Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στους βραχυπρόθεσμους το κλειδί της τάσης

Συνεχίζει ανοδικά ο Γενικός Δείκτης, με κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές. Η ισχυρή άνοδος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων δημιουργεί τάσεις κατοχύρωσης κερδών. Ποια είναι τα κρίσιμα όρια για τον τραπεζικό κλάδο. Το βλέμμα και στις διεθνείς αγορές.

ΧΑ: Στους βραχυπρόθεσμους το κλειδί της τάσης

H ανακωχή ΗΠΑ - Κίνας ενθουσίασε τη Wall Street, ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί ένα ανοδικό ξέσπασμα από Σαγκάη μέχρι Φρανκφούρτη, Παρίσι, Μιλάνο, ωθώντας υψηλότερα και την Αθήνα. Κάτι σαν ένα τεράστιο διεθνές short squeeze, όπως χαρακτηριστικά το παρομοίασαν στελέχη της αγοράς, στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν αυτό που συνέβη από τα ξημερώματα μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Τεράστια κεφάλαια υπολογίζεται πως άλλαξαν χέρια σε αγορές μετοχών, συμβολαίων, συνδυαστικά με την αγορά πρώτων υλών/πετρελαίου-φυσικού αερίου, με αφορμή την απόφαση της Ντόχα να αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ.

Διεθνές λοιπόν το ανοδικό κύμα της Δευτέρας, που σημαίνει ότι θα πρέπει σήμερα-αύριο να φανεί προς τα πού θα βγάλει. Ηδη ενδεικτικά ο S&P500 στις 2.790 μπορεί να κάνει ακόμη και την έκπληξη της επαναφοράς προς τα ιστορικά υψηλά του, των 2.940 μονάδων. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα θεαματικό end year rally.

Ωστόσο, όπως όλες οι απότομες μεγάλες διακυμάνσεις, είτε προς υψηλότερα είτε προς χαμηλότερα, απαιτούν αυξημένη προσοχή, καθώς εύκολα μπορεί να οδηγήσουν σε εγκλωβισμούς.

Κατ' αρχάς για τις ευρωπαϊκές αγορές ζητούμενο είναι αυτές τις ημέρες το μέτωπο Ρώμης - Βρυξελλών, με το Eurogroup να αποφαίνεται πως η Ιταλία πρέπει να συμμορφωθεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας, σημειώνοντας πως στηρίζει τον συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.

Λογικά η συνεδρίαση στην Ευρώπη θα ξεκινήσει αφού στις 09:45 (ώρα Ελλάδος) θα δίνεται η συνέντευξη Τύπου, που είχε προγραμματισθεί γι' αυτή την ώρα.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, με αφορμή τις όποιες ανακοινώσεις θα κινηθούν αρχικά Φρανκφούρτη, Παρίσι, Μιλάνο, ενώ με οδηγό αυτές τις αγορές θα ακολουθήσει και η Αθήνα.

Συνεπώς, αναμονή για το ξεκίνημα της συνεδρίασης εκτός, συνεκτιμώντας το ρεκόρ 30μήνου για τον Γενικό Δείκτη, με το εντυπωσιακό 4,68% στις 659,72 μονάδες, με τον Δείκτη Τραπεζών κατά 9,66% στις 513,69 και με τον FTSE25 με 4,68% στις 1.734,67 μονάδες.

Συναλλαγές 60,846 εκατ. μετοχών, τζίρος 96,374 εκατ. ευρώ, με το 46% της αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο.

Πρακτικά στον κλάδο-κλειδί πέφτει το... βάρος της τάσης, καθώς «έρχεται» από τις 425,45 μονάδες της Πέμπτης, μετρώντας απόδοση 21,88% σε διάστημα εβδομάδας.

Στα χθεσινά σχόλιά μας, μεταφέραμε την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς για κινήσεις «κάλυψης short θέσεων» από funds και traders οι οποίοι ήταν όλο αυτό το διάστημα σταθερά πωλητές στον κλάδο. Εάν όντως το θεαματικό «γύρισμα» Πέμπτης-Δευτέρας αφορά και σε κινήσεις short covering, τότε το πιθανότερο είναι πως ο κλάδος, μετά από μία πιθανότατη διολίσθηση και επιβεβαίωση της στήριξής του (σε εβδομαδιαίο), θα ακολουθήσει σχετικά άμεσα διαδρομή προς υψηλότερα επίπεδα τιμών. Θα πρέπει να τα δούμε εκ του σύνεγγυς και αφού έχουμε μετρήσει τις πωλήσεις-αγορές στο πρώτο ημίωρο αλλά και τη στάση των ξένων παικτών από τις 14:00 και μετά.

Αρκετοί κατοχύρωσαν μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος της θέσης τους προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, κυρίως αυτοί που τοποθετούνταν στο πρώτο ήμισυ της Παρασκευής. Να δούμε στην αρχή της συνεδρίασης τη διαμόρφωση της τάσης και πολύ νωρίς, ενδεχομένως και στο 15'-20λεπτο εάν χρειαστεί, θα βγούμε με σχόλιο ή και με ανάρτηση στον Εκηβόλο.

Με οδηγό τον κανόνα «κατοχύρωσε μέρος της θέσης σου και άφησε και τους άλλους να κερδίσουν», η αρχή της συνεδρίασης, με την προσοχή και στο αν θα έχει προκύψει κάτι ουσιαστικό από Βρυξέλλες.

Για τον ΓΔ, οι 635 είναι ένα πολύ καλό σημείο ελέγχου, όπως οι 490 μον. για τον ΔΤΡ. Ενδεχόμενη επιβεβαίωσή τους, εάν χρειαστεί, οδηγεί με μεγαλύτερη ασφάλεια προς τις 700 και τις 580 αντίστοιχα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v