ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Δείχνουν να γυρίζουν σε αρνητικό πρόσημο τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με απώλειες κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Διορθώνει από την πρόσφατη ανοδική αντίδραση το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Ευρώ και Χρυσό.

Η Ιαπωνία κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα 449,3 δισ. γεν ($3,98 δισ.) τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών στο Τόκιο. Σύμφωνα με αυτά, οι εξαγωγές κατέγραψαν ετήσια αύξηση 8,2%, με τις εισαγωγές να έχουν αυξηθεί κατά 19,9%.

"Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο θα φέρουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και θα βοηθήσουν την Ιταλία στη μάχη της έναντι των Βρυξελλών, όσον αφορά τον προϋπολογισμό", σημείωσε ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ιταλικής Κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο.

"Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά δεν μπορούν να μας ζητάνε να οδηγήσουμε τους Ιταλούς σε σφαγή", είπε ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

"Η συζήτηση τις Ιταλικής Κυβέρνησης με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό συνεχίζεται", ανέφερε ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, τονίζοντας πως "η Ιταλία δεν πρόκειται να αλλάξει σχέδια".

Ο ίδιος υποστήριξε πως "τα τελευταία χρόνια η Γαλλία είχε πολύ υψηλότερο έλλειμμα από αυτό της Ιταλίας και συνεχίζει να έχει. Το Ιταλικό χρέος έχει αυξηθεί λιγότερο από αυτό της Γαλλίας τα τελευταία χρόνια, κάτι που θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη".

Στο 3,56% η απόδοση του Ιταλικού 10ετους ομολόγου (+7 μονάδες βάσης).

"Οι Ξένοι Επενδυτές στην Ιταλική Αγορά ομολόγων απέσυραν το καθαρό ποσό του €1,5 δισ. από Κρατικούς τίτλους τον Σεπτέμβριο", σύμφωνα με τους Financial Times.

Η τελευταία πτώση ήταν μικρότερη από τη μείωση κατά €17,4 δισ. του Αυγούστου, αλλά ήταν η τέταρτη αρνητική κίνηση τους τελευταίους πέντε μήνες.

Από τον Μάιο που σχηματίστηκε ο Κυβερνητικός Συνασπισμός, συνολικά, έφυγαν €68 δισ." σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας.

"Αμερικανοί Εισαγγελείς έχουν έρθει σε επαφή με την Deutsche Bank για να λάβουν πληροφορίες σχετικά με συναλλαγές που διενεργήθηκαν για λογαριασμό Τραπεζικού υποκαταστήματος στην Εσθονία, που συνδέεται με έρευνα για ξέπλυμα χρήματος". Όπως μεταδίδει το Bloomberg, "ο πληροφοριοδότης Χάουαρντ Γουίλκισον υπολογίζει ότι περίπου $150 δισ. 'βρώμικου χρήματος' πέρασαν από Αμερικανική θυγατρική μεγάλης Ευρωπαϊκής Τράπεζας, η οποία πραγματοποιούσε συναλλαγές σε Δολάριο, για λογαριασμό της Danske Banke.

Σύμφωνα με πηγή του Bloomberg "η Τράπεζα αυτή είναι η Deutsche Bank".

"Η εμπιστοσύνη των Κατασκευαστών στις ΗΠΑ κατέγραψε τη μεγαλύτερη από το 2014 τον Οκτώβριο", σύμφωνα με τον δείκτη της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών (National Association of Home Builders).

Ο δείκτης της NAHB σημείωσε βουτιά οκτώ μονάδων, στις 60 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από το 2016. Η πτώση των οκτώ μονάδων μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις απώλειες εννιά μονάδων μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11 Σεπτεμβρίου και με τη βουτιά των 10 μονάδων στις αρχές του 2014.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος στις 68 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε "buy" από "hold" αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Grivalia η Wood σε έκθεσή της στην οποία ανεβάζει και την τιμή - στόχο στα 9,00, από 7,4 ευρώ.

Σε υποβάθμιση του outlook στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Τιτάν, σε αρνητικό από σταθερό, προχώρησε ο Οίκος S&P, διατηρώντας το "ΒΒ+".

Αυξημένα έσοδα και κέρδη στο εννεάμηνο προβλέπει για τη Fourlis η Beta Sec., σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τιμή - στόχο στα 7,57 ευρώ και σύσταση "overweight".

Η Titan Cement International δημοσιοποίησε την έκθεση αποτίμησης των κοινών και προνομιούχων μετοχών της Τιτάν, την οποία εκπόνησε η ΑΧΙΑ Ventures Group Ltd.

Μετά από αυτά οι Μέτοχοι που δεν θα θελήσουν να ανταλλάξουν τη θέση τους με τίτλους της Titan Cement International, θα μπορούν να εισπράξουν 21,05 ευρώ για τον κοινό και 16,75 ευρώ για τον προνομιούχο τίτλο της εισηγμένης.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 626,39 (+0,11%) και 612,84 μονάδων (-2,05%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 617,46 (-1,32%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 617,18 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,36%.

Ο τζίρος στα 36,1 εκατ., από τα οποία τα 1,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΕΤΕ, ΦΡΛΚ), ενώ ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΜΟΗ απασχόλησαν το 49,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Viohalco, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ.

Πολύ κακή η τελική εικόνα με 17 ανοδικές μετοχές, έναντι 77 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Με σημαντική υποχώρηση ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων.

Χαμηλότερα οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, μικρή υποχώρηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (44.597 συμβόλαια).

Στα 4.201 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.105 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 945, 862 για τον Δεκέμβριο και 83 για τον Ιανουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.611,75) κινήθηκε μεταξύ 1.602 και 1.639 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (9.000 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.123), Alpha Bank (2.329), Πειραιώς (2.332), ΔΕΗ (232), ΟΠΑΠ (114), Εθνική (29.971), Μυτιληναίο (189), MIG (349), ΟΤΕ (170), Motor Oil (107).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 50.823, Eurobank 32.008, Alpha Bank 25.405, Εθνική 274.598, Πειραιώς 14.611.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                           Name of Issuer            NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,33%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,74%

2018-11-13

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

Oceanwood Capital Management LTD

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,89%

 

2018-11-13

 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 29.467.518 τεμ., (από 29.476.240 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 28.605.242 τεμ. (28.393.554), ΔΕΗ 6.477.732 τεμ. (6.477.732), Eurobank 72.217.515 τεμ. (65.270.990), Εθνική 9.104.215 τεμ. (8.693.215), ΟΠΑΠ 1.007.199 τεμ. (1.007.199) Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v