Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο παράγοντας ΗΠΑ μπαίνει στην εξίσωση

Απορροφήθηκαν χωρίς μεγάλες δυσκολίες οι χθεσινές πιέσεις, αλλά η τάση κρίνεται από την πορεία των διεθνών αγορών και τη Wall Street. Πονοκέφαλος ο εμπορικός πόλεμος, μετά τις εξελίξεις στη Huawei. Πτωτικά το ξεκίνημα για τον ΓΔ.

ΧΑ: Ο παράγοντας ΗΠΑ μπαίνει στην εξίσωση

Η χθεσινή αργία στη Wall Street διευκόλυνε traders και επενδυτές να απορροφήσουν, χωρίς μεγάλο κόστος, την προσφορά που βγήκε έως τις 646,83 μονάδες για τον ΓΔ και έως τις 480,55 για τον ΔΤΡ. Συναλλαγές 19,946 εκατ. μετοχών, τζίρος 34,174 εκατ. ευρώ, με το 33% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και που εάν δεν ήταν το μείον 1,97% της Coca Cola στα 26,84 ευρώ, οι βασικοί δείκτες θα έκλειναν με θετικό πρόσημο. Διατηρώντας έτσι ενεργή τη βραχυπρόθεσμη φορά (σε διάστημα εβδομάδος) για συνέχιση της κίνησης πέραν των 660 και 510 μονάδων αντίστοιχα.

Το σημαντικό είναι ότι το ΧΑ πήγε κόντρα στην διόρθωση των κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με ενδεικτική την υποχώρηση του DAX κατά 1,19% στις 11.200 μονάδες και με τη μετοχή της Deutsche Bank να δοκιμάζεται για ακόμη μία φορά χαμηλότερα και των 8 ευρώ, που αντιστοιχεί σε χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 16 δισ. Ειδικότερα για τον DAX έχουμε... ανάψει alert από την Τρίτη, στον Εκηβόλο.

Στα καθ' ημάς, σημαντικό για (κατ' αρχάς) σήμερα και αύριο, εάν στη Wall Street θα επιμείνουν σήμερα οι πωλητές της Τρίτης ή θα επιχειρηθεί αναστροφή της τάσης, καθώς για μερίδα αναλυτών είναι εφικτή ένας ακόμη, τελευταίος, ανοδικός κύκλος, με ενδεικτικό το ενδεχόμενο ο S&P 500 να κινηθεί προς τις 2.900 μονάδες έως τις ημέρες των εορτών. Το τοπίο δείχνει θολό, λόγω της ανησυχίας για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, που αναζωπυρώνει η σύλληψη στελέχους της Huawei.

Είναι εφικτό ένα end-year-rally στη Wall Street; Υπό προϋποθέσεις, είναι αρκετοί αυτοί που υποστηρίζουν μία τέτοια εκτίμηση/πρόβλεψη. Εύκολα κατανοητό, πως εάν όντως επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο για την «αγορά των αγορών», το ΧΑ έχει -πλέον- λόγους και προϋποθέσεις να ακολουθήσει την τάση.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός και οδηγός μας οι μαζικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις συνεδριάσεις Πέμπτης, κυρίως Παρασκευής και Δευτέρας λόγω MSCI, όπου ειδικά στον πολύπαθο κλάδο άλλαξαν σημαντικές θέσεις μεταξύ ισχυρών χεριών. Σημαντικό μερίδιο αφορούσε σε κινήσεις trading, ενώ δεν ήταν λίγοι και αυτοί που σε διάστημα μόλις 2-4 συνεδριάσεων «έγραψαν» μέχρι και διψήφιες αποδόσεις από τις μετοχές των συστημικών ομίλων. Ωστόσο μεγαλύτερο μέρος έμεινε εντός παιδιάς, που πρακτικά σημαίνει πως είτε θα αναζητηθούν ευκαιρίες για πώληση σε υψηλότερες τιμές είτε οι αγοραστές θα υποχρεωθούν να μετρήσουν υποαξίες. Προσωπικά δίνω περισσότερες πιθανότητες στο πρώτο παρά στο δεύτερο ενδεχόμενο, κάτι που θα ενισχυόταν ως εκτίμηση εάν σε κλείσιμο Παρασκευής ο ΔΤΡ διαμορφωνόταν υψηλότερα των 505-510 μονάδων. Θα δούμε, στο αυριανό κλείσιμο, εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να ισχύσει αυτό το σενάριο.

Στα blue chips, μεικτές τάσεις, με το μείον 1,97% της Coca Cola να επηρεάζει την έστω και οριακά αρνητική διακύμανση του ΓΔ και την κατά 0,39% υποχώρηση του FTSE25. Ομως και για τους 3 δείκτες η επιβεβαίωση των πρώτων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων είναι ένα ενθαρρυντικό γεγονός, που εάν αξιοποιηθεί σήμερα από τους long, μπορεί να συντηρήσει το momentum για τη συνέχεια.

Με αγοραστές σε Motor Oil, Lamda Development, Ελληνικά Πετρέλαια από τον FTSE25, αλλά και σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος από τον Mid Cap, αλλά και με ισοψηφία -46/47- μεταξύ ανοδικών/πτωτικών η σημερινή-αυριανή συνεδρίαση θεωρείται σημαντική για τη διατήρηση ή όχι της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Οδηγός μας ο S&P 500, μέτρηση του οποίου θα «ανεβάσουμε» στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v