Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα απειλή για το ΧΑ το sell off στις ΗΠΑ

Προς τις 610 μονάδες υποχωρεί ο ΓΔ, με πιέσεις σε τράπεζες και blue chips στο ξεκίνημα. Ο Γενικός Δείκτης, κοντά σε κρίσιμες αντιστάσεις, καλείται να αντιμετωπίσει το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, μετά τη χθεσινή πτώση στη Wall Street.

Νέα απειλή για το ΧΑ το sell off στις ΗΠΑ

Τεχνολογικό sell off στη Wall, Brexit και Ιταλία «κοκκίνισαν» τις ευρωαγορές. Και στο ΧΑ non stop αρνητικά ρεκόρ για ακόμη μία συνεδρίαση. Αλλη μία συνεδρίαση με τον τραπεζικό κλάδο στο στόχαστρο, με νέες σημαντικές απώλειες για τον κλαδικό δείκτη, που πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με την καταγραφή νέων ιστορικών χαμηλών (*) και σφυροκόπημα μέτριου τζίρου σε μία σειρά εισηγμένων/μετοχών.

Με αξία συναλλαγών 36,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα σχεδόν 17 εκατ. πραγματοποιήθηκαν στον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο και τα υπόλοιπα σε μία ομάδα μετοχών του δείκτη, καταδεικνύοντας -για πολλοστή φορά- το πώς μπορεί με μερικά εκατ. ευρώ να... εξαερωθεί πολλαπλάσια αξία (σε όρους χρηματιστηριακής), να στρεβλωθεί ακόμη περισσότερο η εικόνα ενός «ρηχού» αλλά δυσανάλογα τραπεζοβαρούς χρηματιστηρίου, με όσα αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ίδια την αγορά.

Στις 617,18 μονάδες ο ΓΔ, στις 1.617,10 ο FTSE25 και στις 436,77 ο ΔΤΡ, αλλά ειδικά για τον τελευταίο λίγη σημασία έχει, καθώς η τρέχουσα τιμή είναι αποτέλεσμα δύο reverse split που έχουν υλοποιηθεί, προκειμένου να προσαρμοσθεί σε τιμές που δεν αντιστοιχούν με την πραγματική υποτίμηση που έχει υποστεί ο κλάδος. Και βάσει χρηματιστηριακής αξίας και σύμφωνα με τη στάθμιση βαρύτητας στη διαμόρφωση των βασικών δεικτών. Περιορίζομαι σε αυτά, γιατί εντέλει καταντάμε και... γραφικοί με τις συνεχείς αναφορές μας στα αυτονόητα.

Στο στόχαστρο και πάλι ο τραπεζικός κλάδος, με τους ξένους οίκους να... ανεβοκατεβάζουν τις εκτιμήσεις τους για τις εν δυνάμει εκροές από μετοχές του κλάδου λόγω MSCI. Μετρώντας συνεδριάσεις, η αγορά έχει 8+1 ακόμη μέχρι να τελειώσει αυτό το ιδιότυπο... μαρτύριο της σταγόνας, που δεν «βασανίζει» μόνο τον πολύπαθο κλάδο αλλά επηρεάζει αρνητικά και ένα σημαντικό μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Σημαντικές οι χθεσινές απώλειες για μετοχές των Aegean, ΔEH, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, Fourlis κ.ά., με συναλλαγές που δεν αντιστοιχούν στην πραγματική αξία/βαρύτητα των εταιρειών.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως από τη στιγμή που οι εκροές στις τράπεζες θα συνεχιστούν μέχρι... τελευταίας συνεδριάσεως, δηλαδή την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί η καταγραφή νέων ιστορικών χαμηλών για τον κλάδο αλλά και η ταλαιπωρία για μία σειρά μετοχών του δείκτη.

Είναι ενδεικτικό πως από τα τέλη Αυγούστου, μόνο από τον τραπεζικό κλάδο έχει χαθεί χρηματιστηριακή αξία που ξεπερνά τα 3 δισ., δηλαδή σχεδόν όσο αποτιμώνται σήμερα οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι. Το τι, το πώς και το γιατί, το κρίνει ο καθένας μας.

Ωστόσο μέσα στον γενικότερο... ορυμαγδό και στη χθεσινή συνεδρίαση, για μία σειρά εισηγμένων/μετοχών ενεργοποιήθηκαν ισχυρές αντιστάσεις, όπως για παράδειγμα για Motor Oil, TITAN, Τέρνα Ενεργειακή αλλά και Sarantis, Coca Cola, Jumbo, Grivalia από τη μεγάλη κατηγορία και Μινωικές, CNL Capital, Παπουτσάνης, Ιατρικό, Περσεύς, ΕΥΑΘ, Πετρόπουλος κ.ά.

(*) δύο φορές προσαρμοσμένος ο κλαδικός δείκτης αντιστοιχεί σε προ reverse split τιμές μονοψήφιες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v