Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κλειδώνουν βραχυπρόθεσμα κέρδη στις τράπεζες

Κάτω από τις 660 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τις διψήφιες αποδόσεις στην εβδομάδα για τραπεζικές μετοχές να προκαλούν ρευστοποιήσεις. Στήριξη στον Γενικό Δείκτη από ΔΕΗ και Coca Cola, τζίρος στη Motor Oil.

ΧΑ: Κλειδώνουν βραχυπρόθεσμα κέρδη στις τράπεζες

Υποχώρηση εντός πλαισίου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επιβεβαίωση -προσώρας- των 650 μονάδων στο ΧΑ.

Χαμηλότερα διαμορφώνονται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω αυξανόμενων αμφιβολιών για το αν ΗΠΑ-Κίνα θα επιλύσουν τελικά τις διαφορές τους.

Ενδεικτικά ο DAX κατά 0,63% χαμηλότερα στις 11.390 μονάδες, ο ΜΙΒ με απώλειες 0,55% στις 19.515 μονάδες, την ώρα που τα futures στη Wall Street παραπέμπουν σε πτωτικό ξεκίνημα.

Ειδικότερα για τον S&P 500 το άνοιγμα «δείχνει» τις 2.780 μονάδες με απώλειες 0,37%, σε μία απολύτως φυσιολογική κίνηση, μετά την τελευταία ανοδική αντίδραση.

Στο ΧΑ, οι μέχρι τώρα κινήσεις των traders δεν ξεπερνούν τα λίγο ως πολύ αναμενόμενα όρια, με ενθαρρυντική ένδειξη την επιβεβαίωση των 650 μον. για τον Γενικό Δείκτη.

Συναλλαγές και τζίρος σε ικανοποιητικά επίπεδα αλλά μακράν λιγότερα από αυτά της Δευτέρας και Παρασκευής, με το 37% της αξίας συναλλαγών να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο.

Με απώλειες οι τράπεζες, ρευστοποιήσεις στα blue chips, με τους traders να κατοχυρώνουν μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεών τους, κάτι που αναμενόταν από την προσυνεδρίαση.

Ετσι η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς δεν δείχνει να εκφεύγει της αναμενόμενης, καθώς από τα χαμηλά της Τετάρτης-Πέμπτης η απόδοση για κλαδικούς δείκτες και μετοχές διαμορφωνόταν σε διψήφια επίπεδα.

Στο εύρος των 501-521 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, μετά την τελευταία θεαματική αντίδραση που έφθασε μέχρι και 22,5% σε διάστημα εβδομάδας. Στην περιοχή των 520-525 μονάδων, για τον ΔΤΡ, πραγματοποιήθηκαν κινήσεις κατοχύρωσης μέρους των θέσεων που είχαν ληφθεί από τις χαμηλές τιμές της προηγούμενης εβδομάδας, θυμίζοντας πως στο προσυνεδριακό σχόλιό μας κλείναμε λέγοντας ότι «... με οδηγό τον κανόνα... κατοχύρωσε μέρος της θέσης σου και άφησε και τους άλλους να κερδίσουν...».

Μεικτές τάσεις για τις μετοχές των συστημικών τραπεζών, με την τάση να έχει επιβαρυνθεί σε σχέση με την πρώτη ώρα, καθώς με αρνητικό πρόσημο διαμορφώνεται η τιμή των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής ενώ έχει περιορισθεί η απόδοση για την Πειραιώς στο 0,9725 ευρώ. Προκειμένου να έχουμε μία τάξη μεγέθους, σημειώνουμε ότι για τη μετοχή της Αlpha Βank η απόδοση είναι 23,24% σε διάστημα εβδομάδας, για τη Eurobank στο 17%, για την Εθνική στο 25,48% και για την Πειραιώς στο 7,75%, πάντα στο ίδιο διάστημα.

Mεικτές τάσεις και για τα blue chips, μετά την τελευταία θεαματική βραχυπρόθεσμη ανοδική διόρθωση, ξεκινώντας από τα χαμηλά της Τετάρτης-Πέμπτης μέχρι τα υψηλά Δευτέρας-Τρίτης.

Μεγαλύτερος τζίρος για τη μετοχή της Motor Oil, ενώ ακολουθούν Τέρνα Ενεργειακή, οι 4 τραπεζικές και έπονται ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Grivalia, Lamda Development, Coca Cola, ΕΛΠΕ, Sarantis, Viohalco κ.α.
Με αγοραστές σε Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης διαμορφώνεται πέριξ των 1.730 μονάδων, επιβεβαιώνοντας -προσώρας- την τεχνική προσέγγιση της όλης κίνησης που εξελίσσεται από τις 1.729 μονάδες της προηγούμενης Τρίτης.

Στις 45/47 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη άνοδο για ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (μετά την επισημοποίηση της απόκτησης του 80% του μ.κ. της SIXT/lion), για ΜΕΡΚΟ, για Epsilon και ΚΕΚΡΟΨ (μετά τη σημερινή ευνοϊκή δικαστική απόφαση).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v