Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση εντός ορίων για το χρηματιστήριο

Αναμενόμενες ρευστοποιήσεις μετά το τριήμερο ράλι σημάδεψαν τη συνεδρίαση. Σε Eurobank, Μυτιληναίο, ΕΤΕ και Alpha Bank επικεντρώθηκαν οι πωλητές. Ανοδική κίνηση για MOΗ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ. Στα 56,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Διόρθωση εντός ορίων για το χρηματιστήριο

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο ερχόταν από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει κέρδη 9,39% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών κέρδη 22,66% και ήταν επόμενο κάποιοι από τους ενεργούς traders να "υποκύψουν στο δέλεαρ" καταγραφής σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, μιας και σε μία τέτοια κίνηση συνηγορούσε και η εικόνα των Διεθνών Αγορών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλητές δεν εμφάνισαν ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ δεν έλειψαν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις, σε άλλους Δεικτοβαρείς τίτλους, εκτός Τραπεζικού κλάδου.

Αν και οι κινήσεις καταγραφής κερδών ήταν περίπου απόλυτα αναμενόμενες, εκείνο που προβλημάτισε σημαντικότατα τους αναλυτές, ήταν η επιστροφή του τζίρου σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, την ώρα που είναι "κοινό μυστικό" ότι για την υπέρβαση της ζώνης 658 - 664 θα απαιτηθεί σαφώς αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, τέτοια που θα μπορεί να απορροφήσει την ενισχυμένη προσφορά.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Η αύξηση στις συναλλαγές στις παρυφές των 100 εκατ. ευρώ και η επιτυχής ενδοσυνεδριακή διόρθωση οδήγησε ταχύτατα τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 660 μονάδων, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τη σημερινή συνεδρίαση, ως προς την τελική κατεύθυνση του προσήμου, με τη μεταβλητότητα να αναμένεται να είναι υψηλή. Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τα στοιχεία του ΑΕΠ κατά το 3ο τρίμηνο" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Προϋπόθεση για να έχει διάρκεια η χθεσινή επιθετική ανοδική αντίδραση, είναι η διατήρηση των 650 μονάδων. Σημαντικά κέρδη καταγράφηκαν και για τον MSCI Emerging Markets (+2,23%), ο οποίος, μάλιστα, για πρώτη φορά διέσπασε ανοδικά την πτωτική γραμμή τάσης που διαγράφει από τον Ιανουάριο φέτος (υψηλό 10ετιας). Η συνέχεια ανόδου του εν λόγω δείκτη θα στηρίξει και τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην στρατηγική του 'stock picking" τόνιζε η Merit Sec.

"Τα ισχυρά κέρδη που έχουν δημιουργηθεί στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, ενδέχεται να δελεάσουν κάποιους για να κατοχυρώσουν κέρδη, εξέλιξη που θα μπορούσε να επιβραδύνει το momentum της σημερινής συνεδρίασης. Από την άλλη, η αύξηση του όγκου των συναλλαγών μπορεί να απορροφήσει μέρος της προσφοράς και να σταθεροποιήσει την Αγορά" ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας την σημερινή αναφορά από τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, πλην Eurobank (-6%), όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και σχετικά σύντομα βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 521,67 μονάδες (+1,55%), όμως κάπου εκεί οι αγοραστές "έμειναν από καύσιμα", με αποτέλεσμα να ακολουθήσει πλαγιολισθητική κίνηση μέχρι τις 496,65 (-3,32%). Στις 17.00 ο εν λόγω δείκτη βρέθηκε στις 497,36 (-3,18%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 496,69 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,31%.

Για τον Τραπεζικό δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, που απευθύνονται σε περισσότερο συντηρητικούς παίκτες, όσο αυτός συνεχίζει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 457 μονάδων, διατηρεί ακέραιες τις ελπίδες "επίσκεψης" των 547 - 556 μονάδων, με απώτερο στόχο την κίνηση υψηλότερα των 650 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση, καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 457 μονάδων, θα ανοίξει δρόμο στο "μονοπάτι" που οδηγεί προς τις 358 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, σε "θετικό" από "σταθερό" αναβάθμισε το outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Eurobank η Moody's, επιβεβαιώνοντας το "Caa2". Όπως αναφέρει ο Οίκος, "η κίνηση λαμβάνει υπόψη το σχέδιο μετασχηματισμού της Τράπεζας, το οποίο, αν υλοποιηθεί ορθά, θα βελτιώσει την επάρκεια των κεφαλαίων της και την ποιότητα ενεργητικού".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "υπέρ της δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs), ώστε αφενός οι Τράπεζες να επανέλθουν σύντομα στον ρόλο του Χρηματοδότη της Οικονομίας, αφετέρου να δημιουργηθούν οι συνθήκες προσέλκυσης μακροπρόθεσμου ορίζοντα Επενδυτών ή/και Στρατηγικών Αγοραστών, τάχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, M. Czurda, σε εκδήλωση του 29ου ετήσιου συνεδρίου (Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας), που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. "Μετά την έξοδο της Χώρας από το πρόγραμμα, μοναδικός Κριτής για τις Τράπεζες και την ικανότητά τους να δανειστούν, ή να αντλήσουν κεφάλαια είναι οι Αγορές" ανέφερε.

Ερχόμενοι στις υπόλοιπες ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση, χωρίς παρατηρήσεις από Κράτη Μέλη, το Eurogroup ενέκρινε, όπως αναμένονταν, τον Ελληνικό προϋπολογισμό, σφραγίζοντας πολιτικά την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε ακύρωση των προνομοθετημένων μειώσεων στις συντάξεις.

"Ανάπτυξη 1% του ΑΕΠ έναντι του β' τριμήνου και 2,2% του ΑΕΠ έναντι του γ' τριμήνου του 2017, κατέγραψε η Ελληνική Οικονομία το γ' τρίμηνο" σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Με βάση αυτά τα στοιχεία και τις αναπροσαρμογές των προηγούμενων τριμήνων, η ανάπτυξη στο εννεάμηνο υπολογίζεται σε 2,1% του ΑΕΠ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., συγκρατημένα αισιόδοξοι, παρά την σημερινή ήπια διόρθωση, δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει "απόσταση ασφαλείας" από τα επικίνδυνα, τεχνικά, σημεία, όμως δεν παραλείπουν να επισημάνουν πως απαιτούνται ενισχυμένοι τζίροι, κάτι που δεν φάνηκε σήμερα, προκειμένου να απορροφηθεί η προσφορά των ημερήσιων traders και να σταθεροποιηθεί η Αγορά.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη που, όπως προαναφέρθηκε, δεν έλλειψε το "stock picking", κάτι η πρόσφατη αναβάθμιση από την S&P, κάτι η πιθανολογούμενη έκδοση διεθνούς ομολόγου, ύψους 400 - 500 εκατ. ευρώ, που απαιτεί "φτιασίδωμα" της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης, είχαν σαν αποτέλεσμα την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της ΔΕΗ (+2,16%). Ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο "long", με το "stop" να εντοπίζεται στα 1,152 ευρώ. Αν συνεχιστεί η "βόρεια" κίνηση, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 1,476, 1,496 και 1,52 - 1,538 ευρώ.

Η πρόσφατη αύξηση του τζίρου, επανέφερε τους αγοραστές στην περίπτωση της ΕΧΑΕ (+1,36%), που συμπλήρωσε "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων. Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί έντεκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Η μετοχή έχει γυρίσει "long", με ημερήσιο "stop" στα 3,51 ευρώ. Επόμενες αντιστάσεις στα 4,28, 4,33 - 4,39 και 4,47 - 4,52 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την ΕΥΔΑΠ (-1,93%), με άγνωστη την συνέχεια, καθώς είναι εμφανής η αποχώρηση Θεσμικών χαρτοφυλακίων, μετά την ανακοίνωση για έξοδο του τίτλου από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Την θέση του θα πάρει ο Ελλάκτωρας (+0,91% και πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), με τις αλλαγές να ισχύουν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στις 21/12.

Ερχόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της εταιρείας ΕΛΒΕ ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,46 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,25 ανά μετοχή στους Μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: €3,14.

Από εκεί και πέρα, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Μοτοδυναμική (+9,66%), Ιντρακόμ (+0,73%) και Άβακα (+3,86%), τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις για την MIG (+0,80%), ενώ "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσαν οι Intralot (+1,53%) και Μουζάκης (+8,09%).

Δεν φάνηκε στο ταμπλώ να αναβλήθηκε το σημερινό Δικαστήριο - σήριαλ, για τον Κέκροπα (+4%). Σε μία τέτοια περίπτωση και αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις, μιλάμε για ουσιαστική αλλαγή των δεδομένων, οπότε χρήζει αυξημένης προσοχής.

Καλύτερη, αλλά με "απαιτήσεις" δείχνει η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα.

Ο Γενικός Δείκτης, για να ελπίζει σε κάτι σημαντικά καλύτερο, θα ήθελε επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 658 - 664 μονάδων, ενώ σε περίπτωση υπέρβασης της απόλυτα απαιτητικής ζώνης που οριοθετείται μεταξύ 700 - 750 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 680 μονάδες, ακυρώνεται το πτωτικό σενάριο που ήθελε δοκιμασία των 522 - 504 μονάδων. Απόλυτα σημαντικές οι στηρίξεις στις 619 και 610 - 607 μονάδες.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,40%). Συνεχίζει να έχει σαν πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 1750 μονάδων. Αντίθετα, υποχώρηση με κλείσιμο χαμηλότερα των 1712 μονάδων, επαναφέρει τα σενάρια δοκιμασίας των 1650 και 1623 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Τo rebalancing των δεικτών του MSCI ολοκληρώθηκε και μαζί ολοκληρώθηκαν και οι 'αναταράξεις' του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, εξαιτίας των υποχρεωτικών ρευστοποιήσεων Τραπεζικών, κυρίως, τίτλων, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη στη χαμηλότερη επίδοση του έτους" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ήδη, έχει υπάρξει ένα τριήμερο συναλλακτικής αναβάθμισης και ανοδικού ξεσπάσματος, καθώς το Χρηματιστήριο ήταν σε κατάσταση "πιεσμένου ελατηρίου" και η σωρευμένη ενέργεια μεγάλη. Έτσι, το ανοδικό ξέσπασμα οδήγησε απνευστί το Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 650 - 660 μονάδων, με τον Τραπεζικό δείκτη να υπεραποδίδει, ιδιαίτερα δε με τις Τράπεζες που είχαν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες.

Ζητούμενο είναι τί μπορεί να συμβεί στη συνέχεια του τρέχοντα μήνα, που είναι και ο τελευταίος του έτους. Η απάντηση συνυφαίνεται με μια σειρά δεδομένα που διαμορφώνουν προϋποθέσεις μεταστροφής του σκηνικού από "μαύρους σε λευκούς κύκνους", με θετικούς δηλαδή καταλύτες. Ειδικότερα, ο σχεδιασμός της ΤτΕ για τη δημιουργία του "φορέα ειδικού σκοπού" (SPV), για τη μεταβίβαση "κόκκινων" δανείων από τα χαρτοφυλάκια των συστημικών Τραπεζών είναι σε εξέλιξη, με τις Ευρωπαϊκές Αρχές να διαφαίνεται ότι το εγκρίνουν.

Επιπλέον, το σχέδιο που ανήγγειλε η Eurobank οδηγεί εντός του 2019 σε ταυτόχρονη περαιτέρω κεφαλαιακή θωράκιση, από κοινού με την επιτάχυνση του δανειακού χαρτοφυλακίου της.

Η δημοσιοποίηση εταιρικών αποτελεσμάτων για το 9μηνο, πιστοποιούν ότι σε πολλές εταιρείες σημειώνεται ουσιαστική βελτίωση κύκλου εργασιών και λειτουργικών αποτελεσμάτων, αλλά και θεαματική βελτίωση της καθαρής κερδοφορίας. Τέλος, τα στοιχεία του 9μηνου για το ΑΕΠ, πιστοποιούν ότι η συγκρατημένη, έστω, επιτάχυνση της μεγέθυνσης της Οικονομίας συνεχίζεται, με ζητούμενη πάντα την αναζωογόνηση των επενδυτικών δράσεων, Δημόσιων και Ιδιωτικών. Η Αγορά ομολόγων, παράλληλα, παρουσιάζει εξομάλυνση με τις αποδόσεις να υποχωρούν.

Με τα δεδομένα αυτά και στο βαθμό που διατηρηθεί η συναλλακτική ευρωστία, είναι πιθανή η συνέχιση της ανοδικής κίνησης στο Χρηματιστήριο, με διάθεση προσέγγισης της περιοχής των 700 μονάδων, είτε μέσω ενός year-end-rally με πρόθεση τον "καλλωπισμό" των μετοχικών αποτιμήσεων Δεικτοβαρούς χαρακτήρα, είτε μέσω του "January effect" στην αρχή του έτους.

Το διεθνές περιβάλλον ωστόσο, παρά τις τελευταίες ευνοϊκές εξελίξεις, προκαλεί σκεπτικισμό. Θετικά καταγράφεται η ανακωχή ανάμεσα ΗΠΑ και Κίνας για τα εμπορικά ζητήματα, καθώς και η διάθεση συνεννόησης της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για την εξεύρεση λύσης για το ύψος του ελλείμματος του Ιταλικού προϋπολογισμού. Ακόμη, ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης Πάουελ δηλώνει ότι οι επιτοκιακές αναβαθμίσεις θα κλιμακωθούν με διαφορετικό τρόπο, ώστε να μην προκαλέσουν "αναταραχές" στις Αγορές, οδηγώντας τις αποδόσεις των 10ετων ομολόγων χαμηλότερα.

Παρ‘ όλα αυτά, οι Αγορές διατηρούν τις αμφιβολίες τους για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας, σε σχέση με το ενδεχόμενο να εισέλθουν σε ύφεση το 2020, όπως έχει υποστηρίξει η JP Morgan.

"Το αποτέλεσμα είναι η διάθεση ανάληψης επενδυτικών κινδύνων να παραμένει χαμηλή" επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρότερα για Χρυσό και Ευρώ.

"Το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019, παραβιάζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", σύμφωνα με τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι συμφώνησαν με την Κομισιόν πως η Ρώμη θα πρέπει να το τροποποιήσει.

"Η Ιταλία, η οποία έχει το δεύτερο υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη, στο 133% του ΑΕΠ, θέλει να δανειστεί και να ξοδέψει περισσότερα για να υλοποιήσει προεκλογικές υποσχέσεις, παραβιάζοντας τους κανόνες της ΕΕ που ορίζουν πως το χρέος πρέπει να μειώνεται κάθε χρόνο μέχρι να υποχωρήσει κάτω του 60%", αναφέρει το Reuters.

"H Κυβέρνηση εξετάζει διάφορες πιθανές επιλογές, όσον αφορά την αναθεώρηση του προϋπολογισμού για το 2019, αλλά πρέπει να επιδιωχθούν και να προστατευθούν οι πολιτικές προτεραιότητές της", σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας.

Ο Τζιοβάννι Τρία δήλωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το Eurogroup, ότι "σφίγγει' ο χρόνος για να βρεθεί συμφωνία με την ΕΕ".

Τη συμφωνία για βασικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις των Υπουργών Οικονομικών, ανακοίνωσε ο Μάριο Σεντένο.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν σε μέτρα ενίσχυσης της Τραπεζικής ένωσης και σε περαιτέρω ευελιξία για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Παράλληλα, συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συζητήσεις για Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και για το σχήμα εγγύησης καταθέσεων (με επόμενη αναφορά προόδου τον Ιούνιο του 2019).

"Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, με στήριξη από την αύξηση του ενεργειακού κόστους", σύμφωνα με τη Eurostat.

Οι τιμές στα εργοστάσια των 19 Χωρών της Ευρωζώνης ενισχύθηκαν 0,8% σε μηνιαία βάση, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 0,5% άνοδο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 4,9% τον Οκτώβριο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 4,5% κέρδος.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα στη Μεγάλη Βρετανία αυξήθηκε τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τη IHS Markit, ο ΡΜΙ του τομέα Κατασκευών ενισχύθηκε, φτάνοντας στις 53,4 μονάδες, από 53,2 τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις δημοσκόπησης του Reuters για 52,5.

Οι προσλήψεις στον κλάδο ήταν ιδιαίτερα ισχυρές, ενισχυμένες με τον πιο γρήγορο ρυθμό από τον Δεκέμβριο του 2015.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 663,89 (+0,63%) και 654,23 μονάδων (-0,83%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 654,79 (-0,75%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 656,96 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,42%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 55,9 εκατ., από τα οποία τα 5,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΓΡΙΒ), ενώ ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΕΕΕ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΥΡΩΒ, ΑΡΑΙΓ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Motor Oil, Jumbo και στο χαμηλό οι Viohalco, Lamda Development και Εθνική.

Περίπου ισοβαρής η τελική εικόνα με 43 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν αισθητά τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (70.708 συμβόλαια).

Στα 3.806 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.674 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.115, 1.052 για τον Δεκέμβριο και 63 για τον Ιανουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.718,5) κινήθηκε μεταξύ 1.717 και 1.741 μονάδων και αύξησε την υποτίμηση στο 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 Grivalia, 5.000 ΟΠΑΠ, 150.000 Πειραιώς, 21.209 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.213), Alpha Bank (4.619), Πειραιώς (5.920), ΔΕΗ (1.247), Εθνική (41.470), Μυτιληναίο (525), ΟΤΕ (475), Ελλάκτωρα (561), Ελ. Πετρέλαια (150), ΟΠΑΠ (363), Intralot (271), Ιντρακόμ (423), Τέρνα Ενεργειακή (249), MIG (2.191), Cenergy (218), Viohalco (261), ΕΧΑΕ (109).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.447, Eurobank 53.153, Alpha Bank 20.385, Εθνική 244.406, Πειραιώς 18.506.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                 Name of Issuer                  NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,33%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,64%

2018-11-30

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 32.020.037 τεμ., (από 32.021.034 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.930.829 τεμ. (21.201.943), ΔΕΗ 6.482.724 τεμ. (6.630.724), Eurobank 56.671.870 τεμ. (56.671.870), Εθνική 7.684.410 τεμ. (7.684.410), ΟΠΑΠ 1.007.199 τεμ. (1.007.199), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v