Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντήρηση δυνάμεων στο Χρηματιστήριο

Οριακές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, που κινείται στη ζώνη των 655 μονάδων. Μεικτή εικόνα στο τραπεζικό ταμπλό, με κέρδη για την Πειραιώς. Καθίζηση τζίρου και λόγω της αργίας στη Wall Street. Ξεχωρίζουν ανοδικά Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Lamda.

Συντήρηση δυνάμεων στο Χρηματιστήριο

Κλειστή σήμερα η Wall Street, αισθητά μειωμένη η συναλλακτική δραστηριότητα και περιορισμένη η μεταβλητότητα στην Ευρώπη.

Ωστόσο, με απώλειες τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτικό το μείον 0,84% του DAX στις 11.237 μονάδες ή την οριακή υποχώρηση του ΜΙΒ στις 19.350 μονάδες, ένδειξη πως οι «αγορές» δεν τιμολογούν αυξημένο κίνδυνο από το μέτωπο Ρώμης-Βρυξελλών.

Στα μόλις 16 plus εκατ. η αξία των συναλλαγών (*) στο ΧΑ, θεαματικά χαμηλότερα των τελευταίων συνεδριάσεων, στο διάστημα Πέμπτης-Τρίτης, κάτι που παραπέμπει σε συντήρηση δυνάμεων όσων οδήγησαν την τελευταία σημαντική ανοδική αντίδραση στην αγορά, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο αλλά και στην πλειονότητα των blue chips.

Η αργία στη Νέα Υόρκη συνέβαλε στο να είναι πολύ πιο ήπιες οι πιέσεις που θα δικαιολογούσε η χθεσινή «βουτιά» στο αμερικανικό χρηματιστήριο και των αρχικών εκτιμήσεων μερίδας επαγγελματιών πως σήμερα θα δοκιμάζονταν οι δεύτερες γραμμές στήριξης.

Προσώρας η λελογισμένη προσφορά δεν ξεπέρασε τα όρια των 645 μονάδων για τον ΓΔ και των 480 για τον ΔΤΡ ενώ για τον FTSE25 δεν τέθηκε -μέχρι τώρα- θέμα με τις 1.695 μονάδες. Μάλιστα από τα χαμηλά της ημέρας, στα πρώτα 5'-10' ης συνεδρίασης ενεργοποιήθηκαν εντολές αγορών, με αποτέλεσμα σταδιακά δείκτες και μετοχές να ανακάμψουν, να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος, σε μία αναμενόμενη, φυσιολογική υποχώρηση, συνέχιση της χθεσινής διολίσθησης πάντα εντός πλαισίου.

Στο 32% το ποσοστό του τζίρου που πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, μακράν χαμηλότερος αυτού που έγινε την Παρασκευή και δευτερευόντως προχθές Δευτέρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θέσεις που αποκτήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο -κυρίως βραχυπρόθεσμες- είτε κατοχυρώθηκαν με σημαντική απόδοση στο πλαίσιο του Τ+2 είτε είναι σε διακράτηση, προσβλέποντας σε υψηλότερες τιμές το επόμενο διάστημα.

Στο μείον οι 3 από τις 4 τραπεζικές μετοχές, με την Πειραιώς στο 0,961 ευρώ, ενώ από τις 3 μεγαλύτερες απώλειες, κατά 3,46%, καταγράφει η Eurobank. Στις 14:00 ήταν η μετοχή της Alpha Bank που... μηδένισε τις απώλειες, φθάνοντας στο 1,23 ευρώ.

Βελτιωμένη η εικόνα για τα 21 blue chips, μη τραπεζικά του δείκτη, καθώς έχουν αυξηθεί οι αγοραστές σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, ενώ χωρίς μεταβολή είναι ΕΥΔΑΠ και Fourlis.

Στη μεσαία κατηγορία κινητικότητα σημειώνεται σε τίτλους των Cenergy, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΕΛΤΕΧ Ανεμος, Ιντρακάτ, ΥΓΕΙΑ, Πετρόπουλος.

Στις 35/53 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη θετική μεταβολή για: Αστικά Ακίνητα, Μοτοδυναμική, Καμπάς, Epsilon Net κ.α.

(*) στις 14:05

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v