Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ 30μηνου σε άνοδο για τον Γενικό Δείκτη!

Με ένα εντυπωσιακό κρεσέντο και οδηγό τις τραπεζικές μετοχές (+9,6%) ο ΓΔ άγγιξε τις 660 μονάδες. Στα 97 εκατ. ευρώ έφτασε η αξία των συναλλαγών. Οι πρωταγωνιστές και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για την αγορά.

Ρεκόρ 30μηνου σε άνοδο για τον Γενικό Δείκτη!

Τρίτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση πιστώθηκαν οι αγοραστές, με την σημερινή να θεωρείται καθαρά ανοδική, καθώς οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα διαμορφώθηκε ο τζίρος, βοηθούμενος και από το εσπευσμένο κλείσιμο "short" θέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης αθροίζει κέρδη 9,39% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 22,66%.

Για τους "λάτρεις" των στατιστικών, χρήζει αναφοράς ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί υψηλά διμήνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 4/10 (676,36 μονάδες), ενώ το σημερινό +9,66% του Τραπεζικού δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 15 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 28/9/2017 (+10,32%).

Επίσης, το τελικό +4,68 του Γενικού Δείκτη αποτελεί την μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο των τελευταίων 30 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 17/6/2016 (+4,4%).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η "γενική κινητοποίηση" στο σύνολο, σχεδόν, των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε την συνεδρίαση μόνο ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (-0,19%), η σχετική υποχώρηση αρκετών τίτλων από τα υψηλά ημέρας και η σαφώς επιφυλακτικότερη εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και εκεί δεν σημειώθηκε επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, κυρίως σε τίτλους που, για διαφορετικούς λόγους, είχαν πιεστεί σημαντικά, στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι σημερινοί αγοραστές κινήθηκαν επιθετικότερα, απαλλαγμένοι από το "άγχος" των αναδιαρθρώσεων των Ξένων χαρτοφυλακίων, λόγω MSCI και ενθαρρυνόμενοι από την θετική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά και από την συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα (στο 4,16% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, -7 μονάδες βάσης).

Μένοντας στις Ευρωπαϊκές Αγορές, αυτές κινήθηκαν στον απόηχο της συμφωνίας του Ντόναλντ Τραμπ και του Σι Τζινπινγκ να κάνουν ανακωχή 90 ημερών στον εμπορικό πόλεμο Κίνας – ΗΠΑ, μετά την συνάντηση στο Μπουένος Άιρες, στο περιθώριο της Συνόδου της "G20".

Ακολούθησε σημερινό μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, στο οποίο αναφέρει: "Η συνάντησή μου στην Αργεντινή με τον Πρόεδρο Σι της Κίνας ήταν εξαιρετική. Οι σχέσεις με την Κίνα έχουν κάνει ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Πολύ καλά πράγματα θα συμβούν. Έχουμε σπουδαία δύναμη, αλλά και η Κίνα ομοίως έχει πολλά να κερδίσει, εάν και όταν η συμφωνία ολοκληρωθεί. Δίκαιο παιχνίδι".

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα μηνύματα από την "πέραν του Ατλαντικού όχθη", καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας "Valeuwalk", εισηγμένη στο NYSE βρίσκεται στο στόχαστρο του "QCM- Valuewalk" και αυτό αφαίρεσε ακόμα ένα "άγχος" από τους ενεργούς παίκτες του Χ.Α.

Τελικά, το "Quintessential Capital Management", αποκάλυψε μια "short" θέση κατά της Καναδικής εταιρείας "Aphria" (δραστηριοποιείται στην Αγορά της Φαρμακευτικής Κάνναβης, έχει κεφαλαιοποίηση πάνω από 2,5 δισ. Καναδικά Δολάρια και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Στη σημερινή συνεδρίαση η Επενδυτική Κοινότητα καλείται να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα, μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, με την τεχνική εικόνα να είναι βελτιωμένη, προϊδεάζοντας για συνέχιση της ανοδική κίνησης. Την Τρίτη η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία για το ΑΕΠ 3ου τριμήνου" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε με απώλειες 1,55% τον Νοέμβριο στις 630,23 μονάδες, ενώ καταγράφεται μια μικρή αύξηση στον όγκο συναλλαγών, λόγω κυρίως της αναδιάρθρωσης του MSCI, αλλά και λόγω της απόφασης συγχώνευσης Eurobank - Grivalia, με τον μέσο ημερήσιο τζίρο 90 ημερών να διαμορφώνεται στα 46,9 εκατ. ευρώ, από 39,5 εκατ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου. Η μεταβλητότητα στον Τραπεζικό δείκτη ήταν αυξημένη, με 13 συνεδριάσεις να κλείνουν με περισσότερο από 3% απόσταση από την προηγούμενη ημέρα. Η μακροοικονομική εικόνα της Χώρας δείχνει μια στασιμότητα, καθώς ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ΙΟΒΕ για τον Νοέμβριο αναρριχήθηκε ελαφρώς στο 101,8, από 101 τον Οκτώβριο, ενώ νέα βελτίωση παρουσιάζει ο δείκτης εμπιστοσύνης Καταναλωτών (ΙΟΒΕ) στο -38,3, η καλύτερη μηνιαία μέτρηση από τον Ιανουάριο του 2016, αλλά και καλύτερη σε επίπεδο μέσων όρων από το 2011. Η βραχυπρόθεσμη τάση της απόδοσης του 10ετους ομολόγου βρίσκεται σταθερά σε ανοδική κλίση, καταλήγοντας στο τέλος του μήνα στο 4,27% (mid ytm), ενώ αντίστοιχη πορεία ακολουθεί και ο δείκτης εταιρικών ομολόγων (πλην του χρηματοοικονομικού τομέα) της ΤτΕ, του οποίου η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,65% mid-ytm, από 3,1% mid-ytm τον Οκτώβριο.

Για τον μήνα που ξεκινά, το εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη τοποθετείται μεταξύ των 580 και 680 μονάδων. Η απόσυρση των αρνητικών καταλυτών στο εσωτερικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, σε συνδυασμό με την επιχειρηματική κίνηση Eurobank - Grivalia, προϊδεάζει για μια ανοδική εκτόνωση τις επόμενες συνεδριάσεις. Μια τέτοια κίνηση στηρίζεται φυσικά και στο εν εξελίξει 'year end rally' στις ΗΠΑ. Επιπλέον, η εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων 9μηνου που έχουν ανακοινωθεί, δείχνουν σταθερή βελτίωση σε επίπεδο κύκλου εργασιών, λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA, αλλά και τελικής γραμμής, συμπληρώνοντας την εκτίμηση για μια ικανοποιητική χρονιά για τις εισηγμένες, η οποία, ωστόσο, δεν αποτυπώνεται στο ταμπλώ του Χ.Α." τόνιζε η Merit Sec.

"Το θετικό momentum στις Διεθνείς Αγορές, μετά τη σύνοδο του 'G20', ίσως προσφέρει στήριξη για συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης στο Χ.Α.. Ο Τραπεζικός κλάδος θα οδηγήσει την Αγορά, ενώ περιμένουμε επιλεκτικές τοποθετήσεις, λόγω ισχυρών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου και καλών προοπτικών για το 2019, σε μετοχές όπως Aegean, Μυτιληναίος, Jumbo" ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα θα βάλουν και τυπικά 'τελεία' στο θέμα των συντάξεων, κλείνοντας το κεφάλαιο της προοπτικής περικοπής τους οριστικά. Βεβαίως, για τη Χώρα μας δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς υπάρχουν έντονες πιέσεις για τον Τραπεζικό τομέα και επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις ότι απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδειξε τις "διαθέσεις" της από το ξεκίνημα, καθώς με "Α.Μ.Ε.Μ." (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ και ΜΥΤΙΛ.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, είναι μάλλον ευκολονόητο ότι τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Ο ΔΤΡ έφθασε μέχρι τις 525,45 μονάδες (+12,17%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 508,47 (+8,55%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 513,69 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 9,66%.

Εννοείται ότι οι τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις έχουν αλλάξει δραματικά τα τεχνικά δεδομένα, για Τραπεζικές μετοχές, αλλά και για τον Τραπεζικό δείκτη.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ και τα ημερήσια διαγράμματα, ο τίτλος της Alpha Bank (+9,60%) έχει γυρίσει σε ημερήσιο "long", με το "stop" στα 1,08 ευρώ. Επόμενες αντιστάσεις στα 1,53 και 1,85 ευρώ.

Σε ημερήσιο "long" γύρισε και η μετοχή της Εθνικής (+15,23%), με την σημερινή υπέρβαση των 1,13 ευρώ. Επόμενες αντιστάσεις στα 1,31, 1,40 και 1,47 ευρώ.

Και η μετοχή της Eurobank (+6,38%) γύρισε σε ημερήσιο "long", με την υπέρβαση των 0,585 ευρώ. Αν συνεχίσει να κινείται "βόρεια", οι επόμενες αντιστάσεις στα 0,61, 0,714 και 0,80 ευρώ.

Σε ημερήσιο "short" παραμένει η Πειραιώς (+10,86%) που θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 1,048 ευρώ για να αλλάξει τα δεδομένα. Σε μία τέτοια περίπτωση, η αμέσως επόμενη αντίσταση στα 1,49 ευρώ.

Με την, σημερινή, ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 483 μονάδων, σε "long", ημερήσιο, διάγραμμα έχει γυρίσει και ο Τραπεζικός δείκτης. Επόμενες αντιστάσεις στις 550, 604 και 660 μονάδες.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 20αρη, μετά από 12 συνεδριάσεις η μετοχή της Μυτιληναίος (+7,16% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) επέστρεψε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ, σε μία κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 6,7 ευρώ (κλείσιμο 28/11). Σήμερα ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Στα 8,28 ευρώ, το ημερήσιο "stop short".

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα και η Τέρνα Ενεργειακή (+3,17%), όμως ο τίτλος εδώ και πολύ καιρό "ταλαιπωρείται" λίγο ψηλότερα από τα 6,00 ευρώ. Στα 6,34 ευρώ το ημερήσιο "stop short".

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+8,84% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 4,375 ευρώ, έδωσε ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων, με την αμέσως επόμενη, σημαντική, αντίσταση να εντοπίζεται στα 4,92 ευρώ.

"Χαμηλώνοντας" σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι προνομιούχες μετοχές της εταιρείας Λεβεντέρης ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς τον τόκο προνομιούχων μετοχών χρήσεως 2017, €0,04355 ανά προνομιούχο μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,03702 ανά προνομιούχο μετοχή).

Από εκεί και πέρα, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσαν τα Πλ. Θράκης (+2,62%), δύο ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τρεις, η MIG (+8,55%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε Ιντρακόμ (+8,73%), Τεχν. Ολυμπιακή (+10,17%) και Κέκροπα (+4,17%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Intralot (+6,73%), Cenergy (+7,77%), Τρ. Αττικής (+4,34%), ΕΛΧΑ (+9,35%) και Παπουτσάνη (+3,54%) και τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές για Άνεμο (+8,12%) και Ελλάκτωρα (+7,99%).

Εννοείται ότι η σημερινή συνεδρίαση άλλαξε επί το θετικότερον, τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για τον Γενικό Δείκτη, η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 650 μονάδων, αν αυτή επιβεβαιωθεί, ανοίγει τον δρόμο για τις 667 και 682 - 700 μονάδες. Το 608 είναι, πλέον, σημαντική στήριξη και το 636 ενδιάμεση.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (+4,68%), άφησε πίσω του τις 1664 και τις 1712 μονάδες, ευελπιστώντας για κίνηση προς τις 1750 - 1765 μονάδες. Το 1590 έχει γίνει στήριξη, με το ημερήσιο "stop long" στο 1548.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές  της αγοράς

"Σήμερα έχουμε και τις ανακοινώσεις του Eurogroup που έχουν την σημασία τους, ενώ, πλέον, έχουμε μπει στο τελευταίο μήνα του χρόνου, που αρκετά funds, ειδικά στο εξωτερικό, κλείνουν βιβλία, θυμίζοντας ότι η Εγχώρια Αγορά χάνει πάνω από το 1/5 της αξίας της από αρχές έτους" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Την Τρίτη έχουμε και την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο, που θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να δώσει ένα τόνο ανάλογα με το νούμερο, αν και νομίζουμε ότι η Αγορά αργά, ή γρήγορα θα μπει σε προεκλογική διάθεση, με την ανάλογη προεξόφληση.

Όλα δείχνουν ότι έχουμε μπει σε μία φάση αντίδρασης του Χ.Α., μετά από την πτώση των τελευταίων μηνών, με το 650 να είναι σημαντική κοντινή αντίσταση και κύρια η ζώνη του 700. Κατοχύρωση του πρώτου σε εβδομάδα μας δίνει και εβδομαδιαίο αγοραστικό σήμα. Στο ημερήσιο ήδη έχουμε αγοραστικό σήμα από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στον Τραπεζικό, που είναι και ο καταλύτης, χρειαζόταν η κατοχύρωση του 480, αν θέλει να κινηθεί προς τις 600 μονάδες.

Το γεγονός του rebalancing ήταν πολύ σημαντικό, μιας και ήταν αφορμή για τους "short" στον κλάδο να κλείσουν θέσεις και να σταματήσουν την πίεση του τελευταίου μεγάλου διαστήματος. Το πιο πιθανό είναι ο Τραπεζικός να πάρει σημαντικές ανάσες και να ανακτήσει πίσω σημαντικό κομμάτι των απωλειών του, μιας και για το τρέχον έτος έχει χάσει την μισή του αξία, δίνοντας και την αντίστοιχη ρευστότητα στην υπόλοιπη Αγορά.

"Σε κάθε περίπτωση, οψόμεθα για την συνέχεια" αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Κέρδη για Ευρώ και Χρυσό και ακόμα μεγαλύτερα για το Πετρέλαιο.

Μένοντας στο τελευταίο, το Κατάρ γνωστοποίησε πως θα αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο. Η απόφαση ελήφθη καθώς η Χώρα, που είναι από τους πιο μικρές του Οργανισμού, αλλά η μεγαλύτερη στις εξαγωγές Υγροποιημένου Φυσικού Εερίου, αναθεωρεί τον διεθνή ρόλο της και σχεδιάζει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της, με επίκεντρο στο Φυσικό Αέριο.

H δραστηριότητα στα εργοστάσια της Κίνας ενισχύθηκε με ελαφρώς πιο γρήγορο ρυθμό το Νοέμβριο, σύμφωνα με έρευνα Ιδιωτικής εταιρείας, σε αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία που έδειξαν πιο αδύναμη επέκταση. Ο ΡΜΙ στον τομέα Μεταποίησης αυξήθηκε φτάνοντας στις 50,2 μονάδες, από 50,1 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις εταιρείας Caixin Media και Markit.

"H Ιταλική Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προσηλωμένες στη γρήγορη εύρεση λύσης, στη διαμάχη σχετικά με τον Ιταλικό προϋπολογισμό του 2019", ανακοίνωσε το Ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανέφερε το Υπουργείο, ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Στο 3,13% η απόδοση του Ιταλικού 10ετους τίτλου (-8 μονάδες βάσης).

Σύμφωνα με την τελική μέτρηση του PMI της IHS Markit στον τομέα της Μεταποίησης στην Ευρωζώνη, ο δείκτης έφτασε στις 51,8 μονάδες, από 52 τον Οκτώβριο. Είναι υψηλότερα από την πρώτη εκτίμηση που έκανε λόγο για 51,5. Ωστόσο, είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016.

Ο δείκτης της παραγωγής μειώθηκε επίσης στις 50,7 μονάδες, από 51,3. Είναι το πιο χαμηλό σημείο από τα μέσα του 2013, την ώρα που τα προκαταρκτικά στοιχεία έκαναν λόγο για "προσγείωση" στις 50,4 μονάδες.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM ανήλθε στις 59,3 μονάδες τον Νοέμβριο, από 57,7 τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί στις 57,8 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ κατέγραψαν την τρίτη διαδοχική μηνιαία πτώση τον Οκτώβριο. Το Υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι οι διολίσθησαν 0,1%, στο $1,31 τρισ. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο των κατασκευαστικών δαπανών κατά 0,4%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε "hold" από "buy" υποβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Τιτάν η Deutsche Bank, σε σημερινή έκθεσή της. Ο Οίκος μειώνει και την τιμή - στόχο για την εισηγμένη στα 21, από 26 ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 662,56 μονάδες (+5,13%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 658,33 (+4,46%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 659,72 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,68%.

Ο τζίρος στα 96,4 εκατ., από τα οποία τα 7,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, ΓΡΙΒ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΟΗ, ΟΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ και ΕΤΕ απέσπασαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Σαράντης.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 95 ανοδικές μετοχές, έναντι 21 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

----ΧΠΑ

Με συνεδρίαση σημαντικότατης ανόδου, ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να κινούνται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (136.119 συμβόλαια).

Στα 3.674 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.576 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.090, 2.989 για τον Δεκέμβριο και 101 για τον Ιανουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.731,75) κινήθηκε μεταξύ 1.663,75 και 1.738 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (54.386 Eurobank, 22.000 Alpha Bank, 6.966 ΟΠΑΠ, 67.000 Πειραιώς, 49.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (26.638), Alpha Bank (8.951), Πειραιώς (13.466), ΔΕΗ (931), Εθνική (75.658), Μυτιληναίο (1.225), ΟΤΕ (687), ΑΔΜΗΕ (410), Ελλάκτωρα (971), Ελ. Πετρέλαια (443), ΟΠΑΠ (483), Intralot (312), Ιντρακόμ (318), ΓΕΚ (155), Τέρνα Ενεργειακή (320), MIG (2.152), Cenergy (1.570), Jumbo (117), Lamda Development (189), Viohalco (655), ΕΧΑΕ (133).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 51.100, Eurobank 53.699, Alpha Bank 20.742, Εθνική 258.500, Πειραιώς 18.591.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                             Name of Issuer                        NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,33%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,64%

2018-11-30

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 32.021.034 τεμ., (από 32.021.034 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 21.201.943 τεμ. (21.375.043), ΔΕΗ 6.630.724 τεμ. (6.630.724), Eurobank 56.671.870 τεμ. (56.671.8700), Εθνική 7.684.410 τεμ. (7.684.410), ΟΠΑΠ 1.007.199 τεμ. (1.007.199), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v